Intre Punta Mesco si Cala di Montenegro sunt aproximativ 15 kilometri de coasta, aici aflandu-se falezele de la Cinque Torre, un adevarat paradis costier, care are o suprafata de 39 kilometri patrati. Nicidecum pentru prima oara, omul s-a aratat aproape neputincios in fata unei asemenea capodopere naturale, incercand timp de secole sa modeleze acest peisaj unic in lume. Natura ce locuieste falezele stancoase ale Liguriei din Italia si-a pastrat acelasi suflu, in ciuda numarului impresionant de turisti care vin in fiecare an aici.

Denumirea acestui loc de-a dreptul fascinant provine de la cele cinci sate situate aici, si anume Vernazza, Montorosso al Mar, Corniglia, Riomaggiore si Manarola. Idilicul peisaj montan, ce pare montat la capatul lumii, s-a format din gresie multicolora in urma cu 25 de milioane de ani, mai cu seama in Perioada Tertiara. De fapt, este aproape imposibil sa nu remarcam ca aceste faleze de la Cinque Terre par sculptate de fenomenele naturii: vantul si precipitatiile au sapat adanc, vaile stand marturie in acest sens. Cu toate ca arealul este totalmente nepotrivit pentru asezari ori drumuri, oamenii au reusit sa-si faca simtita prezenta, ce-i drept, redusa in acest colt al lumii; versantii sunt si asa mult prea abrupti dar si alterati pentru a sustine alte eventuale structuri.

Cele cinci sate, de pilda, lasa impresia ca sunt aruncate pe stancile impozante, cocotate in urma unui fenomen cu totul si cu totul neobisnuit. Dincolo de peisagistica incredibila a acestei minuni, numita Cinque Terre, acest loc are si o istorie pe cat de interesanta, pe atat de graitoare pentru perseverenta omului. Stancile Liguriei erau altadata locuit de familii de fermieri, acestea reusind sa transforme versantii in terase. Ba chiar, unele dintre acestea nu au mai mult de un metru latime. Numai ca nu existau conditiile necesare cultivarii maslinilor sau vitei-de-vie, drept pentru care fermierii au adus de la mare distanta solul necesar cresterii acestor plante. Intreg sistemul pe care fermierii l-au dezvoltat aici este magnific: au avut nevoie, pentru obtinerea fiecarui metru de teren fertil, de circa un metru cub de gresie, aceasta fiind folosita la ridicarea unui zid ce avea un metru in lungime; acest perete era lat de 50 cm si inalt de 2 m.

Statiunea Cinque Terre din Italia avea sa cunoasca, acum cateva decenii, mirajul turismului, fantezie care, intr-un final, s-a materializat intr-un stil de viata. Nu intamplator facem aceasta referire, deoarece localnicii au inteles importanta si deopotriva frumusetea unica a acestui loc, motiv pentru care si-au initiat propriile afaceri in turism. Astfel, oportunitatile de cazare sunt pe cat de variate, pe atat de multe. Numai ca acest loc nu este cunoscut in intreaga lume doar datorita frumusetii sale, ci si datorita vinurilor catalogate drept princiare. Munca este si asa destul de riscanta, deoarece terasele pe care sunt cultivate vita-de-vie sunt inguste, aflandu-se la 100, respectiv 150 metri deasupra nivelului marii.

Pe de alta parte, cei care se ocupa cu aceasta munca stiu foarte bine ca aceasta este, de altminteri, si inaltimea minima de la care se produc cei mai gustosi struguri. Insa gustul nu este totul, iar aceasta crezare este sustinuta intrutotul de vinul Sciacchetra, adorat in intreaga lume de mii de oameni, ravnit de milioane, visat probabil de generatii intregi. Iarasi, nu degeaba spunem acestea, intrucat vinurile de Vernazza si Corniglia erau foarte apreciate chiar si in Evul Mediu. Roma era, spre exemplu, locul unde aceste vinuri se consumau foarte mult, insa, mai spre sfarsitul Evului Mediu, aceste bauturi divine ajungeau si in Franta sau Anglia, la curtile princiare unde erau extrem de apreciate. Acest aspect ar trebui, in schimb, sa ne mire, pentru ca, timp de secole, in cele cinci sate accesul era aproape imposibil, putandu-se ajunge pe cararile foarte inguste si riscant de traversat.

Abia in secolul al XIX-lea, calea ferata avea sa fie construita la Cinque Terre, perioada in care multi fermieri s-au mutat in La Spezia. Inevitabil, au ramas foarte multe terenuri necultivate, multe dintre ziduri prabusindu-se, punand astfel in pericol si terasele propriu-zise. Pe de alta parte, aceasta decizie i-a priit naturii, care si-a reintrat de indata in drepturi. Astfel, vegetatia mediteraneana a inceput sa puna stapanire treptat pe terasele de gresie abandonate de fermieri, aparand pinul maritim si castanul. In acelasi timp, terenurile necultivate au fost invadate nepartinitor de vegetatia de tip madrone, palcuri de iarba neagra inaltandu-se semet. Tot gradual, unicitatea si spectaculozitatea acestui minunat loc au inceput sa fie recunoscute, autoritatile facand eforturi supraomenesti, dincolo de puterile lor, pentru a conserva falezele de la Cinque Terre.

Prin urmare, terasele, odata degradate si lasate in paragina, sunt refacute, statul facand, de asemenea, tot ce i-a stat in putinta pentru a-i determina pe fermieri sa se intoarca la munca pamantului ce odinioara  domina acest loc splendid. Cat despre fauna din Cinque Terre, trebuie sa stim ca animalele nu s-au simtit niciodata prea confortabil aici. Chiar si asa, de ceva vreme, porcii mistreti ratacesc prin padurile ce se afla pe versantii muntilor. De mentionat aici, in cazul in care va duceti in statiunea Cinque Terre, este ca nu trebuie sa va lasati pacaliti de cararile batatorite pe care le gasiti in padure. Este posibil ca acestea sa fie facute de porcii mistreti, iar daca le urmati, va veti rataci. Cu toate acestea, viata marina din apele joase si nu numai este mult mai prezenta aici.

Am vorbit pana acum de Cinque Terre, insa nici imprejurimile nu se lasa mai prejos. Astfel, trebuie sa facem referire si la cele trei insule din larg, situate mai cu seama in partea opusa a lui Porto Venera, spre sud-est. Este vorba despre Tinetto, Palmaria si Tino, cea de-a doua insula fiind cea mai apropiata de tarm.In sfarsit, faleze de la Cinque Terre ar putea avea, pentru noi toti, o insemnatate simpla: capatul lumii. Insa, pentru altii, ar putea insemna inceputul unei alte lumi, de cele mai multe ori, descrisa ca fiind paradisiaca si tihnita. Stim, in schimb, ca Cinque Terre este locul unde inima naturii bate din rasputeri de secole intregi, apele ba involburate, ba linistite lovesc versantii muntilor, cerul pare ca se oglindeste in mare, iar localnicii cultiva strugurii din care bautura lui Bachus tasneste ca razele soarelui printre nori.

vola.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ