7 fapte spectaculoase, mai mult sau mai puţin cunoscute, care s-au petrecut în istoria Campionatului Mondial de Fotbal, arată că acest sport este nu numai unul dintre cele mai populare – “sportul rege” – dar că poate provoca oricând răsturnări de situaţie, rezultate surprinzătoare, pasiuni, emoţii puternice, în rândul jucătorilor, dar şi al suporterilor.

La ora actuală, potrivit unei statistici FIFA (Federaţia Internaţională de Fotbal), peste 270 de milioane de oameni, din peste 200 de ţări, joacă fotbal – bărbaţi, femei, profesionişti sau amatori. Iar dacă avem în vedere că, pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, care este acum în plină desfăşurare, s-au vândut peste 2,5 milioane de bilete, în timp ce peste un miliard de persoane urmăresc meciurile în transmisii televizate, ne putem face o idee despre impactul spectaculos şi în continuă creştere al acestui sport.

7 fapte spectaculoase din istoria CM – Brazilia şi legenda “Maracana”

Stadionul Maracana, Brazilia
Stadionul Maracana, Brazilia

Brazilia nu a ratat nicio ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal. Mai mult, a câştigat de cinci ori , de 11 ori s-a clasat în primele patru echipe. În 1950, a fost ţara-gazdă a Campionatului Mondial, cu această ocazie construindu-se, la Rio de Janeiro, stadionul Maracana, intrat deja în legendă şi prin felul în care a fost conceput, un adevărat templu al fotbalului, iniţial pentru 220 000 de spectatori, şi prin meciurile care s-au desfăşurat aici. Este nu numai mândria Braziliei, ci şi a întregii Americi Latine.

Ulterior, aici au avut loc si o serie de evenimente extra-sportive – au ţinut concerte Tina Turner si Paul McCartney, intrând in Cartea Recordurilor pentru cel mai mare număr de spectatori (peste 180 000 de persoane), Frank Sinatra, Prince, Guns N’ Roses, George Michael, INXS au cântat in cadrul Festivalului “Rock in Rio” etc.

Celebrul Pele (Edson Arantes do Nascimento), considerat de mulţi cel mai bun jucător de fotbal din istorie şi care a marcat primul său gol la CM când avea doar 17 ani, rezuma, într-o frază memorabilă, ce înseamnă acest stadion, care este unul dintre cele mai vizitate cinci obiective turistice din Rio de Janeiro: “Este un loc privilegiat pentru toți brazilienii, dar mai ales pentru mine. Aici am marcat primul meu gol pentru Auriverde împotriva Argentinei și, de asemenea, am marcat al 1000-lea gol la profesioniști ani mai târziu. Aproximativ 1 700 de oameni au jucat pe acest teren, iar aura acestui loc este extraordinară”.

În 1950, Brazilia spera să obțină primul său succes mondial, fiind şi gazda CM, dar a fost învinsă de selecționata Uruguayului (2-1), în partida decisivă, care a avut loc pe stadionul Maracana, în fața a 200 000 de spectatori. Acest eveniment a rămas cunoscut în istoria fotbalului sub numele de “Maracanazo”.

De la “Maracanazo”, la Qatar 2022

Brazilia, Qatar 2022, Sursa Daily Sabah
Brazilia, Qatar 2022, Sursa Daily Sabah

Echipa Braziliei a rămas însă constant în elita fotbalului mondial, a devenit campioană mondială în 1958, în 1962, în Chile, în 1970 (când a primit şi dreptul de a păstra Cupa Jules Rimet, trofeul din aur care se oferă ţării câştigătoare a CM), în 1994, când a învins Italia, în urma loviturilor de departajare (prima finală decisă în acest fel, în istoria CM) şi în 2002, după ce a învins echipa Germaniei, cu scorul 2 – 0.

Anul acesta, la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, Brazilia s-a calificat deja în optimile de finală, după ce a învins Elveţia (1 -0), aflându-se pe primul loc în Grupa G. Dar cum fotbalul este un sport plin de surprize, cei interesaţi de evoluţia meciurilor, de pronosticuri şi predicţii, nu ar trebui să ignore istoria atât de spectaculoasă a echipei naţionale a Braziliei, nelipsită de la CM, nici ponturile oferite de biletul zilei şi nici informaţiile de ultimă oră legate de componenţa echipei, de rezultatele din grupe, de jucători care performează (sau nu) şi de starea de spirit a competitorilor.

7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal – cea mai mare victorie/ cea mai mare înfrângere

7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal
7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal

În categoria “7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal”, care arată că totul este posibil, se înscrie, cu siguranţă, meciul de la ediţia din 1982, din Spania, când echipa Ungariei a câştigat în faţa El Salvador, cu un scor incredibil pentru o astfel de competiţie: 10 – 1.

O performanţă a fost şi hat-trick-ul realizat atunci de către jucătorul maghiar Laszlo Kiss, cel mai rapid din istoria unui CM, adică în numai şapte minute (un hat-trick desemnând marcarea a trei goluri într-un meci de către un singur jucător). Brazilianul Pele, de-a lungul carierei sale sportive, a realizat 93 de hat-trick-uri, un alt indiciu al calităţilor sale sportive excepţionale.

Şi cea mai umilitoare înfrângere…

La ediţia din 2014 a CM, s-a produs cea mai umilitoare înfrângere pentru echipa Braziliei, care a pierdut în faţa Germaniei cu scorul de 1-7, cea mai mare diferență de scor din istoria semifinalelor Campionatului Mondial de Fotbal. Ambele echipe ajunseseră în faza de dinaintea semifinalelor fără a fi învinse. Germania a condus cu 5–0 la pauză, marcând 4 goluri în doar 6 minute. Ulterior, Germania a majorat scorul până la 7–0, în a doua repriză, înainte ca Brazilia să marcheze un gol în ultimul minut regulamentar de joc, meciul terminându-se cu scorul de 7–1 în favoarea germanilor.

Meciul a fost considerat de brazilieni o “umilire națională”, fiind botezat, în mass-media din Brazilia, “Mineiraço”, evocând spiritul lui “Maracanaço”(Maracanazo), din 1950, în care Brazilia, surprinzător, a pierdut acasă, la Campionatul Mondial de Fotbal, in faţa Uruguayului.

Anul acesta, la Campionatul Mondial din Qatar, Germania a înregistrat o premieră (negativă) neverosimilă, ratând calificarea în optimi de două ori consecutiv (2018, 2022). La acest CM, Germania a încheiat faza grupelor pe locul al treilea, la egalitate de puncte cu Spania, dar cu un golaveraj inferior (+1, față de +6).

În schimb, portarul echipei Germaniei, Manuel Neuer, a stabilit un record absolut la Cupa Mondială, reuşind să ajungă primul portar din istoria fotbalului cu 19 meciuri la cel mai prestigios turneu de fotbal din lume.

Cel mai rapid marcator din istoria Campionatului Mondial de Fotbal

7 fapte spectaculoase din istoria CM, Hakan Sukur, Sursa BBC News
7 fapte spectaculoase din istoria CM, Hakan Sukur, Sursa BBC News

Golurile Quickfire (cele mai rapide) sunt avantajoase pentru orice echipă, pentru că o ajută să dicteze ritmul jocului. Cel mai rapid marcator din istoria Campionatului Mondial de Fotbal FIFA, până la momentul actual, este turcul Hakan Sukur, care a marcat în 11 secunde împotriva Coreei de Sud, în meciul de pe locul trei al Cupei Mondiale FIFA 2002.

Pe locurile următoare se situează Vaclav Masek (Republica Cehă),16 secunde, la ediţia din 1962, Ernst Lehner (Germania), 24 de secunde, ediţia din 1934, Bryan Robson (Anglia), 27 secunde, în 1982 etc.

În afara meciurilor din CM, recordul de cel mai rapid gol este deţinut de atacantul german Lukas Podolski, după șase secunde de la lovitura de start împotriva Ecuadorului, într-un amical internațional din 2013.

În cadrul Campionatului Mondial din Qatar 2022, până la ora actuală, cel mai rapid gol a fost marcat în secunda 70 de la începutul meciului, de către canadianul Alphonso Davies, în meciul împotriva Croaţiei.

Jocul cu cele mai multe cartonaşe şi cea mai rapidă expulzare de la Cupa Mondială

7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal
7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal

În “7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal” se înscriu şi recordurile legate de cartonaşele galbene şi roşii (cartonașul roșu se acordă pentru acumularea a două cartonașe galbene pe parcursul aceluiași joc sau poate fi acordat direct pentru anumite abateri grave – faulturi violente, limbaj jignitor, atacarea arbitrului etc.).

În timpul confruntării din optimile de finală ale Cupei Mondiale din Germania 2006, dintre echipele Portugaliei și Țărilor de Jos, arbitrul principal al meciului, rusul Valentin Ivanov, a ajuns să admonesteze 12 jucători (cinci olandezi și șapte portughezi) și a expulzat câte doi din fiecare echipă.

Cea mai rapidă expulzare de la Cupa Mondială s-a produs în 1986, în Mexic, când uruguayanul Jose Batista a văzut cartonașul roșu la doar 53 de secunde după începerea meciului cu Scoția.

În privinţa cartonaşului galben, recordul datează din 2018, când, la doar 13 secunde de la startul confruntării dintre Mexic și Suedia, din faza grupelor Cupei Mondiale din Rusia 2018, Jesus Gallardo, de la echipa mexicană, a primit cartonaș galben.

Cel mai în vârstă jucător care a marcat la Cupa Mondială

7 fapte spectaculoase din istoria CM, Roger Milla, cel mai varstnic jucator de fotbal
7 fapte spectaculoase din istoria CM, Roger Milla, cel mai varstnic jucator de fotbal

A ajunge la un Campionat Mondial de Fotbal având o vârstă de peste 35 de ani este o provocare, dar a avea 42 de ani și a inscrie gol este deja un fapt ieşit din comun. Cel mai în vârstă jucător care a marcat un gol într-o Cupă Mondială a fost camerunezul Roger Milla, care, în ultimul meci din faza grupelor (din SUA), în 1994, a înscris împotriva echipei ruse, la vârsta de 42 de ani.

În afara Campionatului Mondial, recordul de vârstă (în cadrul unui meci oficial) a fost deţinut, până în 2018, de Stanley Matthews, fost jucător al lui Stoke City (Club de fotbal englez), care a jucat ultimul său joc în prima ligă la cinci zile după ce sărbătorise vârsta de 50 de ani.

Stanley Matthews a fost detronat, în 2018, de japonezul Kazuyosi Miura, care a evoluat în meciul din “Cupa Împăratului”, dintre Yokohama FC și Kamatamare Sanuki, încheiat cu 2-0, la vârsta de 51 de ani și 100 de zile. El a continuat să joace şi după această vârstă, ducând recordul la 54 de ani şi 12 zile.

7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal – prima Cupă Mondială de Fotbal televizată

Prima transmisie televizata a CM, Sursa BBC Blogs
Prima transmisie televizata a CM, Sursa BBC Blogs

Prima Cupă Mondială televizată nu poate lipsi din top “7 fapte spectaculoase din istoria CM”. Acest eveniment a avut loc în 1954, când Cupa Mondială s-a desfăşurat în Elveţia. Dar începuturile transmisiunilor televizate din fotbal sunt mai vechi decât această dată.

Prima transmisiune, în direct, de pe un teren de fotbal, a avut loc în 1937, a fost făcută de către BBC, a durat un sfert de oră și doar cei din apropiere au prins semnalul. În acelaşi an, meciul dintre Anglia și Scoția a fost prima partidă internațională transmisă, în direct și integral, la televizor.

Astăzi, ar fi de neconceput un Campionat Mondial fără posibilitatea ca meciurile să poată fi urmărite la televizor. Statisticile arată că unul din nouă oameni de pe glob urmăreşte finala campionatului la televizor, ceea ce indică o popularitate excepţională a acestui sport, eclipsând chiar şi Jocurile Olimpice.

Campionatul Mondial de fotbal din 1994 – turneul pe care românii nu-l vor uita

Romania la CM 1994, Sursa Tikitaka.ro
Romania la CM 1994, Sursa Tikitaka.ro

Unul dintre cele “7 fapte spectaculoase din istoria Campionatului Mondial de Fotbal”, pentru noi, pentru români, va rămâne ediţia din 1994, din SUA, când echipa României, prezentă pentru a şasea oară la un turneu final, s-a calificat în sferturile de finală, după ce a învins Columbia, echipa SUA şi a pierdut în faţa Elveţiei. În optimi, România a învins cu scorul 3 – 2 Argentina (cea mai mare performanţă din istoria echipei noastre naţionale) şi s-a oprit în sferturi, după un meci dramatic, în care a pierdut în urma loviturilor de la 11 m, în faţa Suediei.

În 1994, brazilienii au câştigat al patrulea titlu mondial, învingând Italia, prin loviturile de departajare, când Roberto Baggio, liderul echipei italiene, a ratat, şutând neinspirat peste poartă.

CM din 1994, care, ca organizare, a fost un succes imens, deţine recordul de număr de spectatori din istoria competiției (peste 3,6 milioane) şi, de asemenea, recordul de număr de spectatori, în istoria Statelor Unite ale Americii, pentru evenimentele sportive dedicate unui singur sport.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.