Cascada Putnei se află în judeţul Vrancea, lângă satul Lepșa din comuna Tulnici. A fost declarată rezervaţie naturală, fiind o arie protejată de tip geologic şi peisagistic, încadrându-se în lista elaborată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, în categoria a patra.

Cascada Putnei se află în judeţul Vrancea1

Înainte ca această cascadă să fie amenajată, a mai existat o Cascadă a Putnei, aflată pe mlaul stâng, chiar deasupra râului Putna. Aceasta a dispărut din cauza unor procese tectonice, care au dus la prăbuşirea albiei. În urma acestora, cursul cel vechi a fost deviat şi a ajuns pe albia din prezent. Albia este alcătuită din 76 de metri de marmite şi trepte, care sunt situate la o diferenţă de nivel de 14 metri.

Accesul la Cascada Putnei se face de pe DN 2D, care leagă localităţile Focşani şi Târgu Secuiesc. În anul 1973, cascada a fost declarată monument al naturii şi tot atunci a fost amenajată în scop turistic. Vechea cascadă, distrusă cel mai probabil după cutremurul din 1802 şi Cascada Câinelui sunt incluse într-un ansamblu unic în ţara noastră. De asemenea, cascada face parte din Parcul Natural Putna – Vrancea, fiind considerată o zonă de management durabil.

Citește și:  Bustul lui Teodor C. Bals din Darabani : Obiective turistice Botoşani

cascada-putnei.jpg

Cascada Putnei are o lungime de aproximativ 80 de metri, ceea ce o face să fie una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Apa care cade se strânge în lacul care însoţeşte cascada şi care are o adâncime de până la 12 metri. Turiştii care ajung la cascadă în timpul anotimpurilor calde pot vedea ochiurile de apă care se formează în lac, iar pe timp de iarnă, peisajul devine şi mai frumos, datorită zăpezii care se adună în jurul lacului.

Din păcate, rezervaţia din care face parte Cascada Putnei a avut de suferit din cauza oamenilor, care au început să îşi ridice case în jurul ei, dar şi a turiştilor nepăsători. În urma acţiunilor lor, speciile de stâncărie întâlnite aici au început să dispară, cea mai importantă fiind floarea de colţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.