1 Martie – Martisor este o traditie unica in Europa de Sud-Est, sarbatorita cu bucurie in fiecare an.

In Rusia martisorul a aparut din timpuri pagane, sarbatoarea este numita Maselnita si prevesteste revenirea primaverii. Traditia spune ca la aceasta sarbatoare mesele trebuie sa fie imbelsugate, iar la final trebuie arsa o sperietoare – simbol al arderii iernii de catre anotimpul cald. Preparatele traditionale sunt clatitele cu unt, peste sau ciuperci, care sunt rotunde, calde si galbene, asemanatoare soarelui. In ultima zi a sarbatorii, numita ,,Ziua iertarii”, se obisnuieste ca fiecare persoana sa ceara iertare celor fata de care a gresit.

In Bulgaria martisoarele sunt oferite sub forma unui snur simplu alb cu rosu, atat femeilor, barbatilor, cat si animalelor. Oamenii de la sate obisnuiesc sa puna martisoare la cai, miei, capre, pisici, la ferestrele si usile caselor. Martisoarele sunt denumite Martenita inca din timpurile stravechi si sunt purtate de fiecare persoana in functie de statutul ei social, ca o amuleta care protejeaza acea persoana de spiritele si duhurile rele. Astfel, martisorul este purtat de barbati la soseta dreapta, de fetele tinere nemaritate in partea stanga a rochiei, iar de femei la degetul mic de la mana stanga. In anumite zone din Bulgaria, Martenita este numita si: marta, gadaluska, kicilka, marticika. Acestea trebuie purtate de pe data de 1 martie pana pe 30 martie sau pana ce acele persoane vad o randunica, o barza sau un pom inflorit.

Conform traditiei, la bulgari se povesteste legenda Babei Marta – acea baba urata si capricioasa cunoscuta la romani drept Baba Dochia. Se spune ca de 1 martie, Baba Marta sprijinindu-se intr-un bat vine in casele oamenilor care nu poarta martisor si aduce spiritele rele. Pentru ca martisorul sa fie o amuleta perfecta, bulgarii insira pe cele doua fire impletite margele, par din coada de cal, monede, usturoi sau cochilii de melci.

La bulgari este cunoscuta o legenda foarte veche care povesteste o intamplare petrecuta la 1 martie 681. Aceasta spune ca doi frati Boian si Huba care erau prizonieri au primit de la hanul Asparuh un soim legat cu un fir de ata alba, prin care erau atentionati ca ii va ajuta sa evadeze. In timp ce fugeau, Boian a fost ucis, iar Huba a dat drumul soimului care avea ata alba inrosita de sangele fratelui sau, spre a-l instiinta pe Asparuh de cele intamplate. De atunci hanul bulgar a hotarat ca soldatii sai sa poarte de 1 martie doua fire de lana, unul de culoare alba si altul de culoare rosie, pentru a fi mereu feriti de necazuri. Datorita acestei legende bulgarii pretuiesc sarbatoarea martisorului si considera ca obiceiul a aparut in tara lor si a fost preluat de la ei de celelalte popoare.

In tara noastra martisorul este purtat in primele doua saptamani ale lunii martie si are diferite semnificatii. Bihorenii se spala cu apa de ploaie care a cazut in ziua de 1 martie pentru a fi mai frumosi si sanatosi, oamenii din satele din Transilvania pun martisoare la ferestrele si usile caselor si la animale pentru a speria duhurile rele, fetele banatene se spala cu zapada in prima zi a lui martie pentru a fi iubite, dobrogenii poarta martisoare pana la sosirea cocorilor pentru a fi fericiti in cursul anului, iar in Moldova baietii primesc in dar martisoare de la fete de 1 martie si fetele la randul lor primesc de la acestia martisoare de 8 martie.

Sarbatoarea martisorului apare si in alte regiuni balcanice, in Macedonia, Albania, dar si la meglenoromani si aromani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.