Recent, într-o emisiune televizată, prezentatoarea, de mai multe ori, timp de o oră, a folosit, fără nicio ezitare, pluralul „hazarde”. Întrebându-mă dacă acest fapt ține doar de ignoranța persoanei respective sau are o anume frecvență, am căutat, la întâmplare, în mass-media virtuală, felul în care forma aceasta, greșită, este sau nu prezentă, dacă este vorba, așadar, de un caz izolat sau de un fenomen de contaminare și proliferare a unei greșeli lingvistice, ca în atâtea alte cazuri.

De multe ori, formarea pluralului în limba română poate crea confuzii, mai ales când vine vorba de cuvinte împrumutate, cum sunt hazarde și hazarduri. În acest articol, ne propunem să clarificăm această dilemă lingvistică, explicând regulile și convențiile care stau la baza formării corecte a pluralului. Prin înțelegerea acestor principii, putem evita greșelile comune și ne putem exprima mai clar și mai precis.

Și, cu stupefacție, am constatat că, pe nenumărate site-uri și reviste/ziare online, unele chiar dedicate școlii, ca ajutor pentru elevi, sau aparținând unor instituții de învățământ superior, care ar trebui să fie repere, din toate punctele de vedere, se întrebuințează această formă. Iată câteva exemple: „Hazarde naturale” (e-scoala.ro), „Hazarde” (referat.ro), „Hazarde naturale și antropice” (scritub.ro, regielive.ro), „Riscuri și hazarde” (unibuc.ro), „Geografia hazardelor” (academia.edu), „Hazarde naturale” (Wikipedia) etc.

Citește și:  Cum este corect – „mai” sau „m-ai”?

Substantivul hazard, în limba română, este un împrumut din limba franceză (fr. hasard), și înseamnă: împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută;  soartă, destin; joc de hazard = joc de noroc (DEX).

Fiind un substantiv de genul neutru, forma corectă de plural este hazarduri, varianta incorectă hazarde apărând, probabil, sub influența altor substantive neutre, care se termină în –e. De asemenea, genitiv-dativul, care se formează de la pluralul nearticulat, este hazardurilor (nu hazardelor).

Se va spune corect, de exemplu: Hazardurile pot genera evenimente cu grave consecințe asupra oamenilor/ Cutremurele, erupțiile vulcanice sunt exemple de hazarduri naturale/Astrologii consideră că hazardurile sunt doar legi necunoscute oamenilor etc.

În concluzie, abordarea corectă a pluralului cuvintelor precum hazarde și hazarduri necesită o înțelegere atentă a normelor limbii române și a originilor cuvintelor. Încurajăm cititorii să continue explorarea limbii și să consulte resurse fiabile pentru a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice. Pentru mai multe sfaturi și clarificări, puteți accesa acest articol detaliat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.