Peştera La Adam este o peşteră din Podişul Dobrogei, aparţinând, din punct de vedere administrativ, de comuna Târguşor din judeţul Constanța. Este una dintre cele mai importante peşteri dobrogene şi româneşti, acest lucru datorându-se descoperirilor făcute, a faunei fosile şi a prezenţei speciilor troglobionte. Peştera a fost declarată monument al naturii şi rezervaţie speologică.

Deşi a fost exploatată pentru prima dată în anul 1995, Peştera La Adam prezintă o importanţă ridicată din punct de vedere arheologic şi paleontologic. În această peşteră, a fost descoperit un molar de homo sapiens fossilis, un obiect unic, ce datează cu 120.000 de ani î.e.n. De asemenea, speologii au descoperit şi cinci obiecte din piatră cioplită, care erau folosite în altarul zeului Mithras, Zeul Luminii. Tot în această peşteră, au fost găsite peste 80 de specii de mamifere cuaternare şi fosile jurasice. Din păcate, deşi are potenţial, peştera nu a mai fost exploatată, din cauza lipsei resurselor financiare.

Chiar dacă nu este foarte promovată, Peştera La Adam nu duce lipsă de turişti. Peştera este uşor accesibilă, turiştii având nevoie doar de încălţăminte adecvată şi de o lanternă. Rezervaţia din care face parte peştera se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, intrarea fiind ascendentă, semn că apa a ieşit pe acolo în timp ce peştera se forma. Galeria principală are o înălţime cuprinsă între 6 şi 15 metri şi este luminată cu ajutorul hornurilor. Din galeria mare se poate ajunge la alte două galerii, mai mici, însă acestea se pot explora doar târâş. Tavanul peşterii prezintă stalactite, care conferă o frumuseţe aparte locului.

Citește și:  Liceul - Internat de fete Elena Cuza din Craiova : Obiective turistice Dolj

Peştera La Adam a fost botezată astfel pentru că pereţii galeriilor sunt plini de fosile care alcătuiesc, conform specialiştilor, cronologia erelor geologice. De asemenea, turiştii trebuie să ştie că, datorită temperaturilor ridicate din interior, peştera este plină de opinionide şi arahnide, care ar putea să nu fie pe placul tuturor. Pentru a ajunge la peşteră, trebuie să se urmeze DN 2, ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu, apoi DJ 222, ruta Mihail Kogălniceanu – Târguşor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.