Japonia e cunoscută ca având o cultură complexă ce îmbină filosofia samuraiului feudal cu tehnologia de ultimă generaţie, unde supravieţuitorii atacurilor cu bomba atomică se amestecă printre tinerii îmbrăcaţi în haine din ce în ce mai ciudate.
Hikikomori
În condiţiile în care populaţia Pământului se află într-o continuă creştere, populaţia Japoniei se află în scădere. O componentă importantă a acestei probleme o reprezintă hikikomori. Mai toate societăţile au un număr de persoane care ar putea fi descrise ca fiind retrase, izolate de societate; acestea tind să intre în categoria persoanelor mai în vârstă ce suferă de unele boli, dar în cazul Japoniei este vorba de tineri. Mai exact, de adolescenţii şi tinerii de douăzeci şi ceva de ani care refuză să iasă din casă. Motivele clare nu se cunosc în mod sigur, dar la ele au contribuit dezvoltarea internetului, presiunile academice şi faptul că părinţii tind să-şi protejeze copiii mult după ce nu ar mai avea nevoie. Acest grup mai este denumit de unii „milionul care lipseşte”.
Criminalitatea
Chiar dacă poveştile legate de mafia japoneză domină tot ceea ce e legat de criminalitatea ţării, rata criminalităţii este foarte scăzută. Aici este ilegal să se deţină arme, iar pentru săbii, fie ele ceremoniale, este nevoie de un permis și înregistrare la poliţie. Ţara se bucură de cea de-a doua cea mai mică rată a crimelor din lume. În aceste condiţii, dacă cumva aveţi ghinionul de a fi judecat, cel mai probabil o să fiţi şi condamnat la închisoare (rata de condamnare depăşeşte 99%). Japonia este una din ţările în care e în vigoare pedeapsa cu moartea. Câteva persoane sunt condamnate la moarte în fiecare an. Faţă de alte ţări în care se practică pedeapsa capitală, aici condamnatul află cu doar câteva ore înainte de execuție, iar rudele sunt anunţate abia după moartea acestuia. Chiar dacă istoria Japoniei este plină de metode macabre şi neconvenţionale de execuţie, în ziua de astăzi are loc de cele mai multe ori prin spânzurare.
Performanţa la locul de muncă
Deşi japonezii sunt cunoscuţi în toată lumea pentru etica lor şi pentru faptul că sunt foarte harnici, stereotipul omului de afaceri beat într-un bar nu este tocmai departe de adevăr. Maratoanele de băut sunt foarte des văzute drept piatră de temelie a modelului de viaţă japonez iar relaţiile din cadrul corporaţiilor sunt construite pe litri de sake. În aceste condiţii în cultura japoneză se apreciază un angajat care trage un pui de somn în timpul serviciului pentru a-şi menţine bateriile încărcate (este văzut ca semn de muncă grea).
Epidemia cazurilor de sinucidere
În condiţiile în care cazurile de crimă sunt aproape inexistente, Japonia este ţara cu una dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume (în unele cazuri de două ori mai mult faţă de alte ţări dezvoltate). Pentru o perioadă lungă de timp sinuciderile erau văzute ca o modalitate de a-ți păstra onoarea, dar acest lucru nu mai este valabil. Una dintre tendinţele sinucigaşe o reprezintă aruncarea în faţa trenurilor. Problema a devenit atât de gravă, încât companiile feroviare amendează familia celui mort pentru inconvenienţele create. În apropierea muntelui Fuji se află pădurea Aokigahara, un loc care este cunoscut dintr-un motiv macabru, fiind locul preferat pentru sinucigaşi.
Kodokushi
Unul dintre lucrurile cele mai triste care i se poate întâmpla unui om este să moară singur. În Japonia acest lucru se întâmplă foarte des. Unul din cinci japonezi are o vârstă de peste 65 de ani, mulţi dintre ei având între 80 şi 90 de ani. În aceste circumstanţe mulți bătrâni mor singuri acasă. Aceste persoane sunt de multe ori găsite abia după câteva luni sau chiar ani, acest fenomen fiind cunoscut sub numele de „kodokushi”. Mii de astfel de cazuri au loc în Japonia în fiecare an, mai ales în cazul bărbaţilor singuri, ce nu au legături cu societatea. În unele cazuri cadavrele sunt găsite atât de târziu încât ajung să se mumifice. Situaţia este atât de gravă încât există companii specializate în curăţarea apartamentelor în care au stat aceste cadavre. Estimările arată că în doar 20 de ani unul din trei japonezi va avea peste 60 de ani. Acest lucru nu face decât să crească îngrijorarea cu privire la soarta celor în vârstă.
Fast-food-ul în societatea japoneză
Chiar dacă dieta tipic japoneză constă în orez, tofu, peşte şi legume proaspete, în ultimii ani s-a înregistrat o creştere alarmantă a cererii de mâncare tip fast-food, în special pentru puiul prăjit. Un cunoscut lanţ de fast-food american îşi are deschis un magazin la fiecare câteva străzi. Puţinii japonezi creştini au adoptat puiul prăjit ca masa din ajunul Crăciunului. Pe 24 decembrie aceste restaurante sunt foarte aglomerate, iar de cele mai multe ori este nevoie ca rezervarea să fie făcută cu multe luni înainte.