Gorilele sunt unele dintre cele mai puternice și remarcabile animale din lume, nu doar pentru dimensiunile și forța lor, dar și pentru comportamentul lor blând. Acestea joacă un rol esențial în biodiversitățile locale, călătorind pe teritorii mari ajutând, de exemplu, la răspândirea semințelor fructelor pe care le consumă.

Structura socială a gorilelor este una foarte interesantă. Observarea lor în mediul natural este esențială pentru înțelegerea în profunzime a modului în care acestea își trăiesc viața.

Gorilele trăiesc în grupuri de până la 10-12 exemplare, iar în fiecare grup există un mascul dominant care joacă un rol foarte important. Masculul dominant este mai agresiv decât ceilalți membri. Acesta este un lucru de așteptat, din moment ce toate celelalte gorile se bazează pe acesta să decidă când se mută, să rezolve conflictele din cadrul grupului și chiar să lupte pentru ele atunci când prădătorii încearcă să le atace. Tot acesta are drepturi exclusive la reproducere.

Masculul dominant este responsabil pentru protecția grupului iar atunci când este amenințat, acesta își va bate cu putere în piept, va produce sunete puternice, va arunca cu vegetația din jur și se va arunca spre intrus. Cercetătorii au observat că 99% din aceste manifestări sunt de fațadă, acordând o șansă de retragere membrilor grupului. Cu toate acestea, dacă este agresat, va ataca.

Chiar și când vine vorba de hrană, masculul dominant primește cea mai mare porție, chiar și atunci când resursele sunt limitate, în defavoarea puilor.

Într-un grup de gorile se va remarca întotdeauna multă afecțiune și multe interacțiuni. Tinerii învață cum să facă multe lucruri prin copierea celor mai în vârstă. În încercările lor, aceștia pot fi foarte comici și reprezintă unul dintre aspectele favorite ale cercetătorilor atunci când îi observă.

Tinerii descoperă noi abilități, pe care le vor folosi atunci când va fi nevoie să se apere, prin intermediul unor jocuri destul de dure cu ceilalți membri ai grupului. Aceste jocuri reprezintă și o modalitate bună pentru a deveni mai puternici.

Pentru cea mai mare parte a vieții lor, gorilele din grup sunt extrem de răbdătoare și iubitoare față de cei mai tineri. Și în cadul femelelor există o ierarhie, chiar dacă nu este la fel de bine definită ca în cazul masculului dominant. Locul femelelor este determinat de momentul în care s-au alăturat grupului, deci prima femelă a masculului dominant va fi cea mai importantă. Locul său îi permite atât ei, cât și puilor săi să fie mai aproape de mascul, fapt ce poate duce la scăderea riscurilor; rangul ei este transmis puilor săi. Rolul femelelor devine mult mai important atunci când au pui de care aibă grijă decât atunci când sunt singure.

De cele mai multe ori, un grup de gorile nu va avea mai mult de 12 membri. Membrii acestor grupuri sunt masculul dominant, mai multe femele și puii acestora. Au existat unele situații atunci când, în anumite zone, au fost identificate grupuri mai mari, dar aceste situații sunt destul de rare. Se crede că acestea au fost rezultatul unei lupte dintre doi masculi dominanți. După ce lupta lua sfârșit, masculul câștigător își aduce grupul pentru a se alătura celui pierzător.

Îngrijirea corporală este un aspect foarte important al vieții gorilelor, acestea putând sta și câteva ore pe zi pentru a se asigura că îngrijirea este făcută în mod corespunzător. Fiecare membru al grupului va îndepărta insectele mici de pe corpurile celorlalți. Fiecare insectă găsită va fi și mâncată, aspect ce poate părea dezgustător, dar care are un rol important. Masculul dominant este singurul membru al grupului care nu va îngriji nici un alt membru. Chiar și tinerii copie acest comportament, curățându-se reciproc.

Legăturile ce se formează între femelele ce trăiesc în același grup sunt foarte puternice. Ele se vor ajuta reciproc, chiar și pentru trecerea peste pierderea unui pui.

Atunci când liderul unui grup moare, întreg grupul poate fi devastat. Ei ar putea dori să rămână alături de acesta multe zile înainte să treacă mai departe și să-și vadă în continuare de viață, motiv pentru care ar putea fi atacați de prădători.

Gorilele nu sunt niște animale care trăiesc doar pentru a-și urmări binele personal, fapt ce este foarte deosebit. În timp ce cele mai multe dintre animale își vor proteja instinctual doar puii lor, gorilele vor lupta pentru toți membrii grupului. Chiar dacă, în mod obișnuit, femelele nu iau parte la lupte, au existat situații în care o femelă a intervenit în lupte atunci când au simțit că un membru al grupului se află în mare pericol.

Multe persoane presupun că într-un grup nu există alți masculi în afara celui dominant. Cu toate acestea, nu de puține ori masculii trăiesc în cadrul grupului până la o vârstă de 11 ani. La acea vârstă, el va pleca și va trăi pe cont propriu sau va forma propriul său grup cu alte gorile singure. Până la această vârstă, el va avea abilitățile necesare pentru a putea supraviețui pe cont propriu.

answear.ro%20

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ