Ziua de 8 martie este Ziua Internationala a Femeii, iar reprezentantele sexului frumos din aproape intreaga lume sunt sarbatorite asa cum se cuvine. Chiar daca cele mai multe dintre doamne si domnisoare sarbatoresc aceasta minunata zi, nu foarte multe persoane cunosc adevarata semnificatie a zilei de 8 martie.

Scurta istorie a zilei de 8 martie – Ziua internationala a Femeii

Femeia a fost sarbatorita inca din cele mai vechi timpuri, astfel incat se poate afirma ca vechile mitologii stau la baza societatii actuale. Asadar, “ziua femeii” a fost sarbatorita inca din Antichitate, mai precis zeii obisnuiau sa o sarbatoreasca pe zeita Rhea, supranumita si “mama tuturor zeilor” sau “zeita mama”. Zeita Rhea este asociata cu pamantul, dupa cum insusi numele sau sugereaza. Din acest motiv, sarbatorirea zeitei supreme mai poate fi interpretata si ca sarbatorirea Creatoarei pamantului, a mamei care simbolizeaza renasterea.
Este foarte adevarat ca, in prezent, ziua femeii are cu totul si cu totul alta simbolistica, insa esenta acesteia provine inca din timpurile stravechi.

In prezent, ziua de 8 martie este considerata Ziua Internationala a Femeii, iar doamnele si domnisoarele din intreaga lume primesc flori si alte daruri de la persoanele de sex masculin. Mai mult decat atat, in cinstea doamnelor de pretutindeni se organizeaza petreceri, spectacole si concerte.

Motivele pentru care se sarbatoreste ziua femeii sunt numeroase si pot fi diferite de la o cultura la alta. Insa, in mare parte, principalul motiv pentru care se sarbatoreste aceasta zi este aprecierea tuturor valorilor feminine, exprimarea respectului fata de sexul frumos, precum si marcarea reusitelor femeilor in plan economic, politic si social, avand in vedere inegalitatile dintre sexe care au umbrit de-a lungul timpului reputatia femeilor. De aceea, ziua femeii mai poate fi considerata si o zi prin care egalitatea dintre barbati si femei este recunoscuta.
Prima zi nationala a femeilor a fost organizata pe data de 28 februarie 1909 in Statele Unite la decizia Partidului Socialist al Americii. Asadar, se poate spune ca punctul de plecare al acestui eveniment international este reprezentat de statele socialiste.

Inspirandu-se dupa modelul american, germanii au propus ca o zi din an sa fie intitulata Ziua Internationala a Femeii, iar cea care a organizat in anul 1910 primul astfel de eveniment a fost Clara Zetkin, cunoscuta drept una dintre cele mai importante figuri istorice care a luptat pentru apararea drepturilor femeii. In aceasta zi deosebita 100 de femei din 17 tari s-au intalnit si au discutat cu referire la ziua care va avea sa fie sarbatorita pana in prezent; persoanele prezente la aceasta intalnire au pus la punct o strategie care presupunea promovarea drepturilor egale intre femei si barbati, cel mai important aspect fiind castigarea dreptului de vot pentru femei.

Trandafiri pentru ziua de 8 martie, Foto: soffk7.wordpress.com
Trandafiri pentru ziua de 8 martie, Foto: soffk7.wordpress.com

In anul 1911, pe data de 18 martie, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru intaia oara in mai multe state, printre care se numara Danemarca, Austria si Elvetia. Demonstratiile au fost numeroase, femeile din statele care au sarbatorit Ziua Internationala a Femeii organizand ample manifestatii prin care isi exprimau dorinta de a primi dreptul la vot si prin care cereau sa nu mai fie discriminate din niciun punct de vedere. In Rusia, abia in anul 1913 a fost sarbatoria prima zi a femeii, in ultima zi de duminica a lunii februarie. Abia in anul 1917 ultima zi de duminica din luna februarie, dupa calendarul iulian, a corespuns zilei de 8 martie din calendarul gragorian. Curand, ziua de 8 martie a fost declarata zi nelucratoare pe teritoriul URSS pentru a sarbatori rolul femeii in consolidarea statului comunist, eroismul si spiritul de sacrificiu de care au dat dovada femeile, precum si rolul acestora in societate.

Urmand exemplul Rusiei, Ziua Internationala a Femeii a inceput sa fie treptat sarbatorita si in alte state comuniste si nu numai, fiind in prezent sarbatorita in numeroase tari din lumea intreaga. In unele dintre acestea ziua de 8 martie este zi libera pentru femei. Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in moduri diferite in functie de cultura fiecarui popor. De exemplu, pe teritoriul Italiei, domnii ofera doamnelor si domnisoarelor mimoze de culoare galbena si ciocolata. In majoritatea statelor se organzieaza petreceri si spectacole dedicate doamnelor si domnisoarelor.

Pe de alta parte, au existat si situatii in care evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internationale a Femeii au condus la un raspuns neasteptat din partea reprezentantilor sexului tare care s-au simtit de-a dreptul ofensati si discriminati.

Asadar, luna martie este considerata “luna femeilor” din intreaga lume, iar Ziua Internationala a Femeii sarbatoreste egalitatea dintre sexe, succesul femeilor in domeniile politice, economice si sociale, succesul femeilor in lumea stiintei si nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.