Unul din cele mai intinse din tara, judetul Ialomita este situat in sud-estul Romaniei, chiar la intorsura Dunarii. Se invecineaza cu judetele Buzau, Prahova, Constanta, Braila, Ilfov si Calarasi si are ca resedinta de judet orasul Slobozia.

Judetul Ialomita a fost atestat pentru prima data in anul 1470, cand se scria si vorbea de capitala sa de atunci, Orasul de Floci. Orasul sau Targul de Floci este locul in care s-a nascut domnitorul Mihai Viteazul si singurul oras medieval din tara pe care nu s-a intemeiat o asezare moderna. Orasul se afla la varsarea Ialomitei in Dunare si a disparut din mai multe motive, precum razboaiele din secolul al XVIII-lea si schimbarea cursului Dunarii.

parc fetesti ialomita

La inceputul secolului al XVIII-lea, orasul Urziceni a fost desemnat capitala judetului. Judetul Ialomita a fost un punct strategic in secolele XVII – XVIII, acest lucru datorandu-se Campiei Baraganului. Turcii au fost infranti de cateva ori in aceasta zona, de catre Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. In anul 1952, judetul a fost desfiintat, localitatatile sale intrand in componenta regiunilor Ploiesti, Bucuresti si Constanta. A fost reinfiintat in 1968.

Din punct de vedere al numarului de obiective turistice, se poate spune ca judetul Ialomita face parte din lista mai “saraca”. Cu toate acestea, judetul detine un muzeu unic in tara – Muzeul National al Agriculturii, inaugurat in anul 1996. Din el face parte si Ferma model Perieti, care a fost cea mai mare ferma de producere a semintelor din intreaga Europa de Est. Una din mandriile judetului este Parcul Hermes, care devenise un simbol al sau. Parcul a fost proiectat dupa modelul Parcului Southfork din celebrul serial “Dallas”, singura diferenta dintre cele doua fiind copia Turnului Eiffel din primul. Din pacate, parcul si-a pierdut din renumele de altadata, chiar daca in interiorul sau functioneaza doua hoteluri si un restaurant.

Citește și:  Locuri din România ferite de ochii exploratorilor neinițiați

Un alt obiectiv turistic al judetului Ialomita este statiunea Amara, aflata pe malul lacului cu acelasi nume. Statiunea este populara in randul celor care fac tratamente la bai, aceasta dispunand de ape minerale recomandate pentru anumite afectiuni. Remarcabile sunt si Casa memoriala “Ionel Perlea” (compozitor si dirijor roman, unul din cumnatii lui Mircea Eliade) sau Biserica lui Barbu Catargiu de la Maia.

Barbu Catargiu a avut un conac impresionant in localitatea Maia, fiind construit in secolul al XVIII-lea. Cladirea avea mai mult de 100 de camere, fiecare mobilata si decorata intr-un alt mod, insa aceasta a disparut, din varii motive. A ramas doar Biserica “Sfantul Nicolae”, care are si un mic muzeu, unde pot fi vazute, printre altele, hainele pe care le purta prim-ministrul cand a fost impuscat din ordinul lui Alexandru Ioan Cuza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.