Aalst este un oraș situat în provincia Flandra de Est din Belgia. Oraşul este localizat pe râul Dender, la o distanță de 30 km de Bruxelles. Primele atestări istorice ale orașului datează din secolul al 9-lea când era cunoscut sub numele de „villa Alost“, ce depindea de abația din Lobbes.
Orașul s-a dezvoltat în timpul erei medievale, când a devenit un punct strategic pe drumul dintre Bruges și Koln. Construcția primăriei a început la jumătatea secolului al XII-lea și o face actualmente cea mai veche clădire de acest gen din Belgia. După incendiul din 1360, orașul a fost reconstruit în stil gotic în secolul al 15-lea, perioadă în care Aalst a dus o viață prosperă datorită breslei țesătorilor, foarte activă în acea vreme și tipografiei. Aici a locuit Dirk Martens, un pioner al tiparului din sudul Țărilor de Jos.
Printre obiectivele turistice din Aalst se află Biserica Beghinajului din Aalst, ce datează din secolele XI-XII, reconstruită în secolul al XVII-lea. Din 2005, aici se află parohia ortodoxa romană cu hramul Sfântului Apostol Andrei şi Sfântului Materne. Un al punct de vizitat este şi Biserica Sfântului Martin, care datează din 1480 și este construită în stil arhitectural gotic. În interiorul bisericii se pastrează o pictură realizată de Rubens. Tabernaculul construit în 1605 păstrează sculpturi realizate de Hieronymus Duquesnoy cel Bătrân.
Turnul Primăriei cu un carilon cu 52 de clopote și Casa Aldermen din apropierea sa sunt monumente ce figurează pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1999. În Aalst se află şi statuia lui Dirk Martens, primul tipograf din Țările de Jos.
Oraşul Aalst este cunoscut pentru festivalurile care se desfăşoară aici în luna februarie şi care atrag cei mai mulţi turişti în regiune. În „Miercurea Cenuşei” bărbaţii din Aalst se îmbracă în haine femeieşti şi fac o paradă pe străzile oraşului.