Staţiunea Moneasa se află la aproximativ 100 de kilometri de Arad, în localitatea cu acelaşi nume. Aici, vă puteţi petrece vacanţele sau puteţi efectua vizite turistice, întrucât priveliştile care vi se vor înfăţişa în faţa ochilor sunt de-a dreptul superbe.

Comuna Moneasa a fost atestată pentru prima dată la sfârşitul anilor 1500, atunci când principele Sigismund Bathory îi dăruieşte unui prieten din nobilime izvoarele termale de aici. Comuna se află în strânsă legătură cu cetatea Dezna, care s-a aflat în permanentă luptă de apărare împotriva invaziilor otomane.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, după ce turcii au fost învinşi, Moneasa a devenit proprietatea nobilimii maghiare şi a celei germane. De-a lungul următoarelor două secole, printre proprietarii moşiei de aici se numără Baronul Nevery, contele Waldstein Wartenberg sau contele Weckenheim. În primăvara anului 1898, staţiunea este numită una cu un caracter balnear.

Staţiunea Moneasa este numită şi perla Munţilor Apuseni. În ungureşte, ea semnifică Oraşul Paradisului. Aflată într-o depresiune de la poalele munţilor, la o înălţime de aproximativ trei sute de metri, staţiunea are o mulţime de ape termominerale, cunoscute din primele secole ale erei noastre, când romanii stăpâneau regiunea. Temperaturile lor se situează în jurul valorii de 30 de grade. Conţinutul ridicat de calciu, magneziu şi de sodiu le conferă certe calităţi care le recomandă utilizări pentru diverse tratamente.

După un secol de dominaţie otomană, oraşul şi staţiunea au intrat în posesia imperiului Austro-Ungar, iar numărul de turişti a început să crească progresiv. Apele termominerale au început să fie utilizate începând cu anul 1835. La sfârşitul secolului al XIX-lea, aproximativ 2000 de oameni au venit să viziteze acest loc. Printre alte destinaţii turistice pe care le puteţi vedea în împrejurimi, se numără Peştera Liliecilor, Stânca Laptelui, Cetatea Deznei, Izvorul Piatră cu Lapte, Grota Urşilor, Tezaurul dacic de la Gura Văii, Galeria de sculptură în piatră sau Cariera de Marmură. Nu ar trebui să vă ia mai mult de câteva minute pentru a ajunge la oricare din aceste locaţii.

După cum spuneam şi mai sus, puteţi veni la staţiunea Moneasa în orice anotimp al anului. Pe timp de vară, puteţi admira pădurile din zona sau vă puteţi delecta la ştranduri ori practicând sportul dumneavoastră preferat. Iarna, zăpada vă va crea motive de bucurie, peisajele fiind cu adevărat feerice. De asemenea, aici, există şi o pârtie de schi, lungă de aproximativ 250 de metri.

Apele de la izvoarele termominerale de la Moneasa au şi foarte mult potasiu şi sodiu, lucru ce le face foarte utile pentru tratarea afecţiunilor de tip reumatologic, ginecologic sau nervos. De asemenea, bolile de nutriţie, cele ale sistemului locomotor şi cele metabolice pot fi şi ele tratate folosind această metodă. Aceste lucruri sunt posibile datorită factorilor de climă şi a apelor care sunt foarte slabe din punct de vedere radioactiv. În plus, aerul de aici este încărcat cu ioni negativi, fapt care ajută organismul uman să se refacă mai rapid şi să fie mai sănătos.

Citește și:  Orasul Nantes: Obiective turistice Franta - Nantes

Din punct de vedere administrativ, Moneasa are o suprafaţă de aproape 7000 de hectare. La recensământul din anul 2005, puţin peste 1050 de locuitori trăiau aici, dintre care aproape 98% erau de naţionalitate romană. Satele Ranusa şi Moneasa sunt cele două localităţi care formează comuna. Potenţialul economic foarte ridicat al locurilor se datorează exploatării de marmură roşie şi neagră, dar şi datorită exploatării lemnului. În afară de aceasta, apele minerale de aici i-au adus o reputaţie de invidiat comunei, anual venind, pe aceste meleaguri, zeci de mii de oameni.

statiunea-moneasa.jpg

Dintre evenimentele speciale care au loc în fiecare an în comuna Moneasa, merită enumerate: Târgul Meşterilor Populari, Festivalului cântecului şi portului popular, Revelionul Cina Porcului, Concursul Ţapina de Aur sau diferite prezentări de modă. Acestea se desfăşoară începând din luna martie, până la sfârşitul anului.

Printre alte facilităţi ale staţiunii Moneasa, se numără şi instalaţiile pentru hidroterapie şi kinetoterapie, bazinele în aer liber pentru băile cu ape minerale şi plaja localităţii.

În cazul în care vă gândiţi să petreceţi câteva zile aici, trebuie să ştiţi că veţi avea la dispoziţie o mulţime de oferte de cazare. În zonă, există numeroase vile şi pensiuni, cu oferte care mai de care mai diverse, care fără doar şi poate vă vor mulţumi. Dintre acestea, se numără şi Pensiunea Lucia, Cabana Dallas, Pensiunea Lacul Liniştit, Vila Florilor, Vila Tanamera, Pensiunea Raluca sau Hotelul Stejarii Ineu. Toate cele menţionate mai sus au facilităţi de două sau de trei stele.

În concluzie, este recomandat să se viziteze staţiunea Moneasa, întrucât multiplele obiective turistice din zonă, dar şi posibilităţile de tratare a afecţiunilor de care suferiţi sunt foarte ridicate. Dacă locuiţi în partea de vest a ţării, trebuie să ştiţi că localitatea se află la aproximativ 100 de kilometri de Arad, aşa că nu veţi avea nevoie de mai mult de o oră şi jumătate pentru a ajunge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.