Șacalul cu dungi laterale este un fel de lup care are colții foarte puternici. Acest mamifer face parte din grupul celor trei specii de șacali: Canis aureus, Canis adustus și Canis mesomelas. Trăiește în regiunile de câmpie, savana cu ierburi abundente, la liziera pădurilor și pe terenurile agricole mixte din Africa Centrală, de Sud și de Est.

Specia Canis adustus, Foto: observationdeck.io9.com
Specia Canis adustus, Foto: observationdeck.io9.com

Șacalul cu dungi laterale este un animal nocturn care se remarcă prin dinții fioroși, ascuțiți și curbați, dar și picioarele lungi, care îl ajută să fie foarte bine adaptat pentru vânătoarea de mici mamifere care trăiesc în mediul său natural. Are corpul îndesat, cu lungimea de 65-81 cm, lungimea cozii de 30-41 cm și greutatea de 6,5-14 kg. Masculul este întotdeauna mai mare și mai robust decât femela. De regulă femela nu depășește greutatea corpului de 10 kg. Are blana foarte deasa, de culoare gălbuie-cenușie, în nuanțe mai deschise pe părțile inferioare, cu dungi albe și negre pe părțile laterale.

Șacalul Canis adustus, Foto: observationdeck.io9.com
Șacalul Canis adustus, Foto: observationdeck.io9.com

Acest animal se adaptează rapid la schimbările din mediul înconjurător. Preferă zonele deschise, umede, ierboase, mlăștinoase, savanele cu tufișuri și arbuști. Se hrănește cu mici mamifere, păsări, reptile, insecte, mai rar cu fructe și cereale (mai ales porumb). Cei mai periculoși dușmani naturali ai lui sunt hienele, leoparzii și vulturii.

Canis adustus, Foto: dogbg.net
Canis adustus, Foto: dogbg.net

Șacalii trăiesc în perechi, sunt monogami, vânează noaptea în anumite zone stabilite de ei. Uneori atacă și stânele de oi, de aceea nu este agreat deloc de fermieri. Un grup familiar este format din femelă, mascul și puii acestora. Femela are o perioadă de gestație de 57-70 de zile și face 5-6 pui. Aceștia sunt ținuți în vizuină, alăptați de femelă timp de două luni și jumătate, apoi sunt înțărcați, hrăniți cu hrană regurgitată de aceasta. Treptat sunt învățați să vâneze și să-și apere teritoriul ca și părinții lor. La vârsta de 8 luni devin independenți. Ajung la maturitatea sexuală la 1-2 ani. Masculul este cel care asigură hrana femelei pe perioada cât aceasta îngrijește și alăptează puii. La câteva săptămâni aceste animale au obiceiul să-și schimbe destul de des vizuina deoarece astfel evită ca prădătorii să le mănânce puii.

Speranța de viață la șacalul cu dungi laterale este de aproximativ 10-12 ani în condiții de captivitate și mai puțin în sălbăticie. Are denumirea științifică Canis adustus, face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae și este o specie în pericol de dispariție. Există 7 subspecii ale genului Canis adustus care trăiesc în diferite zone ale Africii.

Video – Șacalul cu dungi laterale (Canis adustus): 

vola.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ