Rezervaţia botanică de la Suatu se află la circa 30 de kilometri de localitatea Cluj-Napoca. A fost declarată monument al naturii şi este ocrotită prin lege, pentru că adăposteşte o serie de elemente diferite – endemite, plante mediteraneene, pontice, relicte postglaciare şi terţiare.

Rezervaţia este considerată una dintre cele mai frumoase grădini botanice din România şi chiar din Europa de sud-est. A fost declarată rezervaţie în anul 1920 şi se întinde pe 14 hectare. Cel care a reuşit să înfiinţeze rezervaţia botanică de la Suatu a fost profesorul universitar Alexandru Borza care şi-a dat seama cât de specială e această zonă. Grădina este dispusă la o altitudine de 400 de metri, iar faptul că întreaga suprafaţă este accidentată îi conferă un aer mai special, pentru că sunt formate peisaje diverse.

Principalul scop pentru care Rezervaţia botanică de la Suatu a luat fiinţă a fost acela de a conserva câteva specii de flori care au o importanţă ştiinţifică deosebită. Două dintre specii, şi anume Cosaşul lui Peterfi (Astragalus peterfii din familia Fabaceae) şi Jaleşul românesc (Salvia transsilvanica) se întâlnesc numai pe teritoriul ţării noastre. Mai mult, specialiştii au identificat specii de arbori şi de plante de pe toate continentele, fiind extrem de interesant faptul că reuşesc să vieţuiască împreună, în aceleaşi condiţii.

Citește și:  Hotel Argeș, Pitești - Cazare România

rezervatia-botanica-de-la-suatu.jpg

Rezervaţia botanică de la Suatu este împărţită în două zone, împărţire realizată de pârâul Ţiganilor. Cele două părţi au fost denumite generic Suatu 1 şi Suatu 2, iar faptul că cei trei afluenţi ai pârâului străbat rezervaţia face ca întregul loc să fie mai pitoresc. În cele două zone, se găsesc specii caracteristice stepei pontice, cum ar fi Cephalaria uralensis şi Salvia nutans, două specii de plante rare. De asemenea, aici se găsesc câteva specii de plante dacice, precum Jurinea transsilvanica şi Cephalaria radiata.

Rezervaţia botanică de la Suatu este un monument al naturii care trebuie protejat şi, aşa cum se întâmplă în cazul oricărei rezervaţii naturale din România, cei care nu respectă regulile de protejare ale naturii pot fi sancţionaţi drastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.