Berlinul asediat, fie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fie in timpul Razboiului Rece, a ramas in constiinta comunitatii internationale drept un oras extrem de vulnerabil, marturiile in acest sens pastrandu-se chiar si in zilele noastre. Turistii au la tot pasul ce vedea: ori cladiri ce au cazut prada fortelor aliate, ori simple obiective turistice ce au o semnificatie aparte atat pentru istoria Germaniei, cat si pentru istoria altor popoare. Un exemplu graitor in acest sens este, fara discutie, punctul de control Charlie, unde a avut loc faimoasa scena in care au aparut confruntarile pasive dintre tancurile sovietice si cele americane, in Razboiul Rece.

Punctul de control Charlie1

Dupa cum bine stim, la acele vremuri, Berlinul era impartit in patru sectoare, si anume sovietic, francez, britanic si american, insa cu toate acestea, accesul de la un sector la altul se facea usor. Acestei situatii avea sa i se puna punct la 13 august 1961, cand granita dintre Berlinul de Vest si cel de Est a fost brusc inchisa. Initial, pentru a se separa cele doua parti ale Berlinului, s-a folosit sarma ghimpata, ca mai apoi sa se puna pietre de pavaj, acestea transformandu-se, in cele din urma, intr-un zid de beton destul de inalt. Chiar si asa, s-a dorit usurarea deplasarii intre cele doua parti ale Berlinului, motiv pentru care au fost instalate gherete de control.

Unul dintre aceste puncte a fost instalat in cartierul Friedrichstadt si era cunoscut drept „C” sau punctul de control Charlie (Checkpoint Charlie). Pe aici treceau jurnalistii, demnitarii, personalul militar sau diplomatii, devenind curand un loc faimos atat in viata de zi cu zi a localnicilor, cat si in romanele si filmele ce au tratat acest subiect, al Razboiului Rece. Ba, mai mult decat atat, pe langa acest punct de control, in partea de est a granitei, se mai afla si o bariera, precum si cateva stavile de beton.

Citește și:  Ruinele San Ignacio Mini: Obiective turistice Argentina - San Ignacio

Punctul de control Charlie Original

Putin mai incolo, statea un turn de observatie si o platforma mare unde erau perchezitionate vehiculele si soferii care voiau sa treaca granita. In schimb, in partea de vest, nu se gasea decat o ghereta construita din lemn. Punctul de control Charlie a intrat in atentia intregii lumi si datorita unor tentative de evadare din Berlinul de Est, unele sfarsind in balti de sange si, bineinteles, in privirile intregii lumi.

Poate cea mai celebra tentativa de evadare a fost cea a lui Peter Fechter; acesta a incercat sa intre in Berlinul de Vest in anul 1962, insa, in incercarea sa disperata de a fugi, a ramas agatat in sarma ghimpata a zidului si a fost lasat acolo sangerand pana la moarte. In anul 1989, Zidul Berlinului a fost daramat, context in care punctele de control au devenit inutile. Un an mai tarziu, a fost inchis si punctul de control Charlie. Cei care vor sa vada acest punct de control trebuie sa stie ca s-a ridicat o ghereta pe vechiul loc, iar in apropiere, s-a deschis un muzeu. Ghereta originala se afla, in prezent, in Muzeul Aliat din Zehlendorf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.