11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti ar putea fi un avertisment că trebuie schimbat ceva în viaţa de fiecare zi, în relaţia cu banii şi în concepţia despre bogăţie. Fiecare munceşte ca să aibă bani, să-şi asigure condiţiile de viaţă dorite, să-şi îndeplinească scopurile, aspiraţiile, să trăiască fericit.

Unii oameni spun că o persoană bogată nu este cea care are “multe”, ci care are “destul” pentru a trăi aşa cum îşi doreşte. Desigur, semnificaţia cuvântului “bogăţie” diferă de la o persoană la alta. Pentru unii, a fi bogat înseamnă să ai mulţi bani, multă avere, să munceşti zi noapte în acest sens.

11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Cum poate fi rezolvată o astfel de problemă?
11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Cum poate fi rezolvată o astfel de problemă?

Alţii susţin că nu la bani trebuie să ne gândim în primul rând, când definim bogăţia, ci la cât de stăpâni suntem pe timpul nostru, pe libertatea noastră, la cât de sănătoşi şi de fericiţi suntem. Se creează astfel, vrând-nevrând, un cerc vicios: banii sunt suportul pentru a ne împlini aspiraţiile, dar obţinerea lor poate fi dificilă, sursă a unor frustrări şi tracasări continue. Şi, dacă am fi atenţi, am constata, probabil, că nu există zi în care să nu pronunţăm măcar o dată cuvântul “bani”.

11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti

11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti
11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti

Majoritatea celor care reuşesc în privinţa banilor nu se îmbogăţesc din “greşeală” sau din intâmplare. Sunt mulţi alţii care spun că, deşi fac tot posibilul pentru a schimba în bine situaţia lor materială, nu obţin rezultatele scontate. Cheia succesului, subliniază specialiştii financiari, se află în consolidarea unor obiceiuri şi strategii, care să împiedice instalarea unei rutine dăunătoare în relaţia cu banii.

Lloyd Shapley și Alvin Roth, câștigătorii Premiului Nobel pentru Economie, din 2012, acordat de Banca Regală a Suediei, consideră că averea personală trebuie identificată cu satisfacția pe care o oferă bunurile achiziționate şi, înainte de orice achiziție, trebuie făcută, obligatoriu, o comparație între sacrificiu și satisfacție.

Iată 11 semne care arată ce persoane şi în ce condiţii nu sunt pe cale să se îmbogăţească, situaţii, obiceiuri care, conştientizate şi abandonate, în favoarea unui alt comportament financiar, pot reprezenta un pas important pe drumul reuşitei:

Controlul finantelor personale
Controlul finantelor personale
  • Lucrezi din greu, în loc să lucrezi inteligent – “Suntem învăţaţi încă din şcoală că doar munca grea şi continuă ne permite să mergem înainte în viaţă şi acesta este doar vârful aisbergului” – spune Ric Edlman, un renumit consilier financiar, autor al mai multor cărţi despre finanţele personale şi gazda unei emisiuni de televiziune – “Adevărul despre bani”. “Dar dacă munca grea este singurul lucru pe care cineva îl face în viaţa lui, acesta nu va fi niciodată bogat, pentru că nu este suficient să munceşti din greu pentru a câştiga bani şi pentru a putea economisi”, a adăugat Edlman. El spune că, pentru a construi averea, trebuie muncit inteligent, investind banii în ceva, fără prea multe riscuri, fără prea mult efort, fără a consuma mult timp”.
  • Nu economisi ceea ce a rămas după cheltuieli, ci cheltuieşte ce a mai rămas după economisire! – O persoană care are mereu de plătit datorii nu se va îmbogăţi niciodată. O relaţie bună cu banii are cel care are întotdeauna bani puşi deoparte pentru a se descurca într-o situaţie de urgenţă sau imprevizibilă. Ar fi de ajuns să se pună deoparte, la început, măcar venitul corespunator unei ore de muncă pe zi, într-un fond de urgenţă sau într-un cont de economii, făcând din asta un automatism.
Gestionarea banilor
Gestionarea banilor
  • O vacanţă plătită cu un card de credit – este unul dintre cele 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti şi că ceva nu este în regulă cu finanţele tale. Evident că oricine trebuie să facă o pauză, să se relaxeze din când în când, dar a face datorii, a cumpăra destindere pe credit nu este deloc o idee bună, pentru că va trebui să plăteşti datoria pentru această vacanţă, în loc să economiseşti pentru următoarea.
  • Cumperi lucruri pe care nu ţi le poţi permite – “Stop Acting Rich!”. Un celebru miliardar obişnuia să spună că “dacă nu poţi cumpăra un lucru de două ori (cu excepţia bunurilor imobiliare), înseamnă că nu îţi poţi permite achiziţionarea acelui lucru”. Dacă, de exemplu, smartphone-ul pe care îl foloseşti costă cât salariul tău lunar şi, brusc, se deteriorează, evident că nu vei putea cumpăra altul la fel a doua zi.
  • Cât de mult investeşti în îmbunătăţirea abilităţilor profesionale şi în învăţarea lucrurilor noi? – Dacă răspunsul este: “Puţin!”, atunci acesta poate fi încă unul dintre cele 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Lumea se schimbă într-un ritm incredibil şi trebuie să “alergi” chiar şi numai pentru a-ţi păstra poziţia în care eşti. Dacă nu cheltuieşti timp şi bani pentru nivelul profesional, în cel mai bun caz poţi rămâne la nivelul financiar actual, dar va trebui să uiţi de bogăţie. Când Elon Musk, inginer, inventator, creator de software, antreprenor tehnologic, fondator al SpaceX, companie de producţie aerospaţială, a fost întrebat cum a învăţat să construiască rachete, răspunsul său a fost: “Am citit cărţi!”.
Cum si cat cheltuim?
Cum si cat cheltuim?
  • Felul în care te relaxezi este benefic? – Hilary Hinton “Zig” Ziglar, autor a peste 25 de cărţi de literatură motivaţională, spunea că: “Oamenii bogaţi au televizoare mici şi biblioteci mari, iar oamenii săraci au biblioteci mici şi televizoare mari”. Există activităţi care sunt considerate recreative, dar, de fapt, doar îţi consumă timpul (jocuri pe calculator, videoclipuri distractive, reţele sociale etc.). Alţii îşi consumă timpul liber cu activităţi în gospodărie, ceea ce nu este greşit, dar cărora nu trebuie să le aloci tot timpul liber, deoarece nu va mai rămâne nimic pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa.
  • Te mulţumeşti cu un salariu stabil, chiar dacă nu este pe măsura capacităţilor tale profesionale? – Economisirea este esenţială pentru a crea bogăţie, dar nu suficientă. Trebuie crescute veniturile, nu doar economiile. Iar veniturile cresc din momentul în care încetezi să te concentrezi pe teama de a rămâne fără bani, ci te vei concentra pe oportunităţile de a obţine mai mult, fie prin activităţi adiacente, fie prin solicitarea unui salariu care să corespundă cu adevărat muncii pe care o faci. Sunt nenumărate situaţii în care persoane cu aceeaşi pregătire profesională obţin salarii diferite, iar dacă salariul tău este mai mic decât ar trebui să fie, este necesar să acţionezi pentru a schimba acest lucru. Directorii companiilor, de exemplu, sunt pregătiţi să răspundă unor astfel de cerinţe, dacă angajatul are un argument suficient de convingător. Steve Siebold, un expert finarciar, autor al unei cărţi intitulată “How Rich People Think” (“Cum gândesc oamenii bogaţi?”) sublinia că: “Persoanele mai în vârstă ştiu că munca independentă este cea mai rapidă cale de a ajunge la bogăţie”. Majoritatea oamenilor aleg să fie plătiţi în funcţie de timp, să-şi asigure “o viață de săraci financiari, păstrând locuri de muncă sigure, dar cu salarii modeste și creșteri salariale anuale”, cei bogaţi aleg să fie plătiţi în funcţie de rezultate. Sigur, există şi oameni de succes care desfăşoară o activitate de angajat plătit în funcţie de timp, dar acesta este un drum mai lent spre prosperitate.
Citește și:  Craciunul in Tokyo: luminile unei lumi noi
Economii
Economii
  • Dacă ţi-ai făcut un obicei din a arunca alimente, acesta este un alt indiciu din categoria 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Procurarea produselor alimentare reprezintă o cheltuială semnificativă. Aruncând mâncarea, de fapt, arunci banii în coşul de gunoi.
  • Urmezi visurile altuia, nu pe ale tale – ar putea fi încă unul dintre cele 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Dacă vrei să ai succes, înseamnă să urmezi propriile aspiraţii, să-ţi placă ceea ce faci. Prea mulţi oameni urmăresc visul altcuiva şi sfârşesc prin a detesta munca pe care o fac sau o fac fără tragere de inimă. Dacă este aşa, schimbă-ţi obiceiurile, schimbă-ţi viaţa! Când faci cu pasiune ceva, vei găsi resursele interioare să ţii lucrurile sub control, să decizi, să câştigi bani, aşa cum îţi doreşti. Consolidarea competenţelor este arma cea mai puternică în crearea de bogăţie şi satisfacţie în muncă.
  • Nu te-ai decis încă să investeşti? – Unul dintre cele mai eficiente moduri de a câştiga mai mulţi bani este să-i investeşti, Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Bogăţia, spun experţii financiari, nu se măsoară în funcţie de suma câştigată anual, ci de felul în care sunt economisiţi şi investiţi banii. Nu trebuie să fii expert în finanţe, nici să câştigi mulţi bani pentru a începe să investeşti. Se poate începe, de pildă, prin investiţii într-un fond de pensii sau în orice alt fond cu indice de cost redus, iar profiturile pe termen lung pot fi semnificative.
Plan de investitii
Plan de investitii
  • Ai obiective financiare? – Dacă nu, acesta este încă unul dintre cele 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Vrei să cumperi o casă? Să trăieşti în străinătate? Să călătoreşti o dată pe lună? Să te bucuri de o pensie fără griji? Fă-ţi un plan finaciar pentru atingerea acestor deziderate. Dacă ai obiective specifice şi o viziune clară asupra acestora, plus concentrare, curaj, cunoaştere, muncă, ele vor fi atinse. Un milionar autodidact, om de afaceri şi orator motivaţional canadian, T. Harv Eker, autorul cărţii “Secretele minţii de milionar” (tradusă şi în româneşte), spunea că: “Primul motiv pentru care majoritatea oamenilor nu înțeleg ce vor este acela că nu știu ce vor. Oamenii bogați sunt absolut convinși că vor bogăție”.

Schimbă în bine relaţia ta cu banii, începând de azi! Conştientizează cele 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti

Schimbă în bine relaţia ta cu banii
Schimbă în bine relaţia ta cu banii

Probabil că mulţi gândesc că a deveni bogat nu este pentru ei, că este un privilegiu al unor persoane “norocoase”. În astfel de condiţii, poate că a venit momentul să gândeşti: “De ce nu eu?”. Construieşte-ţi planuri, aşteptări mari, concentrează-te asupra lor, elimină orice te-ar putea perturba de la atingerea acestor scopuri.

Abandonează oricare dintre cele 11 semne care arată că nu eşti pe cale să te îmbogăţeşti. Munca, randamentul, banii au sens dacă sunt canalizate, toate, în direcţia pe care o doreşti. Nu trăim ca să strângem bani. Viaţa dobândeşte sens dacă ştim cum vrem să fim – fericiţi, liberi, inteligenţi, creativi etc. – şi, dacă vom fi aşa, vom avea bani, vom dobândi lucruri, ne vom împlini visurile, vom fi respectaţi.

Banii si competentele profesionale
Banii si competentele profesionale

Banii nu sunt un scop în sine, ci un mijloc. Sunt suportul (nu motorul!) pentru învăţare, evoluţie, depăşire de sine şi realizare. Schimbă în bine relaţia ta cu banii, începând de azi.

Timp de 30 de zile, apoi permanent, incearcă să aplici reguli care îţi vor aduce beneficii: identifică-ţi nevoile reale, controlează banii, nu lăsa ca banii să te controleze pe tine, adoptă un stil de viaţă echilibrat, fără excese, hrăneşte-te frugal, eliberează-ţi casa de lucrurile inutile (vinde ce nu-ţi mai foloseşte si se poate vinde, aruncă ce nu-ţi mai trebuie), economiseşte cel puţin 10% din veniturile lunare şi nu te atinge de aceşti bani, controlează-ţi cheltuielile, caută soluţii să investeşti, chiar si puţin, câştigă-ţi siguranţa şi liniştea şi vei deveni un om liber şi din ce în ce mai bogat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.