Daca ne gandim la dificultatile intampinate de femei de-a lungul timpului, pentru a se afirma si a fi tratate cu egalitate, celebrarea, pe 8 martie, a Zilei Internationale a Femeii este cea mai buna modalitate prin care se pot bucura de atentia, iubirea si recunosterea celor din jur. Foarte important este sa intelegem ca dincolo de frumusetea acestei zile, in care femeile sunt rasfatate si apreciate prin vorbe frumoase, aceasta zi inseamna mai mult de atat. Nu este doar o zi in care femeile trebuie sa se bucure de latura romantica pe care a capatat-o aceasta sarbatoare, ci si de faptul ca acestea au drepturi, drepturi firesti astazi, insa pentru care ele au luptat de-a lungul timpului.
Ziua Internationala a Femeii, celebrata pe 8 martie, este un bun prilej pentru a ne gandi la femeile care au facut totul posibil si au militat pentru egalitate, pentru ca ele sa detina dreptul de a vota, de a primi educatie, de a poseda o propietate, de a divorta, de a se detine functii de conducere, de a se bucura de libertate si egalitate cu barbatii. Fara straduintele femeilor care s-au luptat pentru obtinerea drepturilor depline, recunoasterea de care se bucura astazi nu ar mai fi posibila.
Pentru prima data, Ziua Internationala a Femeii s-a sarbatorit pe 19 martie, in anul 1911, in Austria, Germania, Danemarca si alte tari din Europa. Se considera ca s-a ales data de 8 martie, deoarece in anul 1848 regele Prusiei, dupa ce a fost nevoit sa se confrunte cu o revolta armata, a promis o serie de reforme, printre care si acordarea dreptului de a vota, femeilor. Totul a inceput in anul 1910, atunci cand Internationala Socialista, a carei intalnire s-a desfasurat la Copenhaga, a hotarat declararea sarbatoririi unei zile a femeii la nivel international, insa fara sa se stabileasca o data precisa, urmand ca fiecare tara sa isi hotarasca cate o data, in functie de propriile traditii ale tarii respective.
Este important de precizat faptul ca pana s-a ajuns la o recunoastere a Zilei Internationale a Femeii, femeile au avut de strabatut un drum greu. Incepand cu anul 1857, femeile au sustinut o serie de proteste, prin care isi exprimau nemultumire fata de nedreptatile la care erau supuse. Stabilirea datei de 8 martie pentru aceasta zi inchinata femeilor este data de un eveniment dureros care s-a petrecut in anul 1857, pe 8 martie. In acest an 129 de femei, muncitoare din New York au sfarsit arse, dupa ce au protestat impotriva nedreptatilor cu care erau tratate. Acestea au fost inchise in fabrica de textile in care lucrau, deoarece proprietarul nu doarea sa le lase sa plece, insa fabrica a luat foc, iar cele 129 de femei, inchise in fabrica au murit, in urma incediului.
Totodata, important pentru existenta Zilei Internationale a Femeii este inceperea sarbatoririi acestei zile pe 8 martie, in anul 1975, de catre Organizatia Natiunilor Unite, cu ocazia Anului International al Femeii. In luna decembrie a anului 1977, Organizatia Natiunilor Unite a hotarat ca Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internationala sa se celebreze la orice data, in functie de traditia fiecarei tari in parte. Astazi, aceasta zi este a femeilor de pretutindeni si a celor care au luptat pentru rolul femeii in societate si pentru libertatea de care se bucura astazi. Daca la inceput era o sarbatoare cu caracter socialist si politic, care privea eliminarea inegalitatii cu care erau tratate femeile, astazi ele sunt sarbatorite dincolo de aceste criterii, avand o zi pe an in care se simt speciale.
Pana in anul 1989, Ziua Internationala a Femeii era privita in Romania mai mult precum ziua mamei, insa, dupa revolutie, femeia, dincolo de faptul ca este sau nu mama, este persoana careia ii este dedicata ziua de 8 martie. In Occident, acestei zile i se atribuie un rol important in a sarbatori realizarile pe care le au femeile, pe plan profesional, atat din punct de vedere politic, cat si economic, sau in alte domenii, existand si evenimente organizate in acest sens.
Astazi Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita pe 8 martie in peste 50 de tari ale lumii, astfel, alaturi de Romania, sarbatoresc oameni din Australia, Turcia, Belarus, Rusia, India, Finlanda, Vietnam, Portugalia sau Cambodgia. Peste tot femeile se bucura de o zi speciala, in care se simt speciale, apreciind si drepturile de care are parte femeia moderna. Indiferent de faptul ca traiesc in mediul urban sau rural, sunt sau nu casatorite, ele merita ca in aceasta zi sa aiba parte de atentia pe care si-o doresc. De asemenea, este o zi in care trebuie sa ne amintim de cele care au militat pentru drepturile femeilor, care se bucura astazi, de drepturi depline.