Situată în nord-estul Africii, Sudan este cea mai mare țară de pe continetul african. Cea mai mare parte a teritoriului este formată din câmpii vaste traversate de Nil și afluenții săi. Zona de nord este majoritar deșertică, cu stânci sau cu o suprafață acoperită de un strat subțire de sol fertil. Dunele ondulatorii din vest se contopesc cu dealurile Marea Roșie de la est. Sudul este caracterizat de mlaștini și păduri tropicale. Orașele din deșert sunt caracterizate de străzi largi prăfuite, care rămân pustii în cea mai mare parte a zilei, din cauza căldurii. Seara, străzile prind viață, animate de femeile cu haine colorate și mâinile pictate cu henna și bărbații ce poartă kaftane și turbane.

steag Sudan

De-a lungul istoriei, Sudan a servit ca legatură între Africa de sud a negrilor cu zonele de la Mediterana și sudul Saharei cu Marea Roșie. În jurul anului 2000 î. Hr Egiptul a colonizat Nubia, astăzi Sudanul de est, de unde a luat sclavi și soldați, fildeș, aur și pietre prețioase. Nubia a controlat Egiptul pentru o scurtă perioada de timp, în 750 î.Hr și a continuat să domine Nilul mijlociu până în anul 350, când a fost colonizată de imperiul etiopian Aksum. Etiopia și Nubia au adoptat creștinismul, până ce au fost colonizate de musulmani în secolul al XV – lea.

Sudanul a fost afectat de războaie civile violente, aproape jumătate de secol și acum se regăsește deseori pe paginile ziarelor internaționale. Însă, în afara zonelor de conflict, Sudan este în general o destinație turistică sigură și vizitatorii sunt primiți cu prietenie și căldură.

Citește și:  Cele mai frumoase grădini botanice din lume
Omdurman
Omdurman

Împreună cu vechea capitală Omdurman și Khartoum Nord, formează o singură unitate, numită „capitala celor trei orașe”. Printre atracții se numără piața de camile Omdurman și souk-ul arab. În magazinele de suveniruri din centru sunt colecții frumoase de obiecte de artizanat. Tot aici poate fi viztat Muzeul Național, ce conține bogății arheologice datând din 4.000 î.Hr. Acoperind 6.475 de kilometri pătrați la sud-est de Khartoum, Parcul Național Dinder este unul dintre cele mai mari din lume. Conține multe specii de animale și păsări sălbatice, printre care lei, girafe, leoparzi, mai multe specii de antilope, vulturi, pelicani, berze, pescarusi și frumoșii cocori cu coroană. Se organizează excursii de trei zile din Khartoum, între decembrie și aprilie.

Principalele zone de interes arheologic se află lângă Nil, la nord de Khartoum. Acestea includ Bajrawiya, El Kurru, Meroe, Musawarat, Naga și Nuri.
Datorită transparenței apelor, varietății de pești și farmecul grădinilor de coral, Marea Roșie este una dintre principalele atracții în Sudan. Centrele din care se poate explora coasta sunt Port Sudan și Satul Turistic Arous.

Provinciile Sudice sunt caracterizate de păduri verzi, parcuri deschise, cascade și mlaștini abundente în păsări și animale precum elefanți, rinoceri albi și negri, antilope, zebre, crocodili, hipopotami, hiene și păsări shoebill.

Turiștii care doresc să se aventureze în zona montană pentru diverse activități sportive pot vizita Jebel Marra care este cel mai înalt vârf din regiunea Darfur, o zonă cu o frumusețe naturală deosebită, cascade și lacuri vulcanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.