Pestele Opisthoproctus soleatus face parte din familia Opisthoproctidae a celor mai bizari pesti ososi, grupati in 6 genuri si 10 specii. Dintre aceastea unele specii apar frecvent in apele marilor si oceanelor, insa exista si cateva specii rare. Toate au corpul alungit si comprimat lateral si ochii mari, de forma complicata. Inoata de regula la adancimi cuprinse intre 200-2500 m, iar unele specii ajung si la adancimi mai mari. O singura specie are lungimea corpului mare (se numeste Bathylychnops exilis si are aproximativ 50 cm), restul nu depasesc 11 cm.

Pestele Opisthoproctus soleatus este una dintre cele mai ciudate specii mai ales pentru ca are forma corpului asemanatoare unei torpile intunecate, cu partea ventrala plata si o zona acoperita cu solzi stralucitori. In zona anusului are un organ cu bacterii luminiscente care reflecta lumina in jos asemenea unui reflector. Lungimea corpului este de pana la 10,5 cm, iar forma este cilindrica, gura este mica si ochii mari, cu aspect cilindric si orientati in sus.

Acest peste are scheletul mult subdezvoltat ceea ce a facut pe unii cercetatori sa creada ca acest lucru se datoreaza lipsei de vitamina D din hrana sa. In cele din urma s-a ajuns la concluzia ca pestele Opisthoproctus soleatus este o specie distincta, unica in felul ei. Are inotatoarea dorsala mare, pozitionata foarte aproape de pedunculul codal.

Citește și:  Specii de crustacee - Creveți-midie

Inotatoarea codala este adanc bifurcata si rotunjita pe margini, aripioarele pectorale si pelviene sunt mici si alungite, iar intre inotatoarea dorsala si cea codala exista o alta inotatoare dorsala de dimensiuni reduse. Avand in vedere forma inotatoarelor si aripioarelor pectorale s-a constatat ca pestele este un inotator slab, fapt datorat si slabiciunii muschilor sai.

Cert este ca ochii joaca un rol principal in viata acestui peste. Cu ajutorul lor poate depista alti pesti de dedesubt si apoi sa-i prinda cu lacomie, luandu-i prin surprindere. Ochii sunt pozitionati foarte aproape unul de altul, sunt telescopici, foarte sensibili la lumina si ofera pestelui posibilitatea unei vederi binoculare. Unele specii au organe de vedere chiar mai complicate si mai dezvoltate.

Pestele Opisthoproctus soleatus face parte din ordinul Argentiniformes ca si pestele-fantoma (Dolichopteryx binocularis) si nu este o specie in pericol de disparitie. Traieste mai ales la adancimi de 800 m in apele tropicale si subtropicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.