Cheile Baciului reprezintă una dintre ariile protejate din judeţul Cluj, inclusă în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii. Se întind chiar pe raza localităţii Cluj-Napoca, locuitorii de aici având posibilitatea de a petrece timpul liber chiar aproape de casă, într-un loc cu adevărat fermecător.

Cheile Baciului sunt o rezervaţie naturală, de tip mixt, având o suprafaţă totală de trei hectare. Cheile se află în nordul Pădurii Hoia, care a devenit mai cunoscută începând cu secolul XX. Asta datorită fenomenelor paranormale care au loc des aici, dar, mai ales, datorită faptului că, în 1968, a fost fotografiat un OZN.

Specialiştii care au studiat fotografia au ajuns la concluzia că este printre puţinele fotografii autentice, aşa că nu este de mirare că mulţi căutători de senzaţie îşi petrec nopţile în pădure, în speranţa că vor fi martorii unui asemenea eveniment. De asemenea, s-au semnalat mai multe fenomene magnetice, luminoase şi radiologice, cercetate frecvent de specialişti.

Cheile Baciului sunt străbătute de două pârâie, şi anume Valea Popeşti şi Valea Lungă. Cheile au fost săpate în calcarele eocene şi au o lungime de 500 de metri. Deşi nu sunt foarte lungi, ele sunt importante din punct de vedere paleontologic (datorită depozitelor de fosile), geologic (datorită stâncăriilor) şi botanic (se găsesc păduri în amestec, vegetaţie de stâncă şi diverse tipuri de ierburi).

Citește și:  Casa Str. Nicolae Balcescu Nr. 51 din Fagaras : Obiective turistice Braşov

Cheile Baciului au versanţi asimetrici, fiind împărţite în două mari zone: partea sudică, împădurită, şi partea nordică, stâncoasă şi cu roci fosiliere. În amonte de chei, se află şi un lac natural, de dimensiuni mici şi cu adâncime mică. De asemenea, în Valea Lungă, există câteva izvoare cu apă potabilă, care curg cu un debit destul de mare.

Pentru a ajunge la Cheile Baciului, doritorii trebuie să meargă pe DN1F care leagă Cluj-Napoca de comuna Baciu. La un moment dat, se desprinde un drum de cel naţional şi se merge pe el, până când se văd cheile. Se poate ajunge şi de pe un drum de creastă, care porneşte dinspre locul denumit Tăietura Turcului. Cei care ajung aici au la dispoziţie o cabană în interiorul căreia se găsesc un bar şi un restaurant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.