Lumea in care traim este plina de gadget-uri complexe pe care le poti gasi oriunde, la preturi accesibile. MP3 playerul (mp3 player) este urmasul Walkman-ului, ca aparat muzical portabil, cu casti, care poate reda datele muzicale stocate in format digital. De la inceputurile aparitiei sale si pana astazi, multi specialisti s-au declarat nemultumiti in privinta calitatii sunetului. Alte voci sustin insa contrariul. Un profesor de la facultatea de muzica din Stanford, Jonathan Berger, a publicat un studiu in care arata ca studentii sai, in mare parte, prefera sa asculte diverse bucati muzicale stocate in format MP3, decat de pe CD. Oricum, utilizatorul obisnuit, care nu este neaparat inginer de sunet sau muzicolog, s-a aratat incantat de diversele facilitati, mai ales de portabilitatea aparatului si de echipamentul cu casti.

Mp3 player modern
Mp3 player modern

Tehnologia din spatele acestui gadget a fost lansata in anul 1987, in Germania. Compania care purta numele de Fraunhofer-Gesellschaft incepe studiul posibilitatii de a coda muzica la o calitate inalta, prin folosirea unei rate bit destul de mica. Proiectul era condus de catre un expert in matematica si electronica, Harlheinz Bradenburg, care reuseste sa finalizeze modelul teoretic al noului produs doi ani mai tarziu, aplicand, pentru obtinerea patentului de inventie, in anul 1989, pentru aparatul numit MP3 player. Prima casa de discuri care incepe producerea de muzica in format mp3 este SubPOP,  cu sediul in Washington, motiv pentru care, din 1996, este acordat si patentul pentru piata americana.

In anul 1997, Tomislav Uzelac, angajat al companiei “Advanced Multimedia Products”, fabrica si el un astfel de gadget, dupa ce modelul lui Frauenhofer nu s-a bucurat de succesul scontat. Sapte ani mai tarziu, se lanseaza primul prototip si incepe comercializarea dispozitivelor pe piata de peste ocean. MP3 player-ul purta numele de AMP MP3 Playback Engine. Compania coreeana Seoul produce primul aparat de acest tip, cu o capacitate de stocare a melodiilor de 32 MB si cu posibilitatea de a o extinde pana la 64 de MB. Gradul de receptare initiala a noului produs, la nivel mondial, nu a fost foarte incurajator, dar Rio PMP300 (titulatura produsului) oferea o buna receptie. Dispozitivul se folosea de codarea hardware, pentru a decompresa fisierele de tip mp3 si pentru a putea reda melodiile catre ascultatorii sai.

Un alt nume important in istoria mp3 player-elor este Kane Kramer, acesta fiind considerat initiatorul (in 1979) ideii de a downloada fisiere audio si video, prin intermediul liniei telefonice. Impreuna cu James Campbell, Kramer revolutioneaza industria muzicala prin echipamentele sale si este si primul care construieste un player digital. In 1981, acesta reuseste sa obtina un patent pentru modalitatea electronica de distributie a muzicii.

Chiar daca istoria playerelor a inceput in anii ’80, produsul nu a atras atentia pe piata de profil decat in momentul in care compania MPMAN incepe comercializarea MP3 playerelor in toata lumea. De la acea data au fost puse in vanzare diferite modele de playere digitale de tip mp3 si chiar mp4, distribuite atat in Europa, cat si in statele asiatice.

Mp3 player1

Programele folosite pentru decompresia fisierelor de tip mp3 pot fi utilizate si pentru ascultarea melodiilor pe calculatorul personal. Programele respective au contribuit la cresterea popularitatii dispozitivelor digitale de ascultare a muzicii. Doi studenti (la vremea aceea)  Dmitry Boldyrev si  Justin Frankel dezvolta programul care avea sa devina faimos in intreaga lume, WinAMP, folosit, cu precadere, pentru ascultarea fisierelor de tip mp3. Alte programe similare sunt Windows Media Player si  iTunes, care pot fi folosite si pentru a downloada gratuit muzica, de pe internet.

Citește și:  Botanica – o stiinta mereu provocatoare

MP3 playerele moderne permit, astazi, posesorilor lor, sa asculte muzica fie la casti, fie la miniboxe portabile, asigurand un grad mare de confort in ceea ce priveste portabilitatea. Aceste aparate digitale au inlocuit, treptat, faimoasele CD-playere, in momentul de fata producatorii incluzand chiar si posibilitatea de a beneficia de capacitatile de receptie FM/AM si Stereo.

De la simpla idee de a construi un dispozitiv portabil, digital, care sa permita ascultarea fisierelor de tip mp3, si pana la MP3 playerele moderne actuale, a fost strabatuta o cale lunga, iar dezvoltarea sa inca nu s-a terminat, chiar daca din ce in ce mai multi utilizatori opteaza pentru smartphone-urile care au si ele capacitatea de a reda fisierele audio. In anul 2000 a fost lansat playerul  I2Go eGo, cu o capacitate de stocare de 2 GB si folosind tehnologia de tip micro-drive, insa pretul cu care aparatul putea fi achizitionat era exagerat de mare. In 2001, compania Nike lanseaza primul player digital special destinat celor care frecventeaza sala de sport – PSA Play 120 – prevazut cu un invelis care sa il protejeze de transpiratie.

Mp3 player11

In acelasi an ajunge pe piata si Apple iPod, care incorpora tehnologia MP3 player si care era perfect compatibil cu libraria iTunes Music, doar pentru utilizatorii de Mac. In 2002, apare a doua generatie de Apple iPod, care oferea pana la 20 GB capacitate de stocare si perfecta compatibilitate cu Windows. In anul 2005, a cincea generatie de Apple iPod aduce, in plus, un ecran color si playback video, impreuna cu o capacitate de stocare de 60 GB. Incep sa apara, in aceasta perioada, si telefoanele cu capacitatea de a reda fisiere audio, fabricate de LG, Samsung, Motorola, Nokia si SonyEricsson. Incepand cu 2006, majoritatea mp3 playerelor sunt vandute ca parti integrante ale telefoanelor. In paralel, formatele AAC (Advanced Audio Coding) si OGG Vorbis (care este un format deschis si liber de brevet) sunt, in prezent, amenintarile directe pentru MP3.

Ce este un fisier de tip mp3

Fisierele de tip mp3 sunt, de fapt, prescurtarea de la MPEG Audio Layer III – standardul pentru compresia audio, care face ca aceste fisiere sa fie de dimensiuni reduse, pastrand insa calitatea audio foarte buna. MP3 este parte a tehnologiei MPEG (acronimul pentru Motion Pictures Expert Group), o familie pentru standardele audio si video care folosesc compresia de tip lossy. Tehnologia este implementata inca din anul 1992, odata cu lansarea standardului MPEG-1, o compresie video cu banda scurta. MPEG-2 este o compresie video cu banda larga, care poate fi folosita si in tehnologia DVD. MPEG Layer III sau MP3 presupune doar compresia audio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.