Musculițele efemere primitive fac parte din ordinul Ephemeroptera, familia Siphlonuridae. Există 175 de specii de insecte efemere, de musculițe de acest gen care trăiesc în special în emisfera nordică. Au o preferință pentru zonele cu vegetație din apropierea apelor curgătoare.

Siphlonurus lacustris
Siphlonurus lacustris

Sunt numite și rusalii și considerate cele mai primitive insecte înaripate. Au aripile posterioare mari, pot avea anvergura de cel mult 5 cm. La majoritatea speciilor, aripile anterioare sunt mici și înguste. Rusaliile adulte trăiesc doar câteva zile, timp în care femelele își depun ouăle. Nimfele sunt subacvatice, știu să înoate. După ce ajung în stadiul final au obiceiul să sară din apă pe plante. Ultima nâpârlire are loc după apariția aripilor posterioare.

Una din speciile cunoscute mai ales de pescari este Siphlonurus lacustris. Trăiește în regiunile montane din Europa, întotdeauna în apropierea râurilor mari cu vegetație abundentă. Are corpul galben-maroniu, iar lungimea de 1,3 cm. Corpul este alungit și subțire, iar aripile posterioare par foarte amri atunci când sunt desfăcute. Ochii sunt pe părțile laterale ale capului, iar antenele subțiri și destul de scurte. Adulții trăiesc 2-5 zile, zboară în lunile mai-august.

Citește și:  Rața pestriță (Anas strepera), specie care apare frecvent în țara noastră

Alte specii sunt: Siphlonurus quebecensis, Siphlonurus securifer, Siphlonurus typicus, Siphlonurus mirus.

Siphlonurus mirus, femela, Foto: discoverlife.org
Siphlonurus mirus, femela, Foto: discoverlife.org

Video – Specii de musculițe efemere primitive din familia Siphlonuridae: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.