Liceul Piarist din Timişoara reprezintă un ansamblu arhitectural, alcătuit din liceul propriu-zis, internatul, biserica-capela şi o casă. A luat fiinţă pentru a servi liceului Ordinului Piarist, iar, astăzi, în el îşi desfăşoară cursurile un liceu teologic.

Clădirile sunt amplasate pe Bulevardul Regele Ferdinand şi sunt incluse pe lista monumentelor istorice din judeţ. Au fost construite la începutul secolului XX, fiind date spre folosinţă în anul 1909. Arhitectul care s-a ocupat de ele a fost Laszlo Szekely, cel a cărui semnătură se găseşte şi pe alte edificii importante din Timişoara. Stilul adoptat de acesta este Art Nouveau.

istoria Liceului Piarist
istoria Liceului Piarist

Istoria Liceului Piarist a început cu mult timp înainte ca acesta să fie construit. Ordinul Piarist este un ordin al romano-catolicilor, care are ca principal scop să educe tinerii care aparţin de această religie. În anul 1751, acest ordin a înfiinţat un gimnaziu în localitatea Santana din judeţul Arad, însă aceasta a fost închisă în anul 1788 când împăratul Iosif al II-lea a decis ca acea clădire să fie folosită drept spital militar. Rămaşi fără şcoală, cei din Ordinul Piarist au fost nevoiţi să plece, aşa că s-au stabilit la Timişoara.

În Timişoara, piariştii au continuat ceea ce începuseră în Arad. Au înfiinţat un nou gimnaziu care avea, în anul 1802, şase clase. În anul 1841, este declarat liceu, iar nouă ani mai târziu avea deja opt clase. Elevii aveau 12 profesori şi aveau la dispoziţie un ierbar, un cabinet de fizică şi o colecţie de mineralogie. Dacă la început se preda exclusiv în limba germană, din anul 1867 a început predarea în maghiară.

Curând, nevoia construirii unui alt liceu a început să crească, pentru că numărul elevilor devenea din ce în ce mai mare. A fost ridicată o altă clădire, cea în care astăzi îşi desfăşoară cursurile Colegiul Naţional Constantin Diaconovici Loga. Însă nici această clădire nu a îndeplinit toate condiţiile necesare, aşa că în anul 1907 a început construcţia ansamblului Liceul Piarist. După ce şcoala s-a mutat aici, numărul elevilor a crescut şi mai mult, iar din anul 1932 a început să fie folosită limba română că limbă de predare.

Citește și:  Mănăstirea Izvorul Mureșului: Obiective turistice Harghita

Liceul

liceului-piaristilor-din-timisoara.jpg

În momentul actual, Liceul Piarist aparţine de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara, iar cursurile sunt predate atât în limba română, cât şi în limba maghiară. Chiar dacă profilul este unul teologic-uman, elevii învaţă şi materii reale, precum informatică. Liceul se numeşte “Gerhardinum”, de la sfântul Gerard de Sagredo, cel care a avut ptimul titlu de episcop al diacezei de la Cenad.

Liceul are şi un internat care oferă posibilitatea de cazare pentru 70 de elevi. Cei care termină acest liceu pot preda religia în şcoli, iar cursurile de informatică le oferă o diplomă recunoscută internaţional. Liceul este unul dintre cele mai bune din Timişoara, numărul elevilor depăşind uneori capacitatea clădirii.

După al Doilea Război Mondial, Liceul Piarist a fost folosit de către Şcoala Politehnică din Timişoara, pentru că regimul comunist nu a mai permis ca ordinele călugăreşti să aibă activităţi. Astfel, în anul 1946, în clădirea liceului, au fost amenajate biblioteca şi Facultatea de Construcţii. Doi ani mai târziu, acestea au fost înlocuite de Facultatea de Electrotehnică şi de câteva laboratoare ale Facultăţii de Chimie. După căderea regimului, Biserica Romano-Catolică şi-a retrocedat clădirile, fiind ridicate noi clădiri pentru ramurile Politehnicii.

Biserica-capelă

Biserica Liceului Piarist
Biserica Liceului Piarist

Liceul Piarist are şi o biserica-capelă, construită în acelaşi timp cu celelalte clădiri ale ansamblului. Este un edificiu interesant din punct de vedere arhitectural, care iese în evidenţă în special prin ornamente. Portalul intrării prezintă un relief cu îngeri, executaţi în stil baroc, însă ei fac parte dintr-un ansamblu în care predomină stilul eclectic. Biserica a fost construită pe locul bisericii Ordinului Franciscan, iar câteva dintre elementele acesteia încă se pot observa, acestea fiind prezente în interior. Pe coloanele pronaosului, se pot vedea motive cruciforme şi florale, care sunt scoase în evidenţă de culorile alb şi auriu, folosite în zugrăvirea bisericii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.