Introduceti mesajul catre : Anulare Trimite
OK
Reclama Utilizatorul
Introduceti un text de cel putin 30 caractere.
Descrieti pe scurt (min. 30 caractere) motivul pentru care doriti sa reclamati utilizatorul.
 
Î: 22103
R: 45815
Introdu un nume de utilizator: Seteaza
Introduceti un username format din min 4, max 12 caractere (cifre,litere,punct) fara spatii.
Username-ul ales este invalid. Folositi min 4, max 12 caractere (cifre,litere,punct) fara spatii.
Acest username este deja folosit. Va rugam alegeti altul!
Utilizator / Parola invalide!
Adreseaza o Intrebare
Ultimele Intrebari
 
Populare
 
Fara raspuns
 
Raspunsuri Recente
Raporteaza Imagine.
Completati formularul de mai jos pentru a raporta imaginea.
Nume:
Completati cu numele intreg.
Email:
Completati cu adresa de email la care va putem contacta.
Motiv:
Va rugam scrieti motivul pentru care raportati imaginea. Cel putin 10 caractere.
Scrieti codul:
Introduceti aici codul asa cum il vedeti in imagine.
 
Cum se cultiva rapita?
Raporteaza
Cum se cultiva rapita pentru ca am o suprafata de 10 hectare de teren la tara si ma gandeam decat sa cultiv grau sau porumb sa ma orientez spre alte cereale cum este rapita. Stiu ca rapita poate fi buna atat pentru hrana animalelor dar si pentru obtinerea uleiului de rapita care este de foarte buna calitate, asemanator cu uleiul de masline. Ma intereseaza in primul rand ce soiuri de rapita sunt recomandate pentru a fi semanate dar si alte informatii cu privire la daunatorii rapitei, ingrasamintele ce trebuie folosite. Daca as cultiva toate cele 10 hectare de teren cu rapita cam de cate kilograme de samanta as avea nevoie? Stiu ca rapita se cultiva toamna si sper ca pana la venirea iernii sa reusesc sa cultiv rapita de aceea si doresc cat mai multe informatii despre cultura de rapita pentru ca as dori sa folosesc rapita indeosebi pentru ulei dar si pentru hrana animalelor.
RASPUNDE
   
29.10.2012, 07:07
0.00p
Nivel: 5
Puncte:
1159.00
Luna curenta:
0.00
Intrebari:
1
Raspunsuri:
407

Tot mai multe persoane ce cultivau in trecut grau si porumb incep sa cultive ca si tine rapita pentru ca statul ofera si anumite subventii pentru cultivarea acestui tip de cereala.

Rapita este o planta cu tulpina lunga si subtire, avand flori galbene. Asa cum ai zis si tu rapita se cultiva indeosebi pentru obtinerea uleiului de rapita ce se extrage din seminte insa rapita este folosita si in industrie ca biocombustibil.

Rapita se recomanda sa se cultive dupa porumb , grau sau alte cereale pentru ca se obtine o recolta insemnata insa in acest mod si terenul devine mai curat si dispar buruienile existente an de an. Rapita este planta anuala sau bienala, radacinile acestei plante ajungand pana la adancimi de 30-50 de cm, uneori insa daca solul este umed radacinile plantei pot sa ajunga si pana la adancimi de 300 cm.

Poti semana rapita atat primavara cat si toamna astfel ca in primul rand trebuie sa ari terenul la o adancime de 20 cm si apoi sa il discui.

Sunt mai multe soiuri de rapita, in functie si cand doresti sa cultivi rapita pentru ca soiurile de rapita ce se recomanda primavara sunt soiuri precum Star, Cyclone sau Blero in timp ce toamna se recomanda cultivarea unor soiuri precum Capitol, Astra, Clvert, Madora, Triunf, Wotan, Amor, Valesca, Orlando sau Praska.

Rapita este o planta ce are foarte mare nevoie de ingrasamant de aceea se recomanda sa se foloseasca azot, fosfor si potasiu pentru ca productiala anuala sa fie mare. Cei ce cultiva rapita folosesc seminte de rapita din soiuri precum Valeska, Rodeo, Triunf, Madora, Triangle sau Alaska insa poti opta pentru orice soi de rapita cat timp te documentezi in privinta acelui tip de soi.

Orice tip de sol este bun pentru pentru cultivarea rapitei in afara solurilor nisipoase unde rapita nu se dezvolta foarte bine. Semintele de rapita pot fi tratate inainte de a fi semanate cu diferite substante precum Sumilex WP, Rapcol TZ sau Tovral 50 WP.

In Romania rapita este semanata la distante ce variaza intre 13 si 25 de cm iar adancimea de semanare variaza intre 2-3 cm.

Rapita este o planta ce are nevoie de apa insa apa in exces ii poate cauza si poate duce la compromiterea productiei de aceea se recomanda eliminarea apei in exces de pe teren.

Principalele boli ce apar in cazul culturii de rapita sunt putregaiurile, mana si fainarea insa pentru a combate aparitia acestor boli se recomanda tratarea semintelor inainte de a fi semanate.

In cazul in care nu se face tratamentul semintei de rapita inainte de semanare se pot folosi alte tratamente cu substante precum Ronilan, Folicur sau Rovral.

Sunt si anumiti daunatori ce ataca cultura de rapita astfel ca poti avea probleme cu daunatori precum gargaritele criciferilor, gandacul lucios al rapitei, purecii de pamant sau paduchele cenusiu al verzei insa pentru toti acesti daunatori se pot folosi substante precum Fastac sau Melipax.

Trebuie sa acorzi o atentie deosebita recoltarii pentru ca daca vei intarzia recoltarea tecile de rapita plesnesc si semintele cad pe sol, ducand la pierderi semnificative.

Recoltarea se recomanda sa se efectueaze dimineata si seara pentru ca semintele de rapita sa nu se scuture. Recoltarea se poate face cu ajutorul unei combine si dupa recoltare semintele de rapita trebuie uscate pana ajung la o umiditate de sub 10%. Se estimeaza ca pentru intretinerea unui hectar de teren cu rapita trebuie sa cheltui aproximativ 2000 ron iar productia de rapita la un hectar este de aproximativ 1500 kg.

Uleiul de rapita are un gust amar insa se poate folosi pentru salate dar si pentru gatit, fiind ideal pentru a preveni aparitia bolilor de inima dar si pentru a scadea nivelul colesterolului. Rapita este din ce in ce mai cultivata in Romania si cred ca faci o alegere buna daca vei cultiva toata suprafata de 10 hectare cu rapita.


 
RASPUNDETI LA INTREBARE
Selectati limbajul:
Introduceti codul care vreti sa apara ca si "cod" in comentariu:
Daca vedeti aceste 3 campuri va rugam sa nu le completati.
Sa va activati javascript in browser pentru a putea naviga pe site.
Va rugam sa raspundeti cu minim 60 de caractere si cat mai detaliat.
Va rugam introduceti un comentariu de cel putin 60 de caractere.
Copy/paste este interzis!
• Incarcati pana la 5 imagini
• va rugam nu folositi imagini cu drepturi de autor, vom inregistra IP-ul
• daca sunt imaginile dumneavoastra puteti lasa campurile autor/sursa goale
• va rugam completati autorul si sursa daca este cazul
 
Va rugam sa completati campurile obligatorii cu date corecte!
PUBLICA
Adreseaza o Intrebare
Titlul trebuie sa aiba intre 20 si 90 de caractere.
Va rugam introduceti o descriere de cel putin 150 de caractere.