Anumite probleme de ortografie se pot ivi atunci când este vorba de câteva categorii de adjective – cele masculine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat în –iu: cenușiu, argintiu, zglobiu etc., cele feminine terminate în –ie, în hiat, adică „i” și „e” sunt vocale și trec în silabe diferite: cenușie, argintie etc., cele terminate în –uu: „ambiguu etc”. Iată, așadar, câteva reguli de bază, care pot ajuta la fixarea formelor corecte:

Adjectivele masculine, terminate la Nominativ, singular, în –iu se scriu la pluralul nearticulat cu –ii: „nor cenușiu” – „nori cenușii”, „cercel argintiu” – „cercei argintii”, „copil  zglobiu” – „copii zglobii” etc. Formele de plural articulat ale acestor adjective stau întotdeauna înaintea substantivului pe care îl determină și se scriu cu –iii: „cenușiii nori”, „argintiii cercei”, „zglobiii copii”.

În acest caz, primul „i” face parte din rădăcina cuvântului, al doilea este semnul pluralului, iar al treilea este articol hotărât. Un mijloc sigur de control și de fixare în memorie a acestei reguli este că, dacă adjectivul stă după substantiv, nu se poate articula cu articol hotărât (decă nu poate primi al treilea i) niciodată. Controlul se poate face și prin despartirea cuvântului în silabe: „nori ce-nu-sii”, dar „ce-nu-si-ii nori.”

Consolidarea înțelegerii adjectivelor

  • Înțelege și aplică regulile de acord ale adjectivelor cu substantivele pe care le modifică, punând un accent special pe cazuri și genuri.
  • Exemplifică cu propoziții care arată utilizarea corectă în context, subliniind importanța concordanței între adjectiv și substantiv pentru coerență și claritate.
  • Folosește exerciții de completare sau transformare a propozițiilor pentru a practica aplicarea regulilor, îmbunătățind astfel retenția informațiilor și capacitatea de a scrie corect.
Citește și:  Cum este corect – membri sau membrii, miniștri sau miniștrii?

Observație! Toate celelalte adjective, dacă se află după substantivul determinat, se scriu, la Nominativ, plural, cu un singur „i”: „ochi negri”, „copii frumoși” etc.

  • Adjectivele feminine, terminate la nominativ, singular, nearticulat în –ie se scriu la plural, nearticulat, tot cu –ii: câmpie cenușie – câmpii cenușii, brățară argintie – brățări argintii etc.
  • Primul „i” aparține rădăcinii cuvântului, al doilea este desinența de plural. Când adjectivul plural, articulat precedă substantivul, –ii se păstrează înaintea articolului: „cenușiile câmpii”, „argintiile brățări”.
  • Adjectivul drag, la feminin, plural, are forma dragi: „fete dragi”, iar forma articulată este dragile „dragile fete”. Nu este corectă forma dragele, care se aude atât de des, în limbajul curent. Adjectivele de felul ambiguu, continuu au ca forme corecte: „ambigua” (feminin, singular), „ambigue” (feminin, plural), „ambigui” (masculin, plural). În mod similar, se declină continuu – „continua”, „continue”, „continui”.
  • Formele corecte ale adjectivelor cu terminația –uos, la masculin, singular „respectuos”, „somptuos” sunt, la feminin, singular – „respectuoasă”, „somptuoasă”, iar la feminin, plural – „respectuoase”, „somptuoase”.
  • Unele adjective neologice, conform DOOM, 2005, precum analog, omolog au ca forme acceptate de feminin „analoagă/analoga”, „omoloagă/omologa”, prima fiind, totuși, recomandată.
  • Adjectivele invariabile, de felul, „atroce”, „eficace”, „perspicace”, „motrice”, au (de aceea se numesc invariabile), aceeași formă la toate cazurile, genurile și numerele.

2 COMENTARII

  1. Am folosit majuscula in contextul „scrierea la Nominativ…” pentru a trage atentia asupra cazului/situatiei gramaticale (sa-i spunem efect de dezambiguizare, „nominativ” mai avand si un alt inteles!). Altfel, este corect sa scriem cu minuscula, de exemplu, „cazul nominativ”. In gramatici, veti intalni ambele ortografieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.