In fiecare an, in unele tari din lume, pe 8 martie se sarbatoreste atat ziua femeii, cat si ziua mamei. De aceea, persoanele de sex masculin ofera cadouri prietenelor, sotiilor sau mamelor, fie flori, felicitari sau alte daruri care sa le impresioneze.

Legenda spune ca Ziua Mamei isi trage radacinile in Grecia. In Antichitate, in cadrul unor festivaluri speciale, se sarbatorea Rhea, mama zeilor olimpieni si, de asemenea, zeita pamantului. Aceasta sarbatoare avea si un echivalent roman, ea numindu-se Hilaria. De asemenea, se mai cunoaste si faptul ca la romani ea dura trei zile si avea loc la jumatatea lunii martie. In Imperiul Roman, zeita-mama se numea Cybele.

In Marea Britanie, la jumatatea secolului al XVII-lea exista o sarbatoare dedicata mamelor, care se desfasura anual in a patra sambata din postul Pastelui.

Mai recent, la sfarsitul secolului al XIX-lea, s-a propus pentru intaia data sa se sarbatoreasca Ziua Mamei ca o zi care sa fie dedicata pacii si linistii.

La inceputul secolului al XX-lea, este creata Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei, la initiativa unei americance. Astfel, in anul 1914, in Statele Unite, Ziua Mamei este declarata sarbatoare nationala si se hotaraste celebrarea ei in a doua duminica din mai.

In prezent, Ziua Mamei este serbata la diferite date in multe tari din lume, insa statele nordice, Australia, Turcia, Africa de Sus, Spania, Ungaria sau Belgia au ales, la fel ca America, sa celebreze aceasta sarbatoare la mijlocului lunii mai. La noi in tara, Ziua Mamei se sarbatoreste, din anul 2010, in prima duminica din luna mai. Pana acum doi ani, ea era celebrata in mod neoficial, pe 8 martie.

Ziua de 8 martie mai este cunoscuta si ca Ziua Internationala a Femeilor Militante. Pe data de 8 martie 1857, peste 100 de femei isi pierd viata intr-un incendiu dintr-o fabrica de constructii din America. Ele organizasera un protest prin care-si exprimasera nemultumirile cu privire la felul in care erau tratate, dar si prin care cereau drepturi egale cu cele ale barbatilor.

Fetita oferind flori mamei, Foto: brightdayflowers.wordpress.com
Fetita oferind flori mamei, Foto: brightdayflowers.wordpress.com

Dupa 52 de ani, la data de 8 martie 1908, peste 10.000 de femei aveau sa protesteze in centrul New York-ului, din cauza acelorasi probleme. La scurta vreme, ele au reusit sa obtina sprijina Partidului Socialist American, iar pe 28 februarie 1909 avea sa fie sarbatorita prima Zi Nationala a Femeii.

Un an mai tarziu, in urma unei intalniri din capitala Danemarcei, Copenhaga, organizatiile de tip socialist au hotarat ca Ziua Internationala a Femeii sa se sarbatoreasca pe 8 martie, ca semn al comemorarii amintirii muncitoarelor care-si pierdusera viata in anul 1857.

In anul 1911, ziua mai sus numita va fi celebrata pentru intaia data in state precum Elvetia, Danemarca, Germania sau Austria, insa nu pe 8 martie, ci pe 19 martie.

Dupa 10 ani, 8 martie este declarata in mod oficial Ziua Internationala a Femeii. In 1977, in urma Adunarii Generala a ONU, aceasta data este proclamata “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.