Am plecat spre Istanbul cu aşteptări mari. M-am gândit că în capitala neoficială a Turciei voi putea admira arhitectură tipic orientală, ferestre cu arcade în culori vii, totul învăluit într-o atmosferă de basm. În schimb, am descoperit în acest oraş împărţit pe două continente clădiri cu un aer cât se poate de european, însă străjuite de moschei uriaşe, din minaretele cărora se aude regulat glasul imamilor. Istanbul este un oraş viu, pestriţ, care îşi primeşte turiştii cu braţele deschise şi îi face să se simtă în largul lor, indiferent de unde vin. Tradiţionalist şi conservator, sau, dimpotrivă, zgomotos şi modern, Istanbul îţi lasă impresia că e loc pentru toată lumea. Dacă vizitezi acest oraş, iată câteva dintre experienţele pe care le-am trăit aici şi ţi le recomand şi ţie:
Răsfaţă-te la un hamam
Dacă te afli în Istanbul şi poţi face un singur lucru, eu ţi-aş sugera să mergi la un hamam, adică o baie publică de tip saună, cu aer cald. Umiditatea este ridicată (peste 90%), însă temperatura este de doar 40 – 50° C, mai mică decât cea dintr-o saună obişnuită, astfel că nu există senzaţia de sufocare, ci poţi să respiri fără probleme. Camerele sunt construite din marmură, cu tavan înalt, sub formă de cupolă, şi îţi dau sentimentul că te afli într-o altă epocă. Hamam-ul are un caracter practic, derivat din interesul acordat curăţeniei în religia musulmană, dar, totodată, reprezintă şi un loc de întâlnire pentru oamenii dintr-o comunitate, prilej de a petrece timp împreună şi de a socializa. În prezent, hamam-ul şi-a mai pierdut din rolul iniţial, dar rămâne un punct important de atracţie turistică.
Aburul cald din hamam are numeroase beneficii pentru sănătate: relaxează muşchii, stimulează circulaţia sângelui, curăţă pielea, ajută la calmarea durerilor reumatice şi previne răcelile. În mod tradiţional, hamam-urile au, de obicei, camere separate pentru femei şi bărbaţi, dar există şi unele mixte. Hararet-ul, adică încăperea cu aburi, are în centru o masă imensă, rotundă, din marmură, numită gobektaşı, unde se fac masajele. Există mai multe hamam-uri în Istanbul, unele mai mari şi mai populare, iar altele tradiţionale, „de cartier”, care păstrează mai bine ideea acestui loc. Indiferent de varianta pentru care optezi, hamam-ul e un fel de călătorie în timp, iar câteva ore petrecute aici te vor face să te simţi ca nou.
Vizitează o moschee
Istanbul are peste 3.000 de moschei, răspândite prin tot oraşul. Sultanahmet, cunoscută şi sub denumirea de Moscheea Albastră, se află chiar în centrul vechi al oraşului şi poate fi vizitată gratuit, în afara orelor de rugăciune, când este închisă pentru turişti. Pereţii sunt bogaţi în ornamente decorative albastre (de aici şi numele) şi covoare frumos colorate, iar, în rest, este simplă, fără obiecte de mobilier. Spre deosebire de celelalte moschei care au 4 minarete, Sultanahmet are 6 astfel de turnuri şi de aceea este uşor de reperat. Moscheea Suleymaniye, construită în secolul al XVI-lea sub domnia lui Soliman Magnificul, este a doua moschee ca mărime din oraş, cu minarete înalte şi zvelte. O altă moschee importantă a Istanbulului este Ayasofya (Hagia Sofia), construită iniţial ca biserică ortodoxă şi transformată în moschee, în 1453, după cucerirea Constantinopolului de către turci. În anul 1931, a fost secularizată şi a devenit muzeu. Realizată în stilul bizantin, Hagia Sofia se remarcă prin cupola rotundă. Există nenumărate alte moschei frumoase, răspândite prin tot oraşul, aşa că nu trebuie decât să îţi faci curaj şi să intri.
Bea un suc de rodii, un ceai sau un salep de la vânzătorii ambulanţi
Sucurile proaspete sunt foarte populare pe străzile centrale ale Istanbulului. La tarabe sau mici magazine, sunt expuse rânduri de fructe apetisante, viu-colorate, gata să fie „sacrificate” pentru un fresh energizant. Mie, mi-a atras atenţia sucul de rodii, pentru că nu mai băusem aşa ceva până atunci. În cele mai multe locuri, sucurile se obţin prin presărarea manuală a fructelor, cu un aparat mecanic special, foarte practic. Are un gust dulce-acrişor şi este foarte revigorant.
Turcii sunt recunoscuţi pentru pasiunea lor pentru ceai, servit în micile păhărele tradiţionale, cu formă specifică. Ceaiul turcesc este un ceai negru aromat, care se bea cald, fără lapte, la orice oră şi în orice context. Reprezintă o componentă importantă a culturii turce, iar oferirea sa este un semn de ospitalitate. Nu pot să zic că am rămas impresionată de această băutură, mi s-a părut prea tare, ca şi cum frunzele de ceai ar fi fost lăsate prea mult la infuzat.
Cea mai gustoasă licoare băută în Istanbul a fost salepul care se poate cumpăra şi de la vânzătorii ambulanţi. Se prepară cu lapte, miere, scorţişoară, vanilie şi condimente, iar consistenţa cremoasă se obţine cu pudră de tuberculi de orhidee. Gustul este foarte bun; pe mine, m-a făcut să mă gândesc la un orez delicios cu lapte.
Fă-ţi cumpărăturile dintr-un bazar
Marele Bazar sau Grand Bazaar este considerat un obiectiv de neratat în Istanbul, mai ales pentru amatorii de chilipiruri. Vânzătorii turci sunt cunoscuţi pentru insistenţa cu care încearcă să te convingă să le cumperi marfa. Au negocierea în sânge, aşa că, dacă îţi place să te tocmeşti, poţi obţine un preţ mai bun. Bazarul este un spaţiu cu mărfuri dintre cele mai diverse, de la dulciuri, ceaiuri, mirodenii şi condimente, până la covoare, veselă şi suvenire de tot felul. Preţurile variază chiar şi pentru aceeaşi marfă, în funcţie de poziţia magazinului, aşa că înainte să cumperi ceva, fă mai bine un tur general. Aproape de Marele Bazar, se întind alte minibazaruri, cu magazine mici, înghesuite, care vând absolut orice. Chiar dacă nu intenţionezi să faci cumpărături, Grand Bazaar merită văzut pentru atmosferă şi pentru varietatea produselor expuse.
Mergi cu vaporaşul pe Bosfor
Malurile Bosforului sunt un loc interesant pentru plimbare, iar podurile Galata şi Ataturk cu siguranţă îţi vor capta privirea. Galata este cel mai vechi pod peste Cornul de Aur, iar sub el se întind mai multe restaurante, cu lumini şi neoane colorate. Pe faleză, se află chiar şi o piaţă bogată cu peşti proaspeţi şi alte specii marine. Podul Ataturk şi-a luat numele de la fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, actualul pod fiind construit în perioada 1936-1940 şi având o lungime de 477 de metri. Dacă vrei să vezi oraşul de pe apă, poţi face un tur plăcut cu vaporaşul, care îţi oferă posibilitatea de a admira podurile, dar şi clădirile şi palatele de pe mal, dintr-un unghi inedit. Plimbarea durează cam o oră – o oră şi jumătate, timp în care nu trebuie decât să te relaxezi şi să priveşti cu atenţie fiecare detaliu al oraşului. Seara, turul este şi mai plăcut, pentru că peste tot în Istanbul se aprind luminiţele, iar priveliştea se transformă. Eu am avut parte de această plimbare de Revelion şi pot să zic că a fost o experienţă specială.
Savurează bunătăţile turceşti
Aventura culinară din Istanbul a însemnat pentru mine un adevărat răsfăţ. Credeam că mâncarea turcească este destul de grea, însă am ajuns la concluzia că există opţiuni pentru toate gusturile. Kebap-ul, mai mic decât cel de la noi, are în compoziţia sa carne de miel, vită sau pui, cartofi prăjiţi, varză şi morcovi raşi. Mie, mi-au atras atenţia platourile cu mixuri de tot felul: bucăţi de friptură, mici, chiftele, legume la grătar şi cuş-cuş. Pentru două sau mai multe persoane, acest fel de mâncare este nu doar săţios, dar şi practic. Optând pentru un astfel de mix, poţi să guşti câte puţin din toate. Mâncărurile sunt gustoase şi datorită condimentelor aromate, pe care turcii le folosesc din plin. Pentru vegetarieni, în meniurile restaurantelor, există şi o varietate de salate, iar la restaurantele de pe malul Bosforului poţi mânca peşte proaspăt la grătar, pregătit simplu, cu legume alături.
Deserturile turceşti sunt renumite în toată lumea. Lokum-ul (rahatul turcesc), foarte vizibil în toate cofetăriile şi magazinele, inclusiv în cele din Marele Bazar, se poate cumpăra sub o varietate mare de gusturi şi culori, simplu sau având în componenţa sa nuci, cocos, migdale, alune, fistic etc.. Mie mi s-a părut mai puţin dulce la gust decât cel cu care eram eu obişnuită, însă a fost foarte bun. Nu rataţi baclavalele, la fel sub o grămadă de forme şi consistenţe, însiropate cu miere, iar unele chiar învelite în ciocolată, alături de nelipsitele nuci. Dacă vreţi un desert mai puţin dulce, alege cremele de lapte, mai uşoare, ornate cu dulceaţă, fistic sau fructe uscate.
Admiră panorama din Turnul Galata
Dacă îţi plac priveliştile de la înălţime, cu siguranţă Turnul Galata te va impresiona plăcut. Construcţia nu se remarcă prin arhitectură, având un aspect destul de simplu, cu o formă cilindrică, însă merită să-i faci o vizită pentru a admira, de sus, oraşul. Are o înălţime de aproximativ 60 de metri, iar de la ultimul etaj poţi ieşi pe balconul circular pentru o panoramă de 360 de grade care îţi permite să vezi până departe. Turnul a fost construit în anul 1348, în timpul expansiunii genoveze în Constantinopol, iar, ulterior, partea superioară a fost restaurată de mai multe ori şi a suferit diferite modificări, de-a lungul timpului fiind folosit şi ca punct de observare a incendiilor.
Coboară în Basilica Cisterna
Cea mai mare surpriză în Istanbul a fost pentru mine Basilica Cisterna (Yerebatan Sarnici) sau „Palatul scufundat”, despre care nu ştiam mai nimic atunci când am decis să stau la coada de la casa de bilete. Am fost uimită să descopăr o cameră subterană imensă, cu o lumină difuză, roşiatică, reprezentând cea mai mare dintre sutele de cisterne de apă de sub Istanbul. Încăperea a fost construită în secolul al VI-lea, în timpul domniei lui Iustinian, iar înainte de a fi tranformată în cisternă, aici se afla o basilică. Acest imens rezervor, cu o suprafaţă de 9.800 de metri pătraţi şi o capacitate de 80.000 de metri cubi, avea rolul de a alimenta cu apă oraşul. Bolţile sunt susţinute de 336 de coloane de marmură, fiecare cu o înălţime de 9 metri, majoritatea dintre ele cu capiteluri în stil corintic şi ionic.
După ce cobori treptele de la intrare, ajungi într-un spaţiu impresionant unde misterul pluteşte în aer, chiar dacă, de obicei, încăperea este plină de turişti. Mergând pe podeţele înălţate deasupra apei, faci turul cisternei şi admiri lumina reflectată în apă şi pe coloane, precum şi două sculpturi reprezentând-o pe Meduza, care provin din temple romane antice, folosite pe post de baze pentru coloane.
Acestea sunt doar câteva dintre experienţele deosebite pe care le oferă Istanbulul. Pe restul, te invit să le descoperi la faţa locului, explorând cu atenţie oraşul celor două continente.