Nu există nici un dubiu că delfinii sunt unele dintre cele mai interesante forme de viață existente. Delfinii sunt mamifere marine foarte inteligente ce fac parte din aceeași familie ca balenele și orcile.

Aceștia se găsesc în întreaga lume, mai ales în mările mai puțin adânci ale platourilor continentale și sunt animale carnivore, consumând în mare parte pește și calamar.

Delfinii sunt animale extrem de inteligente care afișează o anumită cultură, ceva ce mult timp s-a crezut a fi o caracteristică unică oamenilor. În prezent s-au recunoscut aceste caracteristici la mai multe specii.

Majoritatea speciilor trăiesc în zonele mai puțin adânci ale mărilor și oceanelor din zonele tropicale și temperate din întreaga lume. Aproximativ 5 specii trăiesc în unele râuri ale lumii.

Aceștia au fost observați cum își învățau tinerii să folosească anumite instrumente. Delfinii își învață puii să-și acopere boturile cu bureți pentru a se proteja în timp ce caută hrană.

Delfinii sunt foarte bine cunoscuți pentru agilitatea lor și pentru comportamentul jucăuș, motiv pentru care sunt favoriții observatorilor faunei sălbatice și ale parcurilor acvatice. Ei sunt recunoscuți ca fiind jucăuși si foarte curioși, jucându-se unii cu ceilalți, cu alte animale și chiar cu alge. Multe specii sar sau se ridică din apă pentru a vedea împrejurimile și urmează navele, deseori sincronizându-și mișcările între ei.

Oamenii de știință sunt de părere că delfinii își conservă energia înotând alături de nave, practică ce le permite să se folosească de acestea pe post de deschizător de drum.

Delfinii sunt animale altruiste. Sunt cunoscuţi pentru faptul că rămân și ajută indivizi răniți, chiar ținându-i la suprafață pentru a putea respira. Compasiunea lor se extinde peste bariera speciilor. Există multe relatări în care delfinii ajută oamenii și chiar balenele. De-a lungul timpului, au fost multe cazuri raportate în care delfinii au salvat de la înec mulți oameni. Aceștia au dat dovadă de o mai multă mărinimie chiar decât oamenii.

Cunoscuți fiind ca prietenoși față de oameni, au fost înregistrate doar două cazuri de atacuri împotriva oamenilor. În primul caz, o orcă a confundat un surfer cu o focă și l-a dat jos de pe placă iar în al doilea caz, o femelă ce abia născuse și fusese separată de pui și-a mușcat antrenorul.

Deoarece nu putem vorbi cu aceștia, nu putem să știm cu siguranță care le sunt motivele în astfel de situații. Este foarte posibil că aceștia chiar încearcă să ajute și să protejeze alte mamifere în apele oceanelor și mărilor.

Delfinii trăiesc în grupuri ce pot avea de la 5 și până la câteva sute de membri. Ei se folosesc de ecolocație pentru a-și găsi prada și foarte des vânează împreună, prin înconjurarea unui banc de pești, prinzându-i în capcană iar apoi, pe rând, înoată prin banc și prind peștii. Ei mai urmăresc și păsări marine, unele balene și bărci de pescuit pentru a profita de oportunitățile în care peștii se sperie sau sunt aruncați înapoi în apă.

Ecolocația mai este folosită și pentru comunicare. Alături de lilieci, balene și unii pești, delfinii se folosesc de această versiune naturală a radarului pentru a putea comunica unii cu ceilalți.

Pentru a nu se îneca în timpul somnului, doar jumătate din creierul delfinilor adoarme în timp ce cealaltă jumătate rămâne trează pentru a le permite să continue să respire.

Aceștia se reproduc pe tot parcursul anului, chiar dacă în anumite zone există un anumit vârf în primăvară și toamnă. Perioada de gestație este undeva între 9 și 17 luni, în funcție de specie. Când vine momentul de a naște, femela se va distanța de grup iar de multe ori va merge în apropiere de suprafața apei.

Interesant este că delfinii sunt singurele mamifere la care la naștere puii ies mai întâi cu coada și apoi cu capul. Delfinii au în mod obișnuit un singur pui, gemenii fiind foarte rari. Imediat după naștere, mama trebuie să-și ducă puiul cât mai repede la suprafață pentru a respira. Puiul se va alăpta până la 11 luni sau 2 ani, iar după ce alăptarea ia sfârșit, puiul va rămâne alături de mama sa până când ajunge la o vârstă între 3 și 8 ani.

Pentru că cele aproximativ 40 de specii de delfini sunt foarte diferite, dimensiunile lor diferă foarte mult. Cea mai mică specie de delfini, delfinul din Maui, are în jur de 1,2 metri și are o greutate de aproximativ 40 de kilograme. Cea mai mare specie de delfin, orca, ajunge la 7,6 metri lungime și la o greutate de 8619 de kilograme. Cea mai cunoscută specie de delfini are undeva la 2,5 metri și o greutate ce variază între 200 și 300 de kilograme.

Cei mai mulți delfini trăiesc o viață destul de lungă. Cei mai comuni delfini pot trăi peste 40 de ani, iar orcile pot să ajungă la o vârstă de 70 sau 80 de ani.

answear.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ