Acest clasament a fost realizat de National Geographic Traveler și prezintă cele mai feroce animale sălbatice din lume.

Crotalul de desert
Crotalul de deșert

Unul dintre cele mai periculoase animale din lume este crotalul de desert care trăiește în sud-vestul SUA, mai exact în Mexic și California. Are denumirea științifică de Crotalus cerastes și poate avea lungimea de 45-80 cm. Este considerat cel mai robust șarpe cu clopoței din lume și se remarcă prin modul de deplasare caracteristic pe dunele de nisip. Este cea mai rapidă reptilă din lume care trăiește în desert. Este un șarpe nocturn, crepuscular, ucide mamifere mici, sopârle și păsări cu mușcătura sa puternică și veninoasă. Este considerat cel mai periculos șarpe cu clopoței, atacă foarte rapid, iar veninul său este foarte toxic.

Păianjenul de nisip cu șase ochi, Specia Sicarius hahni
Păianjenul de nisip cu șase ochi, Specia Sicarius hahni

Păianjenul de nisip cu șase ochi trăiește în deșertul din sud-estul Africii, Namibia, Botswana, Zimbabwe. De asemenea, este răspândit și în sudul Americii de Sud. Are denumirea științifică Sicarius hahni și este considerat unul din cei mai veninoși păianjeni din lume. Are obiceiul de a se acoperi cu nisip pe spate (pe care are niște pete de culoare închisă), pentru a fi perfect camuflat și apoi stă la panda după pradă. Este un vânător răbdător, feroce, care poate supraviețui fără apă timp de un an. Veninul său este foarte toxic și nu există un antidot pentru el. Este posibil să aibă cel mai mortal venin din lume. La om, veninul dă simptome de durere locală în zona unde a avut loc mușcătura, apoi se produce leziunea țesuturilor, a vaselor de sânge, ruperea acestora și moartea. Dacă ești mușcat de acest păianjen mori sigur. Un lucru bun la acest păianjen este că evită oamenii, deci va mușca doar dacă se simte amenințat.

Specia Naja nigricollis, Foto: photozok.com
Specia Naja nigricollis, Foto: photozok.com

Un alt șarpe feroce este cobra scuipătoare cu gătul negru. Are denumirea științifică Naja nigricollis și apare în Africa la sud de Sahara, în deșertul din centrul și nordul Namibiei. Are lungimea corpului de 1,2-2,2 m și este o specie extrem de veninoasă. Produce mușcături fatale, veninul său produce orbirea permanentă dacă ajunge în ochi.

Șarpele-zebră
Șarpele-zebră

Un alt nume pentru un astfel de predator feroce al deșerturilor africane este șarpele-zebră. Atacă și cameleonii deși aceștia se camufleză perfect în habitat. Acest șarpe nu poate fi păcălit de coloritul schimbător al cameleonilor, iar în cele din urmă singura lor scăpare este fuga, insă din păcate nu are sorți de izbândă niciodată, pentru că acest șarpe este foarte rapid. El atacă o data, introduce veninul în victimă prin mușcătura sa și apoi așteaptă ca acesta să-și facă efectul, victima să fie foarte slăbită sau să moară și apoi o devorează.

Leul, regele junglei, Foto: hqwide.com
Leul, regele junglei, Foto: hqwide.com
Leul african, Foto: iwallscreen.com
Leul african, Foto: iwallscreen.com

Leul este unul dintre cei mai mari prădători tereștri. Are denumirea științifică Panthera leo. Este considerat ,,regale junglei” însă, contrar acestei denumiri, nu trăiește în junglă, habitatul său este format din câmpiile deschise din Africa, Namibia, și regiunile de la sud de Sahara. Acest animal carnivor atacă și oamenii, mai ales pe cei care sunt o pradă ușoară. Leul este considerat cel mai mare prădător al savanei africane. Are lungimea corpului de 1,7-2,5 m și greutatea de 150-250 kg. Craniul masculului este mult mai mare decât cel al femelei.

Ghepardul, Femela cu puiul, Foto: natgeotv.com
Ghepardul, Femela cu puiul, Foto: natgeotv.com
Ghepardul, Foto: turistik.ro
Ghepardul, Foto: turistik.ro

Ghepardul este considerat cel mai rapid animal sălbatic din lume și unul dintre cei mai periculoși de pe pământ. Poate alerga cu viteza de 100 km/h în 20 secunde. Are denumirea științifică Acinonyx jubabus și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 1,1-1,5 m și greutatea de 21-72 kg. Este răspândit în sudul Africii, până în Algeria, iar un număr mai redus de exemplare trăiesc și în Iran. Vânează dimineața devreme, antilope și animale mai mici. De obicei nu dă greș când își pune în gând să captureze posibila victimă. Dacă prada reușește să se țină mult timp la distanță, ghepardul renunță și pândește alta, astfel aceasta scapă.

Hiena pătată, specia Crocuta crocuta
Hiena pătată, specia Crocuta crocuta

Hiena pătată este cel mai mare animal de pradă din Africa. Are denumirea științifică Crocuta crocuta și este cea mai mare dintre toate speciile de hiene din lume. Trăiește în sudul Africii, în Somalia și Senegal. Are lungimea corpului de 1,3 m și greutatea de 62-70 kg. Se remarcă prin sunetele ciudate pe care le scoate, de parcă ,,latră”, ,,schelăie”, ,,râde”, ,,țipă”. Are pe spate o coamă de păr care se zburlește atunci când este agitată. Este un animal nocturn și crepuscular, crud și periculos, puternic, rapid și viclean, care sfâșie animalele sălbatice dar și omul dacă are ocazia. Hienele trăiesc în grupuri familiare de 18 exemplare, din care 5 sunt adulte. Femelele sunt mai mari și mult mai agresive decât masculii. Unele grupuri de hiene cuprind mai multe exemplare, chiar și 50 de astfel de animale.

Specia Acanthophis Pyrrhus, Foto: venomland.org
Specia Acanthophis Pyrrhus, Foto: venomland.org

Șarpele Acanthophis Pyrrhus de desert este unul din cei mai periculoși șerpi din Australia. Vânează ziua, acesta fiind cea mai mare plăcere a sa. Are răbdare să aștepte și să-și urmărească prada. O atrage prin mișcările cozii. Atacă foarte rapid, în mai puțin de 10 secunde, introduce veninul în victimă și apoi când aceasta moare, o devorează încet. Veninul produce paralizia și moartea prin asfixiere, este mortal pentru oameni,atunci când nu se aplică antiveninul la timp.

Specia Micrurus corallinus, Foto: venomland.org
Specia Micrurus corallinus, Foto: venomland.org

Șarpele-coral de vest din America, face parte din cele aproximativ 40 de specii de șerpi-coral din regiunile calde ale continentului american. Este o specie frumoasă dar periculoasă, are benzi negre, roșii și galbene. Veninul său este foarte puternic, iar mușcătura dureroasă. Are denumirea științifică Micrurus corallinus. Apare în Deșertul Sonoran din Arizona, în nordul Mexicului și New Mexico. Se hrănește cu alte specii de șerpi. Are obiceiul de a sta ascuns în vizuina săpată în nisip și de a-și lăsa capătul cozii afară, aceasta este încolăcită, în culori contrastante, pentru a atenționa cu ea prădătorii că este veninoasă. Deși veninul său este extrem de toxic (produce paralizie și insuficiență respiratorie), decesele în rândul oamenilor sunt destul de rare.

Lycaon pictus, Foto: artflakes.com
Câinele sălbatic african, specia Lycaon pictus, Foto: artflakes.com

Câinele sălbatic african este unul dintre cele mai periculoase animale sălbatice ale acestui continent. Specia are denumirea de Lycaon pictus este cel mai mare canid din savana Africii. Are lungimea corpului de 0,8-1,1 m și greutatea de 17-36 kg. Este un predator feroce care foarte rar ratează la vânătoare. Este considerat cel mai ,,iscusit și eficient” vânător de pe pământ dintre toate animalele sălbatice, procentul de reușite fiind de 90% din cazuri. Vânează antelope, impala, gazele, porci sălbatici și alte animale. Este numit și ,,căinele diavol”. Cele mai multe exemplare sunt în sudul Africii, în Senegal și Somalia. Poate ataca și omul. Consideră vânătoarea ca pe un joc preferat, la care participă adulții din cadrul unui clan familial.

Rinocerul negru
Rinocerul negru
Rinocerul negru (Diceros bicornis)
Rinocerul negru (Diceros bicornis), Foto: animalfacts-pictures.blogspot.ro

Rinocerul negru este un animal periculos deoarece are un instinct teritorial foarte dezvoltat. Nu tolerează niciodată intrușii pe zona delimitată de el și de aceea, indiferent că sunt alte animale sau oameni, îi atacă cu furie și îi împunge cu coarnele până îi omoară sau alungă din teritoriul său. Are denumirea științifică Diceros bicornis. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 2,9-3,1 m și greutatea de 0,9-1,3 tone. Rincocerul negru este o specie în pericol de dispariție. Este cunoscut și cu numele de ,,rinocerul cu buza încovoiată”, el are buza superioară ascuțită și prehensilă.

Bison american, specia Bison bison
Bizonul american, specia Bison bison

Bizonul american are denumirea științifică Bison bison. Are o construcție masivă, poate avea lungimea corpului de 2,1-3,5 m și greutatea de 350-1000 kg. Este numit și ,,bivolul american” și este considerat un animal feroce. Masculii se luptă cu încrâncenare între ei mai ales în perioada de împerechere, iar orice greșeală a unuia dintre ei îi poate fi fatală. Bizonul are un temperament nervos și este cel mai mare animal din America. Apare în regiunile nordice și vestice din America de Nord. În prezent această specie este protejată în rezervațiile naturale ale acestui continent.

vola.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ