Loriusul curcubeu are vârful limbii ca o perie cu ajutorul căreia culege polenul și nectarul florilor. Această pasăre este remarcabilă, are penajul viu colorat și populează majoritatea zonelor calde împădurite din Australia, Noua Guinee, sud-vestul Pacificului, sud-estul Asiei.

Lorisul curcubeu
Loriusul curcubeu

Este avantajat de nuanțele de culoare ale penajului, acestea îl camuflează foarte bine în mediul lui natural, în frunzișul pădurii. Din păcate sunetele zgomotoase pe care le scoate îl trădează deseori. Are pe cap dungi albastre-purpurii, aripile verzi pe părțile superioare, pieptul în roșu-portocaliu și negru, ceafa galbenă, abdomenul și coapsele în nuanțe de verde, albastru sau negru. Ciocul este mare, gros, de culoare roșie. La pui, ciocul este negru. Partea superioară este încovoiată, flexibilă, prinsă prin articulație de craniu, ceea ce face să aibă o mișcare independentă.Mandibula inferioară ajută la sfărâmarea hranei. Vârful ciocului este ascuțit și puțin mai deschis la culoare, roșu spre portocaliu. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare roșie. Picioarele sunt robuste, au câte două degete îndreptate spre spate și alte două îndreptate spre față, prevăzute cu gheare tari, ascuțite, perfect adaptate pentru cățâratul în copaci.

Loriusul curcubeu (Trichoglossus haematodus)
Loriusul curcubeu (Trichoglossus haematodus)

Loriusul curcubeu are lungimea corpului de 30 cm și greutatea de aproximativ 150 g. Este o pasăre care se adaptează ușor la diferite habitate din Australia, poate trăi în pădurile de mangrove, în pădurile uscate de eucalipt dar și cele tropicale. Are obiceiul să cârâie tot timpul strident, ceea ce face să fie depistat ușor deși stă ascuns în frunzișul copacilor. Când se hrănește, este ocupat și cârâie mai puțin. Hrana sa constă din frunze, flori, boboci de flori, semințe, fructe de pădure, polen și nectar.

Acești papagali zboară foarte mult, uneori fac și 50 km pe zi pentru a-și căuta hrana preferată. Au capacitatea de a zbura cu viteză mare și de a se comporta ca niște alpiniști pe scoarța arborilor înalți. Trăiesc în grupuri mari, formate și din 100 de exemplare. Penajul este asemănător la ambele sexe, astfel masculii pot fi diferențiați de femele cu dificultate. Sunt păsări monogame, formează perechi pe viață. Femela își face cuibul într-un copac foarte înalt, în coronamentul acestuia, la 25 m față de sol. În perioada de reproducere depune o pontă formată din 2-3 ouă pe care le clocește 26 de zile. După eclozarea ouălor, apar puii care sunt hrăniți și ocrotiți de părinți timp de 7-8 săptămâni. La vârsta de 24 de luni, păsările tinere ajung la maturitatea sexuală și formează perechi monogame la rândul lor.

Loriusul curcubeu are denumirea ștințifică Trichoglossus haematodus, face parte din încrengătura Chordata, ordinul Psittaciformes, familia Loriinae. Nu migrează și nu este o specie în pericol de dispariție. În Australia, loruisul curcubeu este considerat un papagal care produce daune mari în livezile cu pomi fructiferi.

Video – Loriusul curcubeu (Trichoglossus haematodus):

vola.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ