Cunoscut sub numele Assai al-Hamra, Castelul Rosu, aflat in orasul Tripoli din Libia, este unul dintre cele mai vizitate locuri, datorita istoriei sale, precum si cei care au locuit in aceasta fermecatoare fortareata suscitand interesul multor turisti. Asezarea a fost, in inceputurile sale, un port fenician, cunoscut sub denumirea Oea. Potrivit istoricilor, asezarea a fost fondata in anul 500 i. Hr. Cu toate acestea, apogeul a fost atins abia in momentul in care a primit numele de Tripoli, ce inseamna „cele trei orase”.

Castelul Rosu Tripoli1

De fapt, romanii se refereau la aceasta asezare drept „cele trei orase”, fiind vorba despre Oea, Leptis Magna si Sabrata. Inevitabil, avand un port natural, orasul a devenit poarta de intrare in Africa subsahariana si, in acelasi timp, punctul terminus al mai multor rute comerciale importante, acestea din urma fiind strabatute de caravanele de camile. Odata cu expansiunea altor civilizatii, portul avea sa intre sub controlul strainilor, cum ar fi arabii, bizantinii sau conducatori normanzi. Mai tarziu, portul a fost ocupat de spanioli, in anul 1510. O buna bucata de vreme, a fost controlat de cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Malta, ca la putin timp dupa, in anul 1551, otomanii sa preia controlul asupra orasului.

Recent, intre anii 1911 si 1943, portul natural a fost ocupat si de italieni, intrand si in mainile britanicilor. In orice caz, Libia si-a castigat independenta in anul 1951. Astazi, imediat ce intram in orasul Tripoli, prima structura pe care o observam este Castelul Rosu, ce dainuie, precum un strajer de nadejde, intreaga asezare. Se pare ca acest castel a fost ridicat pe locul unui vechi castru roman, la putin timp dupa ce arabii au cucerit orasul. Oricum, de-a lungul timpului, a fost supus mai multor lucrari de reconstructie si extindere atat de spanioli, cat si de cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Malta.

Citește și:  Orasul Rimini: Obiective turistice Italia - Emilia-Romagna

Castelul Rosu Tripoli11

Fortareata, respectiv Castelul Rosu, fusese bine construita, pradarea sa de catre turci, care au asediat orasul in anul 1551, fiind posibila din cauza unui tradator, acesta informandu-i pe otomani cu privire la punctele slabe ale impresionantei constructii. Important de mentionat este faptul ca ceea ce putem vedea in prezent dateaza chiar din perioada dominatiei turce.

In sfarsit, de-a lungul anilor, intre zidurile Castelului Rosu din Tripoli, au locuit foarte multi guvernatori locali otomani. Intre anii 1711 pana in 1835, castelul a fost resedinta dinastiei Karamanlis. Mult mai interesant este insa statutul rezidentilor, acestia traind din piraterie. Tocmai de aceea nu ar trebui sa ne mire faptul ca acestia au intrat, nu de putine ori, in razboi cu Statele Unite.

Castelul Rosu Tripoli111

Multe dintre incaperile pe care astazi le putem admira dateaza din acea perioada, la fel ca si haremul. In plus, in jurul castelului, a aparut si o comunitate mica, construindu-se case, pravalii, dar si strazi. In prezent, in castel functioneaza Muzeul Jamahiriya, loc reprezentativ pentru istoria si patrimoniul libian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.