Cambridge-ul este un oraș universitar din Anglia, centrul administrativ al comitatului Cambridgeshire în regiunea estică. Este situat la 80 km nord-nord-est de capitală, într-o zonă rurală. Are o populație de peste 110.000 locuitori din care peste 22.000 sunt studenți.

Orașul este în principal cunoscut pentru Universitatea Cambridge, cea de a 2-a ca vechime după cea din Oxford. Universitatea Cambridge a luat naștere în secolul al XII-lea sub forma unor școli religioase situate pe lângă mănăstirile franciscane și dominicane. În 1290, Papa Nicolae al IV-lea a recunoscut statutul universitar al orașului Cambridge, după ce universitatea a ieșit de sub tutela mănăstirilor.

Universitatea Cambridge
Universitatea Cambridge

La Universitatea Cambridge au predat mari personalități ale culturii și științei universale: Erasmus de Rotterdam, care a predat aici limba latină și cea greacă, Isaac Newton care a devenit în 1669 profesor de matematică și de fizică. În jurul regiunii Cambridge au existat colonii încă dinaintea imperiului roman. Cea mai solidă dovadă a existenței coloniilor sunt ruinele unei ferme de 3500 de ani descoperite pe terenul Colegiului Fitzwilliam. Mai există și alte dovezi arheologice datând din epoca fierului, un trib belgic avându-și așezarea în Castle Hill în secolul I î.e.n.

În 1209, studenții, dorind să scape de orășenii ostili din orașul Oxford au evadat în Cambridge și acolo au format o universitate. Cel mai vechi colegiu care încă mai există, Colegiul Peterhouse, a fost înființat în 1284. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Cambridge, King’s College Chapel, a început să fie construită în 1446 la porunca regelui Henric VI. Proiectul a fost încheiat în 1515 în timpul domniei regelui Henric VII. Orașul universitar Cambridge atrage studenți de aproape 800 de ani și este un oraș englezesc tipic. Râul Cam trece chiar prin centrul orașului și este un loc popular pentru plimbări, restaurante, locuri pentru turiști și familii.

King's College Chapel
King’s College Chapel

Centrul Cambridge-ului este dominat de numeroase clădiri de universități și colegii, fiind ușor să te deplasezi fie pe jos, fie cu bicicleta. Zona cunoscuta drept Backs se afla de-a lungul râului Cam (fosta denumire veche fiind Granta) și prezinta priveliști splendide ale câtorva edificii universitare, precum Capela Colegiului Regelui. Tururi pe jos ale orașului sunt organizate regulat de Centrul Turistic de Informații Cambridge. Fiind conduse de ghizi locali adesea costumați în haine din epoca dinastiei Tudor, aceste plimbări sunt gustate de public și foarte atractive.

Centru Cambridge
Centru Cambridge

Editura Universității Cambridge a luat naștere în anul 1534 cu o licență de tipărit a cărții Canalul de apă Hobson, primul proiect care avea scopul de a aduce apă potabilă în centrul orașului și care a fost construit în 1610 și a căror părți mai sunt vizibile și în prezent. Alte construcții vechi cum ar fi Spitalul Addenbrocke, înființat în 1766, liniile ferate și gara care au fost construite în 1845 sunt dovezile vii ale vieții din oraș.

Teritoriul insular din nordul Galiei a fost țintă ușoară pentru mai toate cuceririle primului mileniu creștin, aici peste celți s-au perindat romanii, apoi saxonii, vikingii și normanzii, saxonii fiind cei ce au ridicat la rang de așezare vechi stabilimente romane. Regele Wilhelm, bastardul normand care a pecetluit orașul ca punct nodal pe căile de acces din nordul Londrei, a construit aici celebra Biserică Rotundă, după modelul Mormântului Sfânt din Ierusalim și care este azi punct principal de referință.

Citește și:  Glebe - Australia : Orașe de vizitat
Biserica Sfintei Maria Mari
Biserica Sfintei Maria Mari

În oraș atracțiile abundă: Biserica Sfintei Maria Mare, cu al său turn din care se vede panorama splendidă a orașului, King’s College – Colegiul Regelui, este, prin capela sa, una dintre cele mai reprezentative clădiri și un simbol al orașului Cambridge, apărând pe emblema acestuia. Capela are o acustică deosebită, construită fiind în anul 1500, aici se țin foarte multe concerte, iar în ajunul sărbătorilor de iarnă BBC transmite de aici în fiecare an concerte de colinde. Colegiul Reginei este în zonă, cunoscut în primul rând prin arhitectura sa deosebită, iar în al doilea rând pentru podul peste râul Cam, numit Mathematical bridge.

Colegiul St John
Colegiul St John

Colegiul St. John este format din două părți situate de o parte și de alta a râului Cam. Cele două părți sunt unite printr-un pod cunoscut sub numele de Podul suspinelor (se numește așa pentru că pe aici ajung studenții din cămine în sălile de examene). Colegiul Trinity face parte din Universitatea Cambridge și este pe lista obiectivelor interesante de văzut. Poarta principala este dominată de o statuie a fondatorului colegiului, regele Henry VIII. Sir Francis Bacon a terminat aici; Sir Isaac Newton a fost de asemenea absolvent al acestui colegiu, statuia sa este situată la intrarea în capela colegiului. Foarte mulți absolvenți ai colegiului Trinity au fost laureați ai premiului Nobel, în special pentru chimie, fizică și medicină.

Colegiile sunt majoritatea situate pe aceeași strada, paralela cu râul Cam, intrarea fiind între 2 lire și 5 lire, la multe alte colegii intrarea este gratuită.

libraria Cambridge
libraria Cambridge

Editura Cambridge cu librăria de la Trinity Street 1 este un succesor al librăriilor care au existat în exact același loc, încă din anul 1581. Intre 1845 și 1863, Daniel și Alexander MacMillan au avut o librărie aici, dar au închis-o pentru a fonda editura MacMillan care astăzi este una dintre cele mai faimoase edituri englezești și lanț de librarii din lume. Cea mai nouă librărie pe acest loc a fost deschisă în 1992.

Muzeul de Antropologie și Arheologie
Muzeul de Antropologie și Arheologie

La Muzeul de Antropologie și Arheologie intrarea este liberă, acesta dispune de colecții de artă din Oceania, Asia, Africa și America: canoe, sculpturi, măști, textile, artefacte arheologice cum ar fi unelte din epoca de piatră, din lumea antică a Romanilor și a Evului Mediu. Muzeul Sedgwick de Științe ale Pământului este situat în centrul orașului, pe Downing Street, este foarte accesibil, fiind gratuit și este deschis de luni până vineri de la ora 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.