Una dintre cele mai frumoase si deopotriva elegante cafenele din Italia, Caffe Pedrocchi, s-a nascut din cel mai indraznet vis pe care un antreprenor italian, Antonio Pedrocchi, l-a avut: construirea unui local elegant, care sa concureze cu celelalte cafenele ale secolului al XIX-lea. Ridicata in anul 1831, intr-un stil neoclasic fara nicio alta influenta arhitectonica, de catre reputatul arhitect de origine venetiana Giuseppe Jappelli, cafeneaua Pedrocchi, ce se afla in orasul Padova, este deschisa chiar si in zilele noastre.

Caffe Pedrocchi1

Turistii care viziteaza fermecatorul orasul Padova si ajung in centru descopera Caffe Pedrocchi ca pe un local reprezentativ pentru atmosfera tipic italieneasca, cu atat mai mult cu cat cladirea cafenelei se afla chiar in imediata apropiere a universitatii si a pietelor principale, mai cu seama in locul unde, odinioara, stationau diligentele pentru a le permite calatorilor sa coboare — intrucatva, ca intr-un spectacol de teatru, plin de eleganta si rafinament cosmopolit.

Mai tarziu, Jappelli avea sa decida adaugarea structurii initiale unei alte cladiri, de aceasta data, construita in stil neogotic. Este vorba despre Pedrocchino, cladirea ce avea sa functioneze drept „offelleria”, respectiv cofetarie. Tot in aceasta perioada, au fost construite si splendidele incaperi ce astazi pot fi vazute la al doilea etaj, fiecare spatiu fiind amenajata intr-un stil unic, demn de cerintele si aspiratiile artistice ale fiecarui client in parte.

Caffe Pedrocchi11

Mai mult decat atat, aceste incaperi au fost organizate in jurul unei grandioase sali de bal, dedicate marelui compozitor Rossini, asa cum arata si stilul in care a fost amenajata. In cele din urma, Caffe Pedrocchi a devenit inima orasului Padova, sufletul cultural al intregii regiuni, aici, venind clienti care mai de care mai speciali, de la scriitori, aristocrati si artisti pana la simpli studenti, cu o cariera in plina ascensiune.

Intre aceste ziduri, de pilda, s-au pus la punct planurile pentru miscarea nationala de eliberare Risorgimento, din anul 1848. De altminteri, peretii celor trei sali principale, aflate la parter, se mandresc cu tapiserii superbe, multe dintre acestea purtand culorile drapelului italian. Se pare ca, la inceput, in Sala Octogonala, situata la parter, se afla si Bursa. Capatand o popularitate tot mai mare printre italienii de toate varstele, Caffe Pedrocchi a capatat de indata denumirea de „Cafeneaua fara usi”, mai ales ca, incepand cu anul 1831, localul a functionat zi si noapte, timp de optzeci si cinci de ani fiind un fanion al elegantei si rafinamentului tipic italienesc.

Citește și:  Viaductul Millau: Obiective turistice Franta - Millau

Caffe Pedrocchi111

Cafeneaua era atat de populara incat, atunci cand fondatorul ei, Antonio Pedrocchi, a murit, in anul 1852, sicriul in care trupul sau neinsufletit se afla a fost purtat pe brate in cadrul unei procesiuni grandioase prin pietele orasului Padova. Localnicii si nu numai si-au aratat respectul si, in acelasi timp, i-au multumit lui Pedrocchi pentru ca le-a oferit un asemenea loc. Dupa moartea acestuia, cafeneaua a intrat in proprietatea familiei. Mai tarziu, dupa ce proprietarul cafenelei de atunci, Domenico Cappellato a murit in anul 1891, Caffe Pedrocchi a intrat in proprietatea orasului, primaria urmand sa se ocupe indeaproape de local.

Cu toate acestea, cladirea a fost restaurata fara sa se respecte liniile originale. Dupa ce au fost demarate aceste lucrari de restaurare, spre sfarsitul anilor 1940, Caffe Pedrocchi a fost iarasi restaurata, de aceasta data in anul 1998, lucrarile respectand planurile originale ale arhitectului venetian Giuspepe Jappelli. Chiar si in zilele noastre, fermecatoarea cafenea ramane deschisa, neavand usi. In plus, este un loc la fel de plin de viata ca acum un secol, aici venind scriitori italieni si oameni ai muzicii. Recomandam serivirea unei cafele la Pedrocchi; nu numai ca veti lua pulsul vietii culturale a orasului Padova, dar veti gusta din acea parte rafinata a atmosferei italienesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.