La doar 24 de kilometri (15 mile) de Varful Nanda Devi, se afla Valea Florilor, un paradis himalayan, venerat de botanisti timp de secole, un templu natural al mitologiei Hindu. Situata la altitudini extrem de ridicate, la mare distanta de cea mai apropiata localitate, Ghangaria, acest loc de-a dreptul splendid este, fara nicio indoiala, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Pajistile alpine cu flori contrasteaza salbaticia muntilor, Valea Florilor fiind o zona importanta in special pentru tranzitia dintre Zaskar si lantul muntos Himalaya, dar si pentru simplul fapt ca aici se afla o varietate mare de plante endemice.

Valea Florilor1

Tot aceasta vale este si caminul unor animale in pericol de disparitie, cum ar fi ursul negru asiatic sau ursul brun. Aflata in statul Uttarakhand din India, Parcul National Valea Florilor, cum mai este cunoscut, se intinde pe o suprafata de 87 km² si, la fel ca Parcul National Nanda Devi din est, si Valea Florilor este parte a Rezervatiei Nanda Devi (223.674 hectare), inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Insa acum aproape un secol, acest splendid loc nu se afla pe harta turistica din cauza faptului ca era aproape inaccesibil. Abia in anul 1931, Frank S. Smythe, R.L. Holdsworth si Eric Shipton, alpinisti britanici, aveau sa se rataceasca in aceasta regiune, descoperind astfel aceasta valea, a carei frumusete i-au impresionat foarte mult. Atrasi de unicitatea locului, precum si multitudinea de flori, acestia au numit acel loc Valea Florilor. Mai tarziu, dupa ce a aparut si o carte cu acest titlu — Valea Florilor —, botanistii au inceput sa isi manifeste interesul fata de acest loc.

Valea Florilor11

In anul 1939, Margaret Legge a fost desemnata de Gradinile Botanice Regale Edinburugh sa faca o calatorie pana in acest loc. Din nefericire, in timp ce traversa cateva pante stancoase sa culeaga flori, Margaret Legge a alunecat si trupul ei nu a mai fost gasit niciodata. Sora acesteia a venit in acest loc si a ridicat un memorial. Iar despre aceasta magnifica vale s-au scris nenumarate carti, multe dintre ele acoperind partea mitologica a acestui loc.

Citește și:  Citadela lui Raymond de St. Gilles: Obiective turistice Liban - Tripoli

Multi dintre localnici sunt de parere, chiar si in zilele noastre, ca aici traiesc zane si spiridusi. In fine, absolut tot ce se gaseste in Valea Florilor din India este rar. Peste 600 de specii alpine de plante, printre care artarul himalayan, macul albastru, 31 de specii in pericol de disparitie si alte 45 de plante medicinale, toate acestea fac din acest loc unul unic in intreaga lume. Si fauna este, iarasi, unica — aproximativ 114 specii de pasari, 13 specii de mamifere includ Valea Florilor pe lista locurilor protejate, care merita o atentie speciala din partea autoritatilor. Prin urmare, nu ar trebui sa ne mire nicidecum faptul ca aceasta vale a devenit un fel de centru al pelerinajului turistic, chiar daca numarul turistilor, veniti aici din toata lumea, ar fi mult mai mare daca zona ar fi mai accesibila.

Valea Florilor111

Mai mult decat atat, in Valea Florilor, camping-ul nu este permis, iar cei care se decid sa se imbarce in aceasta calatorie aventuroasa spre aceasta zona splendida sunt insositi de un ghid local care le prezinta cele mai sacre flori. De mentionat, de asemenea, este si faptul ca parcul este deschis doar vara, mai cu seama din luna iunie pana in octombrie, deoarece, in restul anului, zona este acoperita cu multa zapada. Multitudinea culorilor, ce par ca sunt tusele unui pictor plastic, imprejurimile si norii, ce mai coboara din cand in cand peste munti, creeaza un spectacol al naturii care nu lasa pe nimeni indiferent. Valea Florilor ar putea fi rezervatia de la poalele paradisului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.