In Atlanta, Statele Unite, se afla unul din acele locuri ce pur si simplu cer sa fie vazute macar o data in viata. Construit multumita mai multor constributii generoase, astazi pur si simplu prospera, avand in bazinele sale imense peste 120.000 de animale din 500 de specii, cateva putand fi vazute aproape numai aici. Imbinand educatia cu distractia, Acvariul Georgia nu este doar cel mai mare acvariu din lume, ci un adevarat centru de formare ecologica; iar splendorile din interior nu fac decat sa convinga si mai multi oameni ca trebuie sa ii calce pragul, macar o data.

Acvariul Georgia1

Toate multumirile celor care au ajuns in acest loc trebuie indreptate catre Bernie Marcus, care planuia de mult sa ofere drept cadou locuitorilor Atlantei un astfel de loc. Ca urmare, la implinirea varstei de 60 de ani, a anuntat ca doreste sa doneze nici mai mult nici mai putin de 250 de milioane de dolari pentru crearea proiectului. Cateva companii mari, precum Coca Cola sau Time Warner au mai pus mana de la mana pentru inca 40 de milioane de dolari. Ca urmare, cel mai mare acvariu din lume a fost rezultatul unei misiuni aproape imposibile: cea de a construi fara a lasa nicio datorie neplatita.

Deschis printr-o festivitate fastuoasa, acvariul si-a imbunatatit constant colectia de animale marine deosebite, oferind experiente dintre cele mai diverse celor interesati. In primul rand, acestia pot vedea mai multe tipuri de ecosisteme, pornind de la apele reci ale nordului si pana la cele calde din jurul plajelor tropicale. In fiecare acvariu, vizitatorii celui mai mare acvariu din lume pot vedea fiintele specifice fiecarui tip de ecosistem, intelegand mai multe despre echilibrul fragil al marii.

Acvariul Georgia11

Alte zone sunt dedicate delfinilor, care pot astfel sa isi spuna “povestea” in felul lor, sau ecosistemelor regionale. Insa cel mai apreciat exponat se numeste “Ocean Voyager”, cel mai spatios acvariu, incluzand numai el in jur de 100.000 de animale diverse. De la 4 rechini balena si pana la pisici de mare uriase, vizitatorii pot uita pentru o vreme de toate grijile din exterior, lasandu-se vrajiti de inotul elegant al catorva dintre cele mai rare si mai mari creaturi marine. In plus, Acvariul Georgia este unul dintre singurele doua locuri din lume in care pot fi vazuti rechinii ciocan, specie aflata in pericol de disparitie.

In ciuda inceptului pozitiv si spectaculos, cel mai mare acvariu din lume are nevoie si de ingrijire constanta si programe de cercetare, toate costand destul de mult. Ca urmare, biletele de aici sunt printre cele mai scumpe, media fiind undeva la 20 de dolari de persoana. S-ar crede ca asta ar descuraja majoritatea potentialilor turisti, insa nu a parut sa supere pe cineva. Turistul numarul “un million” a fost atins in mai putin de 100 de zile de functionare, afluxul de turisti ramanand constant. Iar acest lucru se intampla tocmai pentru ca acvariul are mereu grija sa aduca ceva inovator sau cu impact.

Acvariul Georgia111

Pe langa acvariile dedicate diverselor medii marine, institutia mai ofera si seminarii si cursuri de specialitate, pornind de la varstele cele mai fragede, avand grija sa imbine distractia cu noile cunostinte in cel mai placut fel. Cei care se specializeaza cu adevarat pot spera sa obtina un internship si chiar un contract cu acvariul, care are mereu un ochi deschis catre noi specialisti. In plus, cel mai mare  acvariu din lume are si o echipa de voluntari pe masura, 1500 de oameni luand parte la diverse activitati pentru a ajuta locul lor preferat de petrecere a timpului.

Iar acestia au in mod clar cu ce sa fie ocupati, aici desfasurandu-se mereu ceva nou. Cei mici, de pana la 5 ani, pot lua parte la un mini-program in care invata cum sa aiba grija de niste pestisori numiti guppy. Parintii care au ceva dare de mana chiar pot sa organizeze ziua copilului lor in cel mai mare acvariu din lume, experienta fiind in mod sigur una de neuitat. Iar daca programul de vizitare s-a inchis, asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa isi ia bagajul si sa plece acasa. Sunt organizate mai multe nopti speciale, in care cei doritori pot sa doarma langa acvariu, numarand in loc de oite pesti pana cand genele li se lipesc. Intr-adevar, suna de vis.

Acvariul Georgia1111

Insa ce trebuie sa stie cei care inca au dubii despre vizitarea acestui loc, este ca Acvariul Georgia reprezinta mult mai mult decat o afacere; pe langa programele de educare, desfasoara mai multe proiecte de conservare a mediului marin, dar si de salvare a fiintelor marine aflata in conditii nepotrivite. Astfel, mai multe balene beluga au fost salvate dintr-un acvariu prea mic si mutate aici, in timp ce mai multi pesti de dimensiuni mari au primit acelasi tratament. Acvariul mai sustine si proiecte de salvare a testoaselor marine si a rechinilor balena, amenintati tot mai mult. Cel mai mare acvariu din lume are cu adevarat planuri mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.