Ecranul cu cristale lichide (LCD – Liquid Crystal Display) are la baza o tehnologie care presupune producerea unor imagini pe un ecran plat, prin emiterea de lumina, prin intermediul cristalelor lichide si al filtrelor colorate. Printre avantajele folosirii unor astfel de ecrane se numara spatiul diminuat, necesar pentru stocare, consumul redus de electricitate, emiterea unei cantitati mult mai mici de caldura, decat in cazul tuburilor catodice traditionale, lipsa flashurilor si o intensitate luminoasa mai scazuta, care protejeaza ochiul. Utilizate, initial, in cazul laptopurilor, ecranele cu cristale lichide au acaparat piata, in acest moment fiind folosite in procent de 99%, pentru displayul monitoarelor de PC.

LCD-urile, nu numai ca ofera nenumarate avantaje, comparativ cu vechile tipuri de monitoare CRT (Cathode Ray Tube), dar, odata cu implementarea lor pe scara larga, se comercializeaza la un pret destul de accesibil. Singurul dezavantaj pe care il au LCD-urile, in raport  cu vechile CRT-uri, este reprezentat de calitatea color a displayului, care este usor inferioara celei produse de catre CRT.

smart tv lcd

Descoperite pentru prima data inca din anul 1888, cristalele lichide sunt, de fapt, substante chimice, ale caror molecule pot fi aliniate precis, in momentul in care sunt expuse unui camp electric, intr-un proces asemanator, de exemplu, cu alinierea piliturii de fier pe un magnet. Cand cristalele sunt aliniate perfect, ele vor permite ca lumina sa treaca prin ele. Primul panou de afisaj LCD a fost conceput in 1968, de catre americanul George Heilmeier, inginer si om de afaceri, considerat inventatorul afisajului cu cristale lichide.

Au trecut, insa, aproape 20 de ani pana cand compania japoneza, specializata in electronice, Samsung (fosta Matsushita), sa propuna un ecran plat, de o dimensiune si o rezolutie suficient de bune, pentru ca acesta sa poata fi folosit la un calculator sau televizor. In 1984, compania franceza Thompson (producatoare de sisteme video) a pus la punct primul LCD color, produs pe scara larga abia dupa anul 2000, pentru telefoanele mobile, pentru PC-uri, televizoare, computerele de bord ale avioanelor si ale masinilor.

Ecranele cu cristale lichide sunt formate din mai multe straturi succesive, sub forma unui sandwich. Primul strat este reprezentat de sursa de lumina, de tip fluorescent. Lumina trece prin doua filtre de polarizare, devenind, astfel, lumina polarizata, dupa care va trece printr-un strat care contine mii de cristale lichide, asezate in mici “containere” care poarta denumirea de celule. Celulele sunt, la randul lor, aliniate perfect, pe toata suprafata ecranului, ajungand ca una sau mai multe celule sa formeze un pixel (cel mai mic punct care se poate discerne pe un monitor). Pe marginea ecranului cu cristale lichide exista conductori electrici, care genereaza un camp electric, care va misca moleculele ce vor alinia razele de lumina, cu al doilea filtru de polarizare.

Technologia LCD, Foto: education.mrsec.wisc.edu
Technologia LCD, Foto: education.mrsec.wisc.edu

In cazul unui LCD color, fiecare pixel este alcatuit din trei cristale lichide, fiecare cristal fiind prevazut cu un filtru diferit, din punctul de vedere al culorii – rosu, verde sau albastru. Lumina care trece prin aceste filtre colorate va prelua culoarea celulelor, motiv pentru care imaginea va aparea pe monitor. In cazul in care  mecanismul care transmite curentul electric catre unul sau mai multi pixeli se defecteaza, se va observa pe ecranul cu cristale lichide un pixel de forma unui punct perfect negru.

Citește și:  Matasea naturala din fluture de matase, scoica si paianjen

In prezent, majoritatea ecranelor LCD folosesc un tranzistor extrem de fin, denumit matrice de activare (AMOLED – Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode), care are ca principal rol activarea fiecarei celule in parte. Acest  tip de tehnologie ofera imagini clare si foarte luminoase, spre deosebire de tehnologiile mai vechi, care erau mai lente, mai ineficiente si asigurau un contrast mult mai redus. Cea mai veche tehnologie (care presupunea folosirea de matrici pasive) oferea o calitate a  textului destul de buna, dar lasa o umbra neplacuta, in momentul in care contrastul se schimba rapid. Aceasta tehnologie, bazata pe matrici pasive, mai este folosita, astazi, doar in cazul palm-topurilor alb-negru, al pagerelor si al telefoanelor de generatie veche.

Pentru ca ecranul cu cristale lichide pune in functiune fiecare pixel in parte, textul va fi mult mai vizibil decat in cazul tehnologiei CRT, al carei singur avantaj ramane faptul ca poate vizualiza la o calitate mai mare imaginile grafice. LCD-urile au o singura rezolutie “naturala”, limitata la numarul de pixeli folositi pentru fabricarea displayului. Daca iti doresti sa cresti la o rezolutie de 1024 (cu 768 pixeli), un LCD cu o rezolutie de 800 (600 pixeli), nu vei putea obtine acest lucru decat prin intermediul unui software specializat, care va functiona doar la un anumit spectru al rezolutiilor.

Raft pentru LCD, Foto: interior-designs-idea.blogspot.com
Raft pentru LCD, Foto: interior-designs-idea.blogspot.com

Anumite ecrane cu cristale lichide sunt construite pentru a accepta semnalul analogic, sub forma de unde, spre deosebire de semnalul binar de tip puls, emis de catre computerul personal. Acest lucru este inca valabil, pentru ca exista anumite placi grafice care pot converti informatia vizuala, din forma sa nativa, digitala, in cea analogica, inainte de a o transmite pentru a fi vizualizata. Convertirea, de catre monitor, in forma digitala, a semnalului analogic se poate manifesta prin prezenta unor flash-uri pe monitor. Ecranele cu cristale lichide care incorporeaza tehnologia cea mai noua, folosesc placi grafice speciale, cu conectori digitali, tocmai pentru a pastra displayul foarte clar.

In 2007, japonezii de la Compania Sharp (aflata in top trei producatori de televizoare LCD) au conceput cel mai subtire ecran cu cristale lichide, de pana la acea data), de numai 0,68 milimetri, destinat camerelor digitale si telefoanelor mobile.

In 2012, EISA (European Imaging and Sound Association – Asociatia Europeana pentru Sunet si Imagine) a acordat premiul pentru cel mai bun LCD LED, televizorului Philips 46PFL9707 (care se gaseste si in magazinele romanesti), pentru cel mai bun display, gratie super-tehnologiei incorporate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.