Cea mai mare parte din suprafata Pamantului, aproximativ 70%, este acoperita de apa. Restul de 30% este compusa din sapte continente. Sub apa care umple oceanele si marile si sub praful si planetele care acopera continentele, suprafata Pamantului consta intr-un strat de roca. Acest strat exterior a format o crusta pietroasa si tare, pe masura ce lava s-a racit acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Aceasta crusta este impartita in mai multe placi de dimensiuni mari (placi tectonice) care se misca incet, una fata de cealalta. Lanturile muntoase din intreaga lume s-au format atunci cand doua placi s-au ciocnit si marginile lor au fost fortate sa se ridice in sus. Multe alte caracteristici de suprafata sunt rezultatul miscarilor acestor placi tectonice. Placile se deplaseaza cu 25-100 de milimetri pe an. Acum aproximativ 250 de milioane de ani, Pamantul nu era impartit in sapte continente ca acum.

Stratul stancos care se afla sub solul Pamantului se numeste scoarta. Aceasta cuprinde continentele si bazinele oceanelor. Crusta are o grosime variabila – intre 35 si 70 de kilometri pe continente si intre 5 si 10 kilometri in cazul bazinelor oceanelor. Aceasta crusta este compusa in principal din aluminosilicati. Intreaga crusta ocupa doar 1% din volumul Pamantului. Temperatura crustei creste pe masura ce patrunzi mai adanc in Pamant. Aceasta este rece la inceput, dar poate ajunge pana la 400 de grade Celsius la granita dintre crusta si manta.

Citește și:  Geografia lui Marte
Diferitele straturi din structura Pamantului, Foto: dahoney.wordpress.com
Diferitele straturi din structura Pamantului, Foto: dahoney.wordpress.com

Placile tectonice plutesc pe astenosfera topita, care este mantaua inferioara a Pamantului. Cutremurele, vulcanii, muntii si formarea santurilor oceanice apar de-a lungul granitelor dintre aceste placi tectonice. Placile se afla intr-o miscare continua. Motivul pentru care placile tectonice se pot deplasa este faptul ca litosfera Pamantului are o putere mai ridicata si o densitate mai scazuta decat astenosfera de baza. Miscarea acestora este dictata de disiparea caldurii din mantaua Pamantului. Variatiile laterale de densitate din manta au ca rezultat o convectie (care este transferata in miscarea placilor printr-o combinatie de glisare prin frecare), o aspiratie descendenta in zonele de subductie si variatii in topografia si densitatea crustei (care au ca rezultat diferente in fortele gravitationale). Suprafata Pamantului poate parea fixa si permanenta, insa dedesubtul picioarelor noastre exista o miscare constanta si au loc schimbari pe care nu le putem observa decat in cazul unui cutremur sau al unei eruptii vulcanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.