In ultimii ani parintii au inceput sa manifeste un interes crescand fata de diverse tipuri de activitati extrascolare, menite sa dezvolte imaginatia, creativitatea, sa puna in valoare inclinatiile copiilor nostri. Acest interes a fost receptionat de oamenii de afaceri din mediul privat care au investit in ateliere de creatie si cluburi pentru copii, centre care isi propun diferite teme si proiecte pentru copiii de diferite varste. Parca si centrele de stat, unde accesul copiilor la diferite activitati este de multe ori gratuit, au inceput sa renasca, precum pasarea phoenix din propria cenusa.

Parintii au inceput sa constientizeze din ce in ce mai mult cat de important este pentru un copil sa aiba, de la o varsta frageda, un program bine stabilit, un program care sa cuprinda pe langa activitati specifice sitemului de invatamant si activitati extrascolare, activitati care sa vina in completarea cunostintelor primite in cadrul educational. Aceste activitati devolta unele aptitudini ale copilului, in unele cazuri copilul facand chiar performanta in domeniul in care este pregatit si asistat.

Indiferent pe care dintre cele doua variante mergem, institutii private sau de stat, efectele acestor activitati asupra copilului nostru nu vor intarzia sa apara. Vom observa o mai mare disponibilitate a copilului de a comunica si de a socializa; spiritul competitiv al copilului va fi manifestat mai intens. Colectivitatea in care isi va petrece cateva ore pe saptamana isi va pune puternic accentul asupra modului in care percepe realitatea inconjuratoare. Increderea in sine creste si dezvolta abilitatea de a face fata mai bine situatiilor neprevazute pe viata le ofera, devenind mai pregatit pentru societatea in care traim. Pentru a putea face fata atat cerintelor scolare cat si celor cerute de activitatile extrascolare la care participa copilul, acesta va trebui sa dea dovada de o mai mare responsabilitate, isi va administra mai bine timpul liber, devenind mai organizat si mai constient de atributiile pe care le are.

foto: jurnaldeziarist.blogspot.com
foto: jurnaldeziarist.blogspot.com

Un copil cu un program zilnic bine stabilit, cu preocupari diverse, artistice sau sportive, altele decat hoinaritul prin cartier cu tineri de aceeasi varsta, uitatul la televizor perioade indelungate de timp sau jucatul pe calculator, isi va forma mai repede o idee despre ceea ce isi doreste in viata. Un astfel de tanar are mai multe sanse de reusita, mai multe optiuni si isi va pierde mai greu directia in viata. Un alt beneficiu al participarii copilului la activitati extrascolare este acela ca isi dezvolata capacitatea de a se adapta unor medii deferite de lucru, fiecare cu propriile reguli si permisiuni.

Din momentul in care copilul incepe sa descopere lumea inconjuratoare si incepe sa manifeste interes pentru ea, ne putem gandi la activitati interactive care sa combine jocul cu elemente educative. In functie de aptitudinile copilului optam pentru un anumit tip de activitate. In cazul prescolarilor, atelierele de pictura, modelaj, desen sunt cele care imbina intr-o maniera armonioasa jocul cu informatia. Aceste activitati stimuleaza gandirea si imaginatia micutului, care se simte un adevarat artist dezvoltand un sentiment de incredere fata de propria persoana in momentul in care vede rezultatul muncii sale. In cadrul atelierelor de creatie copiii sunt indrumati de persoane calificate si isi petrec timpul intr-un mod frumos si util. Aceste activitati extrascolare reprezinta pentru copil ocazia ideala de a interactiona cu alti copii pasionati de acelasi lucruri ca si el, de a discuta cu acestia pe teme legate de activitatea pe care o desfasoara.

Copiii mai dinamici, cu inclinatii sportive, vor fi incantati sa desfasoare activitati ce implica miscarea. Puteti opta, in functie de preferinta copilului, pentru ore de karate, tenis, inot sau dans. Copiilor cu inclinatii artistice li se recomanda cursurile de arta dramatica, fotografie, pian, chitara. Daca copilul are o voce deosebita, ar fi pacat sa nu ii cultivati talentul, inscriindu-l la un centru unde poate frecventa cursuri de canto, teorie muzicala si miscare scenica.

foto: liceulastra.ro
foto: liceulastra.ro

In cazul copiilor mai mari, ajunsi in pragul adolescentei, putem vorbi si despre un alt tip de activitati extrascolare care dezvolta sentimentul de solidaritate fata de semeni, cultiva respectul fata de mediul inconjurator si pasiunea pentru animale. Tinerii pot fi implicati in proiecte de voluntariat, care constau in desfasuratea unor activitati cu caracter social sau ecologic. Cei implicati in astfel de proiecte dezvolta o capacitatea deosebita de a interactiona cu cei din jur, flexibilitate in gandire si actiune, isi descopera latura altruista si devin mai responsabili de faptele lor. Astfel de tineri, in viitor, devin adulti perfect integrati in societate, cu un simt civic dezvoltat, tineri care devin model pentru familie, prieteni si colegi. Prin puterea exemplului personal acestia pot influenta pozitiv si viata celor din jur.

Fie ca este vorba de proiecte ecologice, caritabile, activitati sportive sau artistice, influenta acestor activitati extrascolare asupra dezvoltarii copilului d-voastra este notabila. Copilul se va transforma intr-un tanar creativ, sociabil, optimist, increzator in fortele proprii, cu o mare capacitatea de a se adapta la situatii diverse, capabil sa ia decizii corecte in legatura cu viitorul sau, cu mai multe perspective de dezvolatare personala si profesionala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.