Cine aude pentru prima data de megaliti se gandeste instinctiv intai la Stonehenge, iar mai apoi la Carnac sau poate la moai din Insula Pastelui. Insa arta megalitilor, fascinanta si inca de neinteles in ziua de azi, nu este specifica doar catorva populatii, fiind un fenomen aproape global. Astfel, constructii imense din blocuri masive de piatra au fost create peste tot aproape, de la locurile izolate, ca Insula Pastelui si pana la inaltimile Americii de Sud sau in Marea Britanie si Franta de astazi, dar si in Egiptul antic sau Rusia. Iar continentul african nu este nici el lipsit de astfel de manifestari, aici aflandu-se astfel cel mai mare sit de acest fel din lume: cercurile de pietre din Senegambia.

Cercurile de piatra din Senegambia1

In mod evident nu exista vreo tara cu astfel de denumire, locul primindu-si numele prin combinarea tarilor pe ale caror teritorii se desfasoara: Senegal si Gambia. Cele doua tari nu isi disputa “dreptul de proprietate” asupra cercurilor, separarea acestora fiind strict nationala. Iar aceste constructii sparg orice tipar prin extinderea lor si efortul depus pentru transport si constructie. Astfel maretul sit include nu mai putin de 1053 de cercuri alcatuite din pietre, insumand in total 28.931 de monoliti, intinsi pe o suprafata corespunzator de mare. Majoritatea pietrelor din cercurile de pietre din Senegambia au cam aceleasi dimensiuni si forme, majoritatea avand o culoare de un rosiatic inchis. Roca folosita este lateritul, utilizat din cele mai vechi timpuri in constructii. Cele mai mari pietre au pana la 3 metri inaltime, depasind greutatea de o tona, insa majoritatea sunt mai mici. Oricum ar fi, crearea lor a necesitat un efort urias si probabil o durata insemnata in timp.

Exact cand au fost create aceste cercuri nu se stie exact, datarea fiind dificila; un impediment este si cel al lipsei facilitatilor stiintifice in zona, care impiedica un studiu prea aprofundat. Cel mai probabil constructia a inceput cel mai devreme in 650 e.n., desi unii cercetatori sunt foarte siguri pe data de 750. Pe de alta parte, altii cred ca ar fi putut fi cladite si mai tarziu, insa in mod sigur au fost terminate pana in anul 1100. Cercurile de pietre din Senegambia sunt misteriose si in privinta originii creatorilor, putine detalii gasindu-se despre acestia. Oricum ar fi, in Africa pre-coloniala au existat cateva civilizatii destul de puternice si infloritoare, unele adevarate imperii, insa care au lasat din pacate destul de putine detalii in urma lor.

Cercurile de piatra din Senegambia11

Legat de functia acestor cercuri, devenite parte a patrimoniului UNESCO in 2006, se stie sigur ca marcheaza morminte, avand toate rol funerar. Unele marcheaza doar locul in care se afla ingropate cateva corpuri, probabil apartinand familiei regale sau altor personalitati. Altele insa marcheaza adevarate gropi comune, unde zeci sau chiar sute de oameni fusesera ingropati. Unii au vehiculat sacrificii umane, dar altii cred ca cel mai probabil a fost vorba de epidemii, iar cercurile de pietre din Senegambia marcheaza tragedia care a afectat acesti oameni in trecut. In ele se poate regasi si o doza de simbolism, o piatra mare langa una mica de obicei marcand un mormant in care se afla un adult si un copil.

Citește și:  Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea: Obiective turistice Italia - Roma

Vizitarea intregului sit ar dura in mod clar o perioada foarte lunga, lucru la care nu s-au aventurat prea multi, mai ales ca ar trebui sa treaca si prin Senegal si prin Gambia. Insa macar o parte din cercurile de pietre din Senegambia trebuie vazute in cadrul unei vizite in Africa. Cel putin asta spun toti cei care s-au intors de acolo, insa care recunosc faptul ca ar fi nevoie de mult mai multa dezvoltare in zona pentru a face locul mai atractiv turistilor si afacerilor.

Cercurile de piatra din Senegambia111

UNESCO a investit intr-adevar in aceste locuri, aici fiind construit un muzeu dedicat lor si istoriei locurilor. Insa cu toate acestea turistii nu sunt foarte multi, unii chiar mentionand ca si-au negociat pretul biletului, ajungand undeva la 15 dolari. Insa merita din plin, ghizii locali oferind o anumita culoare vizitei. Ofera toate detaliile cerute, adaugandu-le lor si povesti despre traditiile si credintele locale. Nu de putine ori, curiosi din satele apropiate au insotit turistii la randul lor.

Din punct de vedere al sacralitatii, unele parti ale cercurilor de pietre din Senegambia sunt loc de rugaciune pentru musulmani, traditia de a ingropa mortii sub megaliti fiind preluata de acestia in vechime. Cei care nu sunt musulmani considera la randul lor aceste locuri ca avand o energie aparte si de multe ori vin sa depuna aici pietricele sau ofrande de mancare, ce par ca apar misterios asezate pe monoliti. Alte legende spun ca unele pietre lumineaza noaptea, ceea ce starneste macar cativa fiori turistilor care aud aceste povestiri.

Cercurile de piatra din Senegambia1111

Insa un lucru este clar: acest loc ar merita sa fie mult mai cunoscut de lumea intreaga, fiind unic prin efortul depus pentru crearea sa, dar si prin intinderea ce ar face alte locatii sa para jocuri de copii, niste copii uriasi ce-i drept. Asa ca nu se poate spera decat ca stabilizarea zonei va duce si la imbunatatirea situatiei, un turism bogat insemnand si locuri de munca, bineinteles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.