Spaţiul de lângă Dunăre, care astăzi poartă numele de Tulcea, a fost populat încă din anii 2.900 î.Hr. Oraşul a fost atestat documentar destul de târziu, undeva prin anii 1500.

Poziţia lui faţă de Marea Neagră îl face un oraş port, comercial. Este însă un oraş mic, cu o densitate de până la 800 de locuitori pe kilometru pătrat, care a reuşit să se dezvolte în ultimii ani. Accentul este pus pe turism.

Din punct de vedere cultural, oraşul nu are prea multe de oferit. La Tulcea, s-au născut puţine personalităţi ale culturii noastre: Panait Cerna, Grigore Moisil, Ivan Patzaichin, Leo Divinial.

Acvariul construit în anul 2009 reuşeşte să scoată, cât de cât, din anonimat oraşul de dincolo de Dunăre. Acvariul Tulcea din România este unul dintre cele mai mari acvarii, atât de la noi din ţară, cât şi din întreaga Europă.

Dacă aveţi drum în partea aceea a ţării, nu ar trebui să rataţi Acvariul Tulcea. Este, într-adevăr, mai mare decât cel de la Constanța.

Acvariul Tulcea face parte din Muzeul Deltei Dunării. Faţă de alte muzee de la noi din ţară este mult mai bine organizat şi oferă informaţii utile şi concludente. Este alcătuit din aproximativ 300 de acvarii ce adăpostesc 50 de specii. În mijlocul muzeului, este construit un acvariu în mijlocul căruia vizitatorii pot intra. Coloristica unui astfel de loc este impresionantă, ţinând cont că se pod vedea peşti chinezeşti, peşti clovni, corali sau rechini.

Se poate viziona Acvariul Tulcea din România de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Având în vedere că este un loc aproape unic de la noi din ţară, preţul de intrare este accesibil tuturor. Adulţii plătesc între 10 şi 15 lei, iar copii (elevii şi studenţii), 5 lei.

Acavariul Tulcea se află vizavi de Muzeul de Artă Populară, mai exact pe strada 14 Noiembrie, numărul 1.

Acvariul Tulcea din România a luat naştere printr-un program pus la cale de autorităţile române şi cele ucrainiene. Scopul acestui program este de a informa şi cultiva în acelaşi timp populaţia şi turiştii. Nu foarte multă lume cunoaşte patrimoniul existent în Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Totodată, se urmăreşte prin acest program, din care face parte şi Acvariul Tulcea, promovarea tursimului ecologic. Este o modalitate relaxată, modernă de a informa, cultiva şi prezenta diverse exponate.

Acvariul Tulcea din România a avut ca resurse financiare undeva la 4 -5 milioane de euro.

În cadrul muzeului, se pot viziona şi filme informative 3D. De exemplu, în luna octombrie, vizitatorii au putut viziona Grand Canion, Deep Sea, Hubble sau Under the Sea. Preţul de intrare la un film de scurt metraj este de 5 lei, iar la unul de lung metraj, între 10 şi 15 lei.

Filmele se pot urmarti în zilele de marţi, sâmbătă şi duminică. Cei interesaţi pot face rezervări atât online, pe site-ul muzeului (www.-3dcenter.ro), cât şi telefonic.

Cei care sunt interesaţi să meargă la Acvariul Tulcea şi vin din zone îndepărtate ale ţării au mai multe posibilităţi de a ajunge. Municipiul Tulcea se află la 90 de kilometri de Brăila, la 280 de kilometri de Bucureşti, la 120-130 de kilometri de Constanța, la aproximativ 300 de kilometri de Vaslui.

Însă cea mai simplă modalitate de a ajunge la Tulcea este cea prin Brăila, numai să vă asiguraţi că circulă bacul. Poate nu ar strica un pod peste Dunăre în această zonă, mai ales că pe lângă Acvariul Tulcea mai sunt şi alte locuri de vizitat pe meleagurile dobrogene.

Zona de Est a ţării pare destul de părăsită şi neglijată de autorităţi. Nu există niciun circuit turistic care să cuprindă cetăţile dacice din Dobrogea şi cu atât mai puţin unul care să uşureze accesul către Munţii Măcinului.

Drumul între cele două oraşe (Tulcea-Brăila) este plin de gropi, de praf. În plus, nu există indicatoare care să uşureze şi să informeze călătorii.

Mai mult, până la Acvariul Tulcea se poate trece pe lângă Podgoria Sarica-Neculiței, ascunsă între Isaccea, Hamcearca, Izvoarele şi Somova. Ne amintim că în această zonă se găsesc numeroase monumente creştine. Aici, există cea mai veche criptă care datează din anii 480. În aproprierea comunei Neculiței, se afla mănăstirea Cocoș ridicată de către Isaia, Gherontie şi Visarion.

Aşadar, trecând prin oraşul lui Perpessicius, traversând Dunărea până în oraşul lui Cerna puteţi vizita monumentele creştine din perioada bizantină, în final oprindu-vă în punctul tursitic ecologic Acvariul Tulcea.

Există, în România, numeroase atracţii turistice ce încă nu sunt fructificate, precum lacurile Razim, Sinoe, Tasaul, Babadag sau Techirghiol. Toate aceste lacuri sărate ar putea fi ajutate, transformate în staţiuni balneoclimaterice. Având în vedere că sunt zone cu salinitate mare, aici trăiesc specii de păsări destul de rare, precum Califarul, care mai pot fi întâlnite în Danemarca, Olanda.

Acvariul găzduiește o varietate de specii acvatice, de la pești endemici până la specii migratoare care tranzitează Delta în diferite perioade ale anului. Vizitatorii pot admira expoziții care ilustrează atât viața subacvatică locală, cât și cea din regiunile adiacente Mării Negre.

Prin programele sale de conservare și parteneriatele cu organizații de mediu, Acvariul Tulcea contribuie activ la protecția și conservarea Deltei Dunării. Inițiativele acvariului includ proiecte de cercetare și de reabilitare a speciilor amenințate, subliniind angajamentul orașului față de protecția mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.