Castelul Kemeny se găseşte în localitatea Sancrai din judeţul Alba. A fost construit în anul 1805 de către familia de nobili Kemeny, scopul lui fiind acela de a fi reşedinţă. Mai bine de 50 de ani, în interiorul castelului, a funcţionat un centru de plasament pentru copiii cu dizabilităţi.

Castelul a fost construit într-un amestec de stiluri, respectând, în primul rând, principiile barocului, atât estetice, cât şi planimetrice. Stilul barocului francez, care se remarcă prin forme cumpănite, a fost combinat cu stilul barocului din nordul Italiei şi din Boemia, care iese în evidenţă prin formele dinamice. Pe lângă aceste două stiluri, prezente în toată construcţia, a fost abordat şi stilul eclectic specific arhitecturii din Transilvania – aceste aspecte sunt cel mai bine reprezentate de faţada principală şi de faţadă care dă spre apă.

Castelul Kemeny este împărţit în trei copuri, care au fost separate prin câteva drepte puse perpendicular pe direcţia de curgere a râului Mureş. Corpul central include şi un corp de acces, deschizându-se în exterior cu ajutorul unei scări masive. Acest corp nu prezintă principiile stilului baroc şi are o ieşire către curtea de onoare. Mai mult, se remarcă în special prin turnul cu patru niveluri, al cărui aspect este unul medieval. În stânga şi în dreapta corpului central, se află alte două corpuri, care sunt diferite din punct de vedere compoziţional. Cel din dreapta iese în evidenţă prin faţade, care au în partea superioară volute şi un turn decorat.

Citește și:  Mănăstirea Lainici: Obiective turistice Gorj

castelul-kemeny.jpg

Începând cu anul 2011, Castelul Kemeny a început să fie restaurat, în cadrul proiectului “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, care aparţine Consiliului Judeţean Alba. Teoretic, lucrările se vor finaliza în vara anului 2013, urmând să se inaugureze în castel un centru de formare profesională.

De asemenea, în jurul monumentului istoric, a fost realizată o fermă de trandafiri, care se întinde pe două hectare. Ferma este, de fapt, o întreprindere socială, iar cei care lucrează aici sunt atât tineri, cât şi adulţi, vulnerabili din punct de vedere social sau cu dizabilităţi. Începând cu anul 2011, aici, se organizează Sărbătoarea Trandafirilor, unde cultivatorii arată cât de pricepuţi sunt în aranjamentele florale. De asemenea, Consiliul Judeţean vrea să amenajeze câteva săli pentru expoziţii, săli pentru conferinţe, birouri şi chiar camere pentru cazare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.