Abatia Glastonbury din Anglia este vizitata in fiecare an de mii de oameni. Povestirile crestine sustin ca, pe cand era copil, Iisus a fost adus in zona in care se afla abatia, de catre Iosif din Arimateea pentru a cumpara cositor. Cu mult inainte ca Iisus sa se nasca, aceasta locatie a fost probabil folosita de alte culte precrestine. Piscul Glastonbury, cu inaltimea sa de 152 de metri, a inspirat pe atunci si inca inspira o stare de evlavie, probabil de aceea Abatia Glastonbury din Anglia a fost construita la poalele sale.

Abatia Glastonbury1

La 30 de ani dupa ce Iisus a fost crucificat, Sfantul Iosif s-a intors in Glastonbury unde a construit prima Biserica a Angliei, o cladire modesta inconjurata cu un gard de nuiele. Acesta purta cu sine Sfantul Graal, cupa pe care o folosise Iisus la cina cea de taina si in care cursese sangele lui cand a fost cruciicfat. Aceasta mica biserica a fost dedicata Fecioarei Maria. Datorita acestor legende, Fecioara Maria este venerata si astazi in Capela Doamnei din Abatia Glastonbury din Anglia. Aceste legende au inspirat si titlul “Doamna noastra, Sfanta Maria din Glastonbury”, care este utilizat si astazi.

Sfantul Graal, despre care se zice ca Sfantul Iosif l-a adus cu sine la Glastonbury, a fost sursa inspiratiei in legendele despre Regele Arthur si cavalerii mesei rotunde. Desi Arthur si succesorii sai s-au luptat sa tina la distanta invadatorii saxoni, acestia au cucerit comitatul Somerset in secolul 7. Din fericire pentru calugarii de la Glastonbury, saxonii erau deja crestini, prin urmare, regele lor Ine de Wessex a devenit un binefacator si protector al abatiei. Acesta a construit o biserica din piatra, din care astazi se mai poate vedea baza peretelui vestic al naosului.

Abatia Glastonbury11

Aceasta biserica a fost marita si imbunatatita de catre staretul de la Glastonbury, Sfantul Dunstan, in secolul 10. Sfantul Dunstan a devenit staret al Abatiei Glastonbury in anul 943 d.Hr. Acesta a reconstruit, transformat si imbunatatit Abatia Glastonbury, pana cand aceasta a devenit cel mai cunoscut si mai apreciat lacas religios din toata Anglia. Abatia Glastonbury din Anglia devenise atat de impresionanta incat 3 regi saxoni au fost inmormantati aici. In acele vremuri, Glastonbury era cea mai frumoasa si mai bogata manastire.

In 1066, calugarii saxoni de la Glastonbury au fost intrerupti din ritualurile lor zilnice de rugaciuni, de catre invazia si cucerirea Angliei de catre normanzi. Primul staret normand, pe nume Turstin, i-a fortat pe calugari sa-l sprijine pe regele Wiliam. Zidarii normanzi au adus numeroase contributii benefice abatiei. Acestia au adaugat cladiri impresionante in partea de est a vechii biserici.

Abatia Glastonbury111

In 1184, biserica antica, cladirile construite de normanzi si mare parte din munca Sfantului Dunstan au fost distruse intr-un incendiu. De asemenea au fost distruse multe dintre comorile antice ale abatiei, ca: codexuri religioase, relicve sfinte si bogatii de natura religioasa. Deoarece calugarii aveau nevoie de un spatiu in care sa continue sa se roage, a fost renovat naosul, care a fost folosit timp de 30 de ani. In secolul 13 mare parte din biserica a fost restaurata. Calugarii si-au reinceput slujbele si rugaciunile in noua biserica, in ziua de Craciun, in anul 1213.

Multi oameni cred ca regele Arthur a fost inmormantat in cimitirul de la Abatia Glastonbury din Anglia. In 1191, calugarii au sapat in zona cimitirului, in timpul restaurarilor. La aproximativ 2 metri sub pamant acestia au descoperit o lespede de piatra, iar sub lespede au gasit o cruce din plumb de 30 de centimetri lungime. Deoparte si de alta a crucii se aflau doua menhire cu inscriptii pe ele. Calugarii au gasit apoi un sarcofag pe care erau scrise in limba latina urmatoarele cuvinte “Aici se odihneste ilustrul rege Arthur in Insula din Avalon”. Pe langa corpul unui barbat, despre care se crede ca era Arthur, in acelasi sarcofag se mai aflau cateva oase mai mici si cateva suvite blonde de par.

Abatia Glastonbury1111

Calugarii au crezut ca acele oase i-au apartinut reginei Guinevere. In 1278, aceste ramasite au fost mutate de catre Eduard I, in timpul unei vizite la Glastonbury. Ramasitele au fost puse intr-un mormant din marmura neagra, care a fost pus apoi in fata altarului bisericii din cadrul Abatiei Glastonbury. Aceste evenimente au adus abatiei si mai multa faima si foarte multi pelerini. Acele ramasite au ramas acolo pana in perioada dintre anii 1536 si 1541, cand abatia a fost pradata, iar materialele de constructie au fost scoase si folosite la alte cladiri. De atunci nu s-a mai auzit nimic de acele ramasite. Astazi pe locul unde fusese acel mormant este plasata o scandura mica de lemn.

Abatia Glastonbury11111

Multi turisti care viziteaza astazi Abatia Glastonbury din Anglia, cred ca aceasta este doar un monument istoric, insa au surpriza sa descopere ca in fiecare saptamana au loc slujbe religioase, care sunt tinute in ceea ce a mai ramas din cladirea abatiei. In fiecare an,I n a doua duminica din luna iulie, are loc un pelerinaj special la Glastonbury, unde pelerini din toate colturile lumii se aduna pentru a se ruga in acest loc, considerat unul din cele mai sacre lacasuri din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.