Astăzi, 2 noiembrie 2014, românii sunt invitați să participe la cel mai important scrutin al unei țări – alegerea președintelui. În mod firesc, acest subiect ocupă locul central în mass-media, într-o astfel de perioadă. Este însă surprinzător că tocmai presa, care ar trebui să fie un etalon și din punctul de vedere al utilizării limbii române corecte, abundă în folosirea greșită a unor termeni, inclusiv forma de plural a substantivului scrutin – scrutine.

Scrutin este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. scrutin) și denumește un mod de alegere a deputaților, a senatorilor etc., potrivit căruia se votează fie câte o singură persoană, fie mai multe deodată dintre candidații menționați în buletinul de vot; mod de organizare a alegerilor; votare, alegere făcută cu bile sau cu buletine care se introduc într-o urnă; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri (DEX).

Probabil că, după modelul altor substantive de genul neutru, care fac pluralul în –uri, mulți vorbitori de limba română sunt tentați să folosească varianta scrutinuri, deși singura formă corectă este scrutine.

Se va spune corect, de exemplu: Este de așteptat ca, la fiecare dintre cele două scrutine, prezența la vot să fie semnificativă/Acesta este unul dintre cele mai importante scrutine din ultimii 25 de ani etc.

Citește și:  Cum este corect – prooroc sau proroc?

Expresia a despuia scrutinul înseamnă a deschide urna și a număra voturile.

Mai trebuie precizat, de asemenea, că structura scrutin electoral (ca și alegeri electorale) reprezintă un pleonasm, deoarece se repetă, în mod inutil, o informație/idee, în acest caz cea referitoare la alegeri (electoral = privitor la alegeri).

Cuvintele scrutinuri și scrutine pot genera confuzii, însă ele se disting clar în utilizarea lor în context. În acest sens, este esențial să înțelegem că:

  • Scrutinuri se referă la mai multe proceduri de vot sau verificări detaliate.
  • Scrutine este mai rar folosit și apare în contexte literare sau arhaice.

Cuvântul scrutinuri apare frecvent în literatura politică și jurnalistică, reflectând pluralitatea evenimentelor de acest tip. Pe de altă parte, scrutine poate fi întâlnit în texte vechi sau în expresii care fac trimitere la trecut.

Pentru a-ți îmbunătăți vocabularul și înțelegerea limbii române, te invităm să citești și articolul nostru despre cum este corect: cunoștință sau cunoștiință?. Acesta îți va oferi o perspectivă mai amplă asupra subiectelor de gramatică și te va ajuta să înțelegi mai bine regulile limbii române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.