Molustele monoplacofore fac parte din clasa Monoplacophora și trăiesc pe fundul mărilor din toată lumea, în oceanele Pacific, Indian și Atlantic. Sunt cunoscute 11 specii de astfel de nevertebrate, care până în anul 1952 erau considerate ca fiind dispărute. Ele au fost iar redescoperite și studiate ca specii, mediul lor de viață fiind foarte interesant pe fundul mărilor adânci, în diverse locuri din lume, la adâncimi de 200-7000 m.

Molustele monoplacofore, Foto: what-when-how.com
Molustele monoplacofore, Foto: what-when-how.com

Aceste moluște pot avea chiar 8 perechi de mușchi retractili la picioare, ceea ce nu se poate spune despre gasteropode, care au doar o pereche. Capul lor este mic, fără ochi, aparatul bucal poartă denumirea de radulă și este mare, iar cochilia are formă conică sau rotunda ca o ciupercă. Corpul lor poate fi lung de 3 cm, fără tentacule, acoperit complet de carcasa în formă de cochilie. Într-o cavitate a mantiei în formă de potcoavă are 3-6 perechi de branhii care înconjoară piciorul foarte dezvoltat. Aceste branhii au rolul de a filtra apa și mai puțin folosesc în respirație. Moluștele au organe excretoare și gonade sau organe sexuale separate.

Citește și:  Șarpele boa al lui Dumeril (Boa dumerili), o specie endemică din Madagascar
Moluste monoplacofore
Moluste monoplacofore

Moluștele monoplacofore trăiesc în apele mărilor și oceanelor, la adâncimi mari. Există însă dovezi (pe baza fosilelor descoperite) că unele specii au trăit și la adâncimi mici. Se bănuiește că hrana lor constă din reziduri organice culese din sedimentele sau nisipul de pe fundul mării.

Archinacelliopsis patelliformis, Foto: mcz.harvard.edu
Archinacelliopsis patelliformis, Foto: mcz.harvard.edu

Din clasa Monoplacophora fac parte două familii de moluște și anume: Neopilinidae și Micropilinidae.

Moluste monoplacofore, Foto: pixgood.com
Moluste monoplacofore, Foto: pixgood.com
Moluste monoplacofore, Foto: sermolusco.blogspot.ro
Moluste monoplacofore, Foto: sermolusco.blogspot.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.