Rezervaţia naturală Tinoavele din Munţii Oaș se află sub administraţia comunei Cămărzana din judeţul Satu Mare. Reprezintă o arie protejată, fiind inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

deal-din-rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Tinoavele din Munţii Oaș au fost declarate rezervaţie naturală, de tip botanic, în anul 2007, datorită faunei şi florei sălbatice. Tinoavele s-au format în epoca postglaciară, când a intervenit un climat mai călduros şi când au căzut precipitaţii în cantități mari. Rezervaţia este formată din cinci tinoave:

vegetatie-specifica-din-rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Tinovul Cetăţuia Mare – Cămărzana – se întinde pe un hectar şi se remarcă, în special, prin codrii de fag. Este remarcabilă şi fauna, care este alcătuită din mamifere (mistreţ, cerb), nevertebrate (protozoare, fluturi, gasteropode, păienjeni), păsări acvatice (fluierarul de munte, becaţina comună) şi reptile (şopârla de munte).

imagine-cu-cele-5-dealuri-din-rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Tinovul de la Marausa este dispus pe 1,5 hectare şi se află la o altitudine de aproape 700 de metri. Din punct de vedere ştiinţific, nu reprezintă un loc deosebit, însă peisajele compensează acest lucru. Acest tinov este mărginit de arini, iar flora este specifică tinoavelor oligotrofe – roua cerului, curechiul de munte, bumbăcariţa şi răchiţelele sunt speciile cele mai reprezentative pentru acest tinov.

rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Tinovul Trestia are doar 0,4 hectare, însă este deosebită prin speciile de plante care se întâlnesc aici, şi anume izma broaştei, muşchiul de turbă sau rugina. Prezintă un mare interes ştiinţific datorită plantelor relicte (curechi de munte, roua cerului), care trebuie protejate.

Citește și:  Monumentul Eroilor din Targoviste : Obiective turistice Dâmboviţa

tinutul-rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Tinovul Tăul cu gândaci se întinde pe 0,5 hectare şi se află lângă pârâul Trestia. Se află într-o gaură, în care apa freatică stagnează şi este înconjurat de fagi. Pe lângă plante, aici sunt ocrotite câteva specii de amfibieni, precum tritonul de munte, broasca roşie de pădure, broasca roşie brună, buhaiul cu burta galbenă şi broasca roşie de munte.

vedere-spre-rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Tinovul Izvorul Afânari este desfăşurat pe o suprafaţă de 0,3 hectare şi este alcătuit din mai multe suprafeţe mocirloase, de mici dimensiuni. Prezintă un interes deosebit în special pentru că, pe lângă el, au fost descoperite furnici de mărimi rar întâlnite, care ajută pădurile de fag şi molid la înlăturarea insectelor dăunătoare.

panorama-cu-rezervatia-naturala-tinoavele-din-camarzana-judetul-satu-mare.jpg

Rezervaţia naturală Tinoavele din Munţii Oaș este văzută ca o evoluţie finală a fagului, pentru că arborii de aici au dimensiuni impresionante. Peisajul este completat de poieni şi de mlaştini, iar flora şi fauna reprezintă un motiv în plus pentru a fi vizitate.

rezervatia-naturala-tinoavele.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.