Se găseşte în cartierul Orlando West din oraşul Soweto, provincia Gauteng, Africa de Sud şi a fost ridicat în memoria copiilor căzuţi la datorie, în timpul luptelor contra regimului de teroare rasială, apartheid.

Memorialul Hector Pieterson1

Monumentul comemorativ Hector Pieterson a fost înălţat în 1990, pe strada Khumalo, la numai câteva sute de metri de locul în care băiatul a fost împuşcat de către poliţie. Constă într-o platformă amenajată în jurul unei lespezi de marmură vişinie pe care au fost încrustate câteva cuvinte emoţionante: „În onoarea memoriei tinerilor care şi-au dat viaţa, luptând pentru libertate şi democraţie”.

Pe lespedea de marmură se află o fotografie de dimensiuni foarte mari, înfăţişându-l pe Hector Pieterson împuşcat, purtat pe braţe de un tânăr luptător împotriva apartheidului. În faţa lespezii, se află şi un monument funerar, tot din marmură, pe care sunt gravate numele altor tineri ucişi de către autorităţi. Monumentul comemorativ Hector Pieterson a fost dezvelit de către Nelson Mandela, în amintirea ororilor cauzate de rasism şi inegalitate socială.

În iunie 1976, elevii liceului din Soweto au decis să protesteze paşnic împotriva introducerii obligatorii a limbii afrikaans, în şcolile frecventate de tinerii de culoare. Nu mai era permisă vorbirea niciunei alte limbi, decât afrikaans. Elevii şi-au dat întâlnire în faţa stadionului Orlando, de unde ar fi trebuit să mărşăluiască spre birourile Departamentului de Educaţie Bantu, purtând pancarte îndrăzneţe. „Power to the People”, „Free South Africa” sau „God bless Africa” erau doar câteva dintre mesajele înscrise pe pancarte.

Memorialul Hector Pieterson11

Din păcate, elevii nu au mai apucat să protesteze. Chiar în drum spre stadionul Orlando, au fost întâmpinaţi de forţe ale poliţiei care le-au cerut să rupă rândurile şi să părăsească zona. Protestatarii s-au opus, proclamându-şi dreptul la liberă exprimare. S-a ajuns foarte repede la o confruntare violentă, în cadrul căreia elevii au aruncat cu pietre în poliţişti, iar aceştia au deschis focul asupra lor.

Unul dintre primii elevi împuşcaţi a fost chiar Hector Pieterson, în vârstă de numai 12 ani. Confruntările violente dintre acei copii şi poliţiştii înarmaţi au aprins spiritele în întreg oraşul Soweto. Oamenii au ieşit din case şi s-au îndreptat spre stadionul Orlando, gata să se arunce şi ei în luptă. Însă lucrurile au degenerat, protestatarii nu erau înarmaţi, astfel că foarte mulţi dintre ei au căzut victime gloanţelor trase de poliţişti. În acele momente şi-au pierdut viaţa nu mai puţin de 550 de persoane. 20 dintre acestea erau copii de vârsta şcolii.

La faţa locului s-a aflat şi un corespondent al ziarului The World din Johannesburg. Cu ajutorul aparatului de fotografiat, Sam Nzima a reuşit să surprindă şi imortalizeze scena sfâşietoare care a inspirat, de altfel, ridicarea monumentului comemorativ Hector Pieterson.

Citește și:  Castelul Schwerin: Obiective turistice Germania - Schwerin

Memorialul Hector Pieterson111

Trupul însângerat al copilului a fost ridicat, în timpul confruntărilor, şi purtat pe braţe de către un student pe nume Mbuyisa Makhubo. Fotografia lui Sam Nzima redă exact momentul în care Makhubo fuge, urmat de sora lui, având la piept trupul neînsufleţit al lui Hector Pieterson. Expresia de disperare şi durere de pe chipul studentului şi ochii închişi ai victimei purtate pe braţe evocă în mod emoţionant ororile înfiorătoare ale regimului de opresiune rasială.

Hector Pieterson se prăbuşise sub gloanţe chiar la intersecţia străzilor Moema cu Vilakazi. Mbuyisa Makhubo l-a luat în braţe şi a alergat cu el la piept până la maşina fotografului Sam Nzima, de unde copilul a fost de urgenţă dus la spital. Din păcate, era deja mort, iar medicii nu au putut decât să constate decesul. Ulterior, atât fotograful, cât şi Makhubo au fost hărţuiţi de către autorităţi şi obligaţi să fugă din provincie.

Deşi presa l-a considerat pe Hector Pieterson că ar fi fost primul copil împuşcat de poliţişti în timpul confruntării de la stadionul Orlando, în realitate, se pare că prima victimă a fost un alt copil, pe nume Hastings Ndlovu. Acesta nu a fost însă fotografiat, iar numele lui a rămas mult timp necunoscut lumii. Amândoi copiii au fost înmormântaţi în cimitirul Avalon din Soweto.

Memorialul Hector Pieterson1111

După alegerile electorale democratice sud africane din 1994, ziua de 16 iunie, (ziua morţii celor doi şi a altor 18 copii), a fost declarată Ziua Naţională a Tinerilor, în onoarea victimelor de la acea dată.

În anul 2002, rudele lui Hector Pieterson s-au aflat printre cei care au încercat să dea în judecată o serie de companii şi bănci internaţionale care au colaborat cu regimul de opresiune apartheid, cerând daune morale. Totuşi, liderii luptei pentru libertate în Africa de Sud, printre care şi Nelson Mandela, au refuzat să se alăture acestui demers care, în cele din urmă, a eşuat.

Monumentul comemorativ Hector Pieterson a fost construit la iniţiativa Departamentului pentru Mediu şi Turism şi cu sprijinul financiar al primăriei oraşului Johannesburg. Din păcate, de la momentul inaugurării sale, monumentul comemorativ Hector Pieterson a fost vandalizat în mai multe rânduri, tocmai de câţiva copii, incapabili să priceapă sacrificiul celui care şi-a dat viaţa pentru ca ei să poată trăi în libertate.

 

Ţinând cont de faptul că este un monument comemorativ în aer liber, Hector Pieterson poate fi văzut oricând, fără a se percepe vreo taxă de vizitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.