Situat in nordul Egiptului, la o distanta de 165 kilometri la sud de Marea Mediterana si 120 de kilometri de Golful si Canalul Suez, se afla orasul Cairo, cel mai mare oras din Africa. Orasul se intinde pe o suprafata de 453 de km patrati si are 9.120.350 de locuitori.

Egipt Giza

Istoria orasului Cairo incepe in mileniul 4 i.e.n, cand aceasta intra in alcatuirea Metropolei Faraonilor, Memphis. Acesta se afla intr-o pozitie strategica, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere militar. Orasul se afla pe malul estic al Nilului, in apropierea Deltei Nilului. De-a lungul timpului, orasul a fost supus unor modificari politice de mare amploare. Dupa ce metropola Memphis a fost cucerita in secolul IV de romani, acestia au construit pe malul estic al Nilului o cetate fortificata numita Babylon. In zilele noastre, fortificatia este cea mai veche structura a orasului Cairo. De altfel, aceasta zona, este nucleul Bisericii Ortodoxe Coptice. Cele mai vechi biserici coptice din Cairo sunt situate de-a lungul zidurilor fortaretei, in regiunea orasului cunoscuta drept Coptic Cairo.

Mai tarziu, istoria orasului Cairo avea sa fie rescrisa de noile influente ce acaparau Egiptul. Incepand cu anul 641, cand musulmanii veniti din Peninsula Arabica au invadat zona, numind-o Al Fustat – prima capitala a Egiptului sub dominatie araba – si pana in anul 969 cand musulmanii Fatimid au numit orasul Al-Qahira (Cairo), aceasta a fost supus unor transformari majore, atat din punct de vede cultural, cat si din punct de vedere politic. Acestea nu sunt singurele evenimente ce si-au pus amprenta asupra orasului Cairo. De-a lungul timpului, noua capitala a Egiptului a suferit schimbari majore si in urma influentei cucerilor Otomane si Franceze ( Napoleon I al Frantei).

Citește și:  Brunei : Țări de vizitat
Sfinx
Sfinx

In zilele noastre, efectul tumultoasei istorii se dezvaluie prin numeroasele vestigii oferite de Orasul Cairo. De altfel, in fata fiecarui vizitator se desfasoara cei 4000 de ani de istorie. Capitala Egiptului ofera experiente inedite, de la piramidele ce se inalta deasupra dunelor de nisip, Sfinxul ce pazeste neintrerupt mormintele faraonilor si Muzeele consacrate precum Muzeul de Egiptologie si Muzeul Papirusului, pana la moscheile (cea mai spectaculoasa moschee este Mohammad Ali), bisericile coptice ( Sfantul Gheorghe, complexele islamicie si citadela orasului.

Poate nu multi dintre noi cunosc faptul ca Cimitirul de la Sapanta (Cimitirul Vesel) este pe locul doi, dupa Orasul Mortilor (Qaraf, el-Arafa) in topul celor mai vizitate cimitire. Paradoxal este faptul ca cimitirul este plin de viata, Qaraf el-Araf fiind locuit de cetatenii fara case. Poate ca unii dintre noi percep acest lucru ca fiind bizar, insa cavoruile adapostec familii intregi. Printre cavourile cimitirului, se inalta adevarate opere arhitecturale, Orasul mortilor fiind recunoscut pentru frumosele maousolee si necropole inchinate familiilor regale din Evul Mediu.

In departare, printre dunele de nisip, piramidele acorda un ultim ragaz soarelui ce intarzie sa apuna. Odata ce el a apus, stele sunt ghizii noptii, iar noi, precum niste tuaregi, privim cerul ca pe o adevarata harta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.