Complexul monumental Experimentul Pitești este situat în faţa fostei închisori de deţinuţi politici din Piteşti și a fost ridicat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Primăria Municipiului, pentru a comemora victimele agresiunilor comuniste.

Ansamblul este format din patru piese distincte şi se doreşte a fi o mărturie a „Experimentului Piteşti”, în lipsa existenţei unui muzeu pe această temă. Denumit şi „reeducare”, „Experimentul” se referă la o metodă de tortură extremă, fizică şi psihologică, având obiectivul de a induce teroare în rândul oponenţilor regimului comunist şi de a distruge personalitatea individului. Adesea, cruzimea metodelor de tortură utilizate a dus la moartea deţinuţilor.

Preluat din Uniunea Sovietică, „Experimentul” a fost aplicat pentru prima dată în România în 1949, în închisoarea de tineri deţinuţi politici din Piteşti, fiind apoi extins şi în alte penitenciare din ţară, până la finalul anului 1952. În camerele de tortură din penitenciarul de la Piteşti au fost „reeducaţi” peste 5.000 de tineri.

Fosta închisoare de deţinuţi politici din Piteşti a fost achiziţionată de o firmă de construcţii în anul 1991 şi modernizată complet, astfel că în prezent camerele de tortură au dispărut, singura amintire a „Experimentului” fiind doar complexul monumental.

answear.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ