Biserica fortificată din Valea Viilor este una dintre cele mai frumoase biserici ale Transilvaniei, frumuseţe care a fost observată şi de cei de la UNESCO, aceştia incluzând-o, în anul 1999, în Patrimoniul Cultural Mondial.

Biserica fortificată din Valea Viilor1

Lăcaşul religios a fost ridicat pe locul unei bazilici romanice, urmele sale fiind, astăzi, adăpostite de podeaua sacristiei. Biserica fortificată datează din secolul al XIV-lea, fiind cosntruită în stil gotic şi închinată Fecioarei Maria. În jurul ei, a fost ridicat un zid de incintă oval, a cărui înălţime variază între 6 şi 7 metri, accesul fiind posibil prin partea vestică. Astăzi, sunt vizibile trei bastioane, dar şi meterezele şi gurile de aruncare din cadrul zidului de incintă.

Biserica fortificată din Valea Viilor11

Interiorul bisericii fortificate din Valea Viilor este foarte interesant: sala, de mici dimensiuni, are un plafon boltit, iar pe el se poate vedea o reţea de nervuri destul de complicată. Sala are un etaj de apărare, prevăzut cu metereze, iar cele două intrări au câte un turn-pridvor, menite să apere interiorul. La etajul de apărare se poate ajunge cu ajutorul celor trei turnuri cu scări spiralate, unul dintre ele asigurând accesul şi în clopotniţă.

Citește și:  Baia Apollo din Baile Herculane : Obiective turistice Caraş-Severin

Biserica fortificată din Valea Viilor111

Foarte apreciat este altarul bisericii fortificate, care a fost realizat în anul 1779 de Johann Folbarth, un meşter din Sighişoara. Deosebite sunt şi cristelniţa, strana preotului (construită în 1526) şi coroana amvonului (care datează din 1746). Biserica poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 10 – 18.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.