Balenele albastre sunt cele mai mari creaturi care au trăit vreodată pe Pământ, depășind chiar și cel mai mare dinozaur. În timpul secolului al XX-lea, specia a fost la mare căutare în rândul vânătorilor de balene. Chiar și după ce a fost introdusă pe lista animalelor protejate iar vânătoarea comercială de balene s-a oprit în 1964, Uniunea Sovietică a continuat exploatarea aducând specia în pragul extincției.

Deși vânătoarea comercială de balene nu mai reprezintă o amenințare, schimbările globale și impactul acestora asupra sursei de hrană a balenei albastre o face să fie extrem de vulnerabilă.

În încercarea de protejare a speciei, un număr mare de țări din sudul Pacificului și-au declarat zonele economice exclusive sanctuar pentru balene. Astfel ele au interzis vânătoarea comercială și chiar au încurajat realizarea de cercetări suplimentare pe speciile de balene mari.

Bătăile inimii unei balene albastre pot fi detectate și de la câțiva kilometri distanță, inima sa fiind atât de mare încât un om obișnuit ar putea înota în ea. Stomacul său poate ține chiar și o tonă de hrană iar pentru a supraviețui trebuie să consume aproximativ 4 tone de krill în fiecare zi.

Balena albastră se scufundă pentru aproximativ 10-20 de minute și se hrănește în general la adâncimi mai mici de 100 de metri. Viteza medie cu care ele se deplasează este de aproximativ 22 de kilometri pe oră dar în situația în care percep un pericol, această viteză poate ajunge și până la 48 de kilometri pe oră.

Pentru a comunica ele emit sunete de joasă frecvență și niște serii de clicuri. Se crede că balenele albastre au un auz excelent, mai ales la frecvențele joase. Ele sunt cele mai zgomotoase animale de pe Pământ, depășind chiar și un motor cu reacție. Chemările lor pot ajunge undeva la 188 de decibeli, în timp ce un motor cu reacție ajunge la 140 de decibeli. Chemarea lor poate fi auzită la sute de kilometri distanță și cel mai probabil este folosită pentru a atrage alte balene albastre.

Populațiile de balene albastre migrează în timpul verii spre poli, pentru a se hrăni în apele reci. În timpul iernii ele migrează înapoi spre ecuator, pentru a se reproduce în apele mai calde. Deoarece anotimpurile sunt opuse în emisfera nordică și cea sudică, balenele din emisfera nordică nu se amestecă cu cele din emisfera sudică.

Acești giganți blânzi au o lungime medie cuprinsă între 24,4 și 30,5 metri și o greutate de aproximativ 181.437 kilograme. Acesta este echivalentul a 135 de Volkswagen Beetle. Doar limba sa poate cântări undeva la 2.449 de kilograme.

Chiar și la naștere, puii sunt considerați a fi cei mai mari din lume, având o lungime de aproximativ 8 metri și o greutate de 3.629 de kilograme. După o perioadă de gestație de 10-11 luni, puii se nasc iar mai apoi se dezvoltă într-un ritm accelerat luând în greutate 90 de kilograme și crescând cu câțiva centimetri pe zi. Până la 7-8 luni, puii se înțarcă iar când ajung la o lungime de aproximativ 15 metri ei își urmează singuri migrația. Ei ajung la maturitatea sexuală la o vârstă cuprinsă între 5 și 10 ani. Această rată de creștere este uimitoare și probabil cea mai rapidă din întreg regnul animal.

Cea mai masivă balenă albastră măsurată vreodată a fost o femelă cu o greutate de 171.000 de kilograme și măsurând peste 27 de metri în lungime. Cea mai lungă balenă măsurată avea puțin peste 33 de metri. În general femelele sunt mai lungi decât masculii cu aproximativ 10 metri.

Balena albastră este întâlnită în special în apele reci și temperate și preferă apele adânci ale oceanelor în detrimentul celor de pe coaste. Ca multe alte specii de balene, se hrănește în apele reci de la latitudini mari și în general migrează spre apele temperate și tropicale pentru a se reproduce și a da naștere puilor, chiar dacă în unele zone specia nu migrează pe parcursul întregului an.

În general, balenele albastre călătoresc singure sau în grupuri de către 2 sau 3. Grupuri mai mari de până la 60 de balene au fost raportate și sunt cel mai probabil asociate cu zonele în care se hrănesc. În contextul în care sunetele emise de către ele pot călători până la sute sau chiar mii de kilometri, este posibil ca exemplarele ce par că sunt singure, de fapt să fie în contact permanent cu altele.

Oamenii de știință nu știu cu siguranță de ce balenele albastre sunt atât de mari. Ei sunt de părere că imponderabilitatea mediului oceanic este cea care permite balenelor să mențină aceste proporții uriașe. În loc să se bazeze pe un schelet pentru a susține imensa greutate, flotabilitatea apei oceanului susține greutatea trupului balenei. În situația în care o balenă albastră ar fi scoasă din ocean, aceasta s-ar sufoca sub propria greutate, ca urmare efectelor gravitației.

answear.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ